Forumnyheter:

SMF - Just uppdaterat!

Ligny & Quatre Bras 1815: Last Eagles - AAR från FFdL XIV

Startat av Villpower, 28 februari 2024 kl. 22:51:26

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 Gäst tittar på detta ämne.

Villpower

Jag, min far, David Sunnergren och Otto Bergdahl spelade kampanjversionen av Ligny och Quatre Bras under fredagen/lördagen på Friendly Fire de Luxe XIV. Vi använde "variable reinforcement"-versionen vilket betydde att förstärkningar var opålitliga i både tid och rum. Det vill säga att man inte vet riktigt när de dyker upp (två dummys och en riktig utspridda på tre intilliggande turns/timmar) och man måste aktivt slå för att få in dem. Slår man dåligt (eller missar att slå innan timmen är slut) riskeras de att förloras för evigt. För den som kan slaget historiskt så tänk d'Erlon. Väldigt hög ångestfaktor på det.

Villiam Rydfalk - Preussare, Mikael Rydfalk - Britter/Nederländare, David Sunnergren- Fransmän i Ligny, Otto Bergdahl - Fransmän i Quatre Bras.

9AM:
von Zeitens 1:a kår ställer upp försvarslinje i Ligny och St-Anden. Franska trupperna verkar ha anlänt i Fleurus.

10AM:
Lätt förvirring drabbar franskt kavalleri runtomkring Fleurus. Har Napoleon inte synts till än? Preussiska förstärkningar börjar komma in. Ryktet säger att Gneisenau är med dem och att de nått La Doca. Några franska spejare syns på kullarna runtomkring Ferme Les Flaminettes. Det har gått rykten bland officerarna att brittiska förstärkningar till Quatre Bras har gått vilse...

11AM:
Pajols kavalleri syns i sin helhet och avancerar mot Tongrenelles för att hålla anfallets flank säker. Gneisenau styr upp försvaret runtomkring Ligny och floden mellan Ligny och St-Anden. Von Thielmanns 3:e kår sägs ha skymtats i La Doca. Även Gerards infanterikår har vid det här laget skymtats utanför Fleurus.

12AM:
Vandamme har setts ställa upp utanför Ferme Les Flaminette med sin infanterikår. Von Blücher styr upp sina hussarer innan han beger sig mot Paradis för att möta upp med Wellington. Drouot med gardet och Kellermans kavalleri ryktas anlända i Fleurus. Blücher hinner hela vägen till Ferme de la Jonerie. Von Thielmann intar Tongrenelle på båda sidor av floden. Pajol skickar en grupp hussarer i en kringående manöver via bron i Boignée mot von Thielmanns vänstra flank för spaningssyfte. Rykten om att strid brakat loss strax söder om Quatre Bras...

1PM:
Kellerman ställer upp sina kyrassiärer utanför Fleurus och Drouot ställer upp gardet bakom Tombe de Ligny. Gardet rycker fram och preussiska kanoner börjar öppna eld från Chateau de Lignys trädgårdar. Gardet anfaller snabbt södra delen av Ligny och tar slottet. Preussarna håller floden mot ett fullskaligt franskt anfall...
I slutet av timmen möts von Blücher och Wellington utanför Paradis.

Du kan inte se bilagor på denna tavla.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.   

2PM:
Von Zeiten inleder timmen med att öppna eld och stora delar av gardet förintas på södra sidan av floden. Gardet sätter in en hård motattack och tar mark på norra sidan av floden. 28:e infanteriet i 1:a kåren gör ett motanfall mot det trasiga gardesregementet, men flyr från deras disciplinerade försvarseld. Ytterligare ett anfall skapar fler hål i preussiska linjen. Gneisenau beordrar att fylla hålet som uppstått vid slottsbron. Blücher är på väg tillbaka och närmar sig Brye. Vandamme anfaller Ligny på bred fron och intar Ferme d'En Haut. Spridda attacker pressar 1:a kåren bakåt och de börjar konsolidera på höjden norr om St-Anden. De börjar lämna Ferme de Nalonne. Vandamme fortsätter anfallet och tar ett kvarter till.
Wellington rider tillbaka mot Quatre Bras där svåra strider brutit ut runt Ferme de Gémincourt.

Du kan inte se bilagor på denna tavla.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.   

3PM:
Drouot inleder timmen med ett anfall. Von Zeithen pressas hårt och rör sig mot Noulin de Bussy. Grouchy som varit med i de franska leden beordrar fortsatta attacker som skapar ett stort hål i leden mellan de preussiska kårerna. Gneisenau undviker gardets 3:e tirailleurs som marscherar mot hans position och beordrar att fylla luckan i ledet. Enstaka regementen bildar en svag linje. Mängder av preussare flyr från gardets hänsynslösa attacker. Kellerman har under tiden kringgått St.Amand och anländer i Dagnelée. Von Blücher kan se rökmolnen av Kellermans kyrassiärer på sin ritt tillbaka mot Ligny...

Du kan inte se bilagor på denna tavla.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.   

4PM:
Napoleon som till slut når slagfältet möter upp med Drouot söder om Ligny där han lätt tårögd ser över de många stupade gardisterna och frågar "Vad har ni gjort med mina barn?!" och Drouot antyder att Grouchy beordrade attacken. Von Zeithen lyckas dra sig tillbaka under den franska konsolideringen. Det börjar ryktas om att von Bülow är på väg mot Sombreffe, så Gneisenau styr upp det sista han kan runt Ligny och beger sig mot Sombreffe för att möta upp med Thielmann och, potentiellt, von Bülow för att bygga försvar runt Sombreffe. Blücher rider runt och ger mod åt tusentals soldater som slutar fly fältet. Timmen kändes ovanligt kort... men tung.

5PM:
Blücher ordnar med reträtten för att bygga försvar väster om Sombreffe. Gardet och Gerards kår fortsätter att pressa framåt som en ångvält. Ligny lämnas med spridda grupper kvar i staden som slåss in i det sista. 9:e infanteriet håller ut i Lignys kyrka nästan hela timmen ut. Spridda delar av 1:a kåren tar sig in i Brye. De sista uthållarna i Ligny dödas och ger sig. Von Bülow blir genskjuten av Pajol utanför La Doca.
Det syns inget slut på gardets blodtörstande...

FIN

Så, det var slaget om Ligny. Jag lärde mig mycket. Jag bör ha bytt order tidigare för att kunna enklare dra mig tillbaka från de främsta försvarspositionerna när det blev tydligt att anfallet inte skulle läggas i St-Anden.

Jag hade tur med försvarselden i de första anfallen, men turen tog slut vilket gjorde att gardet kunde härja ganska fritt. Det är aldrig bra nyheter för preussiska kårer.

Det blev väldigt korta timmar också vilket inte var enbart bra för preussen. Thielmann kunde aldrig aktiveras för att flytta sig mot Ligny och franska gardet kunde konstant aktiveras för attack. När ena sidan av slagfältet har en kort timme får de sätta upp något annat medan de väntar. Quatre Bras tog en paus för att testa TCS Goose Green!
Du kan inte se bilagor på denna tavla.

Efter att ha räknat på förluster och andra VPs så kan slaget vid Ligny anses som en "Minor french victory" och slaget vid Waterloo bör avgöra saken där det kommer vara väldigt få från 1:a kåren som deltar, men många fler brittiska trupper överlevde i Quatre Bras. Så det hade säkert varit ett spännande slag det också!

Det här lämnade definitivt mersmak som vanligt, jag ser fram emot att spela det igen. Tack till David som var en mycket trevlig motspelare!  :up:

Du kan inte se bilagor på denna tavla.
Delad ångest är dubbel glädje!

David Sunnergren

Kul att du dokumenterade. Trevlig läsning. Nästa gång kan vi bättra på redovisningen ännu mer med en eller ett par bilder för varje timme.

Och tack för trevligt spel. Det var mycket roligt att mötas. Nästa gång vi möts vill jag få stryk och spela försvar...

Villpower

Delad ångest är dubbel glädje!