Forumnyheter:

SMF - Just uppdaterat!

avatar_Tysken

SCS AfB - kort AAR

Startat av Tysken, 4 oktober 2017 kl. 17:02:34

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 2 Gäster tittar på detta ämne.

Tysken

Hej,

fick Spec Ops i Måndags och började spela AfB igår på VASSAL. Tänkte att jag posta en kort AAR hur det har gått hittills.

Turn 1 Tysk
Tyskarna fick bara 3 airstrikes, detta påverkade framryckningen dock inte negativt. Vitebsk är tagen, styrkor har gått över Dnepr mellan Mogilev och Orsha - det finns ett stort hål i den Ryska försvarslinjen. Striderna fortsätta än vid Orsha. Oavsett, den 18 Pz Div stå 30 miles sydväst om Smolensk och den 3 Pz Div är 12 miles sydöst om Gorki. Chausy är tagen och tyska styrkor har gått över Dnepr vid Bykhov. Ett stort hot för Ryssarna söder om Bykhov och Chausy, dvs det kan formeras en stor inringning om det gå riktig illa/bra.

Angående förlusterna, Ryssarna har förlorat hittills overkliga 23 Divisioner, medan Tyskarna bara förlorade några steps. Hmmh till dice-boot, men vi få väl se hur det bli framöver. Tidsmässig, så befinner vi oss fortvarande i början av Juli '41.

Med vänlig hälsning/Andreas

PS Denna Spec OPS innehålla till 90% det jag är inne på i spelsvängen, dvs ASL, OCS och SCS - toppen!



ASL, OCS, SCS

Wade

I mina genomspel har de ryska förlustern också varit höga det jämnar dock ut sig från turn 7 och framåt. Som tysk gäller det att vara klar med offensiven senast turn 7. Bra spel och ett av de bättre SCS-spelen på många år.

Tysken

#2
Citat från: Wade skrivet  4 oktober 2017 kl. 17:30:52
I mina genomspel har de ryska förlustern också varit höga det jämnar dock ut sig från turn 7 och framåt. Som tysk gäller det att vara klar med offensiven senast turn 7. Bra spel och ett av de bättre SCS-spelen på många år.

Yepp, det finns dock några sätt att "bolstra på", dvs konvergera tyska exploit enheter till garisson enheter plus att de som hamna i muggen är också kvar i spelet. Jag kom också fram till att det måste vara i turn 1 som Tyska sidan har störst chans på att skapa ett genomslag, dvs i movement, combat & exploit - 3 möjligheter till anfall - ryssen har inte nåt att sätta emot eftersom enheterna är för utspridd.

Jag hålla med, ett bra spel. Snabbt - spännande att se hur det gå vidare.

//Andreas
ASL, OCS, SCS

Tysken

#3
Turn 1 Rysk

Ryssen drar sig tillbaka och formera sina styrkor för att försvara Smolensk och stänga gapet söder om Smolensk. Försvarsställningarna utnyttja på ett bra sätt de olika terrain egenskaper för att stoppa den tyska framryckningen. Gapet i frontlinjen stängs till si-sådär 24 miles.... Den södra delen av gapet förankras i skog med 3 Divisioner 30 miles norröster om Krichev och den norra delen med 3 Divisioner sydväst om Smolensk i tätt skog. Därifrån så hänga det ihop med försvarslinjen väster om Smolensk som byggs kring Rudnya och Krasnoje - väldig bra terrain för försvaret eftersom overrun är omöjligt pga det svåra terrain (sump) att ta sig framåt i.   

2 Divisioner förbli dock avskuren på tyska sidan av frontlinjen.

//Andreas
ASL, OCS, SCS

Tysken

#4
Turn 2 Tysk
Äntligen - stöd av Luftwaffe, 9 air missions, dock utan nämnvärd resultat. Tyskarna eliminera den inringade enheten norröster om Polatsk. Hårda strider väster om Smolensk - Tyskarna ta Rudnya, dock betalas ett högt pris av 7 Pz Div där båda Inf Regimenten elimineras. Ryssen förlora sin 127:e Inf Div. Vid Krasnoye så hålla Ryssarna sina ställningar och Tyskarna kan trots insats av 17 Pz Div, 292 & 137:e Inf Div, samt 15 & 71:e Inf Regiment av 29 Mot Div och 20:e Inf Regiment av 10 Mot Div inte rycka framåt mot Krasnoye. Den största framgången kommer dock genom att mer eller mindre förstöra den södra Ryska ankern i närheten av Krichev som skall stabilisera gapet i den ryska försvarslinjen. Även den norra ankern vid Smolensk trycks tillbaka mot floden Sozh. Detta medför en chans som Tyskarna utnyttja, man tar Yartsevo (18 Pz Div), Yeln'ya (10 Pz Div) och Pochinok (41:e Inf Regiment av 10 Mot Div) i en coup de main. Ryssarnas försvar är inte längre sammanhängande utan bestå av 3 fragment, dvs kring Velizh, Smolensk och Krichev. Samt den reducerade 102:a Inf Div som Tyskarna inte lyckades att "moppa up".
Ryssarnas förluster är 29 divisioner mot 3 tyska regiment. Även om det kommer att svänga - jag är fortvarande tveksam mot den dicebot i VASSAL modulen.
ASL, OCS, SCS

Tysken

#5
Turn 2 Rysk
Äntligen förstärkningar - fronten stabiliseras. Ryssen drar sig tillbaka till Smolensk och har bara echelon enheter kvar väster om Smolensk som hålla kontakt med de Tyska styrkor. Generellt, så använder sig Ryssen av den typ av taktik för att drar ner på anfallskapacitet framförallt för de Tyska Pz/Mot Div som annars är "hård hitting". Samtidig så formas det Ryska förband liknande de Tyska Pz/Mot Div. Dessa är förhoppningsvis lika "hård hitting" som deras Tyska motsvarighet. Med detta sagd, så används även de inkommande replenish för att fylla på Ryska elit förband redan i strid, dvs de som är även exploit kapabel istället för att random drar enheter ur "dödens mugg" och med detta ta risken att få skräp medan elit enheter dö på slagfältet. Kvalitet mot kvantitet - nu svär jag i kyrkan, eftersom Stalin nämnde att "kvantitet är en kvalitet i sig själv".

Igen, så används på Rysk sida terrain fördelar för att gå i försvarsposition - siktet är inställt på att överleva den närmaste stormen för att kunna slå fullt tillbaka när tiden är inne. Det betyder också inga strider från Rysk sida.

Förklaring till kartan, det röd streckade område kring Smolensk - Ryssen räkna med att tappa det under närmaste veckan/veckorna, dvs Smolensk kommer att offras. Det blå streckade markera att Tysken inte har tydlig kontroll över det område.

//Andreas   
ASL, OCS, SCS

Tysken

#6
Turn 3 Tysk
Luftwaffe understöd är riklig (7 air strikes) och effektiv. Målet är att hjälpa till med konsolideringen väster om Smolensk. Luftwaffe hålla Ryssen nere (DG), samt lyckas att eliminera en av echelon enheterna vid Krasnoye. Markstriderna fortsätta i samma område och Smolensk inringas, medan de Ryska förbanden väster om staden elimineras. Tyskarna attackera de Ryska försvarsställningarna väster om Velizh från 2 sidor genom ett kringgående manöver där trupperna gå över floden W. Dvina mellan Demidov och Velizh. Norrväster om Velish så har Tyskarna tur och trycka tillbaka Ryssarna trots låga odds. Framgången exploateras av 21:e Pz Reg (20 Pz Div) samt 90:e och 76:e Inf Reg (20 Mot Div) genom att framrycka till Zharkovskyy vilket tas utan motstånd och av 12 Pz Div som rycka fram och tar Dukhovschina utan motstånd. Den 12 Pz Div går i ställning 18 miles norröster om byn.
Anfallspositioner intas och tryck byggs upp kring Krichev. Samtidig så förs Inf divisioner framåt på hela fronten för att säkra markvinsten av de snabba Pz/Mot Divisioner. Ryssen trycks ännu mer tillbaka.
Hittills så har Ryssen förlorat 38 Divisioner och Tyskarna 3 Regimenten. Tyskarna har erövrat 15 VP's vilket motsvara en Rysk minor victory. Dock känns det så som om Tyskarna konsolidera och hämta bara andan för att sen på nytt fortsätta med framryckningen innan luften gå fullständig ur.
Kartan har förändrats mera än vad jag trodde i denna omgången - mycket pga Tyskarnas oväntade framgång norr om Smolensk.
   
ASL, OCS, SCS

Tysken

#7
Turm 3 Rysk
Ryssen för fram flera nya förband till fronten - det etableras så många kontakt som möjligt med de Tyska Pz/Mot Divisioner. Nästa alla Tyska Div är bunden genom relativt svaga Ryska förband, dvs där det inte stå "öga mot öga", som tex i Roslavl. Ryssarna positionera sig, ta tillbaka Dukhovshchina - men lämna inga trupper i byn.
Ryssarna möta det Tyska trycket kring Krichev och genomför några anfall vid Krichev och Roslavl för att rekonisera de Tyska styrkor. Dessa patrull sluta med lätta förluster för bägge sidor. Den 3 Pz Di kring Roslavl är mer eller mindre ensam i Rysk kontrollerade område. Förnödenheter kommer fram, dock bygga mycket på att Krichev falla snart i Tyska händer. Dess Inf regimenten (3 Pz Div) är också försvagade.
Just nu känns det som om Tyskarna befinner sig i en uppförsbacke. Smolensk är visserligen evakuerade av de Ryska trupperna, men Ryssen har byggd upp 8 stycken formationer liknande de Tyska Pz/Mot Div. Dessa är också väsentlig snabbare än de Tyska Inf Divisioner.

Vi få väl se vilka hål Tyskarna hitta för att trycka anfallet vidare. Ryssarna antar att Tyskarna satsa på att rensa utbuktningen "Sozh-Krichev-Roslavl", annars befinner man sig på en "språngbräda" för nära axeln Mogilev-Orsha-Vitebsk. Ett för stort hot för Tyskarna och deras planer.

Förklaring för kartan, det röd streckade område är inte solklart Rysk kontrollerade.


ASL, OCS, SCS

Strv102r

Hur många dagar motsvarar varje Game Turn? Och hur många Game Turn är det? Räknat i Game Turn går det rätt mycket snabbare än i SPIs Panzergruppe Guderian.
Ola Palmquist. Spelar nu:   GMT Roads to Leningrad, därefter GMTs Army Group Center, SPIs Panzergruppe Guderian, S&T Smolensk,  Som sidoprojekt, lite till och från, AHs Squadleaderserie.

Tysken

#9
Hej,

start datum ca 9/10 Juli och skala på 6 dagar och ca 7 miles. 10 turns totalt. Dvs efter turn 3 så är vi på ca 28:e Juli och turn 4 som starta nu kommer vara mellan 29:e Juli till 3:e Augusti.

Kort sanity check, Smolensk pågick 410711-410805. Roslavl 410801-410809. Mogilev 410720-410728. Dnieper positions broken 410709-410714. Vitebsk 410708-410710.

Fungera nog ganska OK i mina ögon. Är dock tveksam om Tyskarna ens kommer ta Roslavl i pågående spel, kommer beror hur det gå kring Krichev. Roslavl borde har tagits tidigare medan det fanns chansen ....

Jag kan inte kommentera SPI's PGG, eftersom jag aldrig spelat eller ens äga det.

Tack för intresse i spelet, dvs att läsa vad jag ha skrivit hittills.

MvH/Andreas
ASL, OCS, SCS

Tysken

#10
Turn 4 Tysk
Massivt flygunderstöd (10 airstrikes) bereda framgången för den Tyska markoffensiven väster om och kring Krichev. Krichev är nära att falla men försvaras hårdnackat av den Ryska 167:e Inf Div. Smolensk falla i Tyska händer. Tyska enheter rycka fram i en kringgående rörelse och förstör de svaga Ryska Inf enheterna som skydda södra flanken för de Ryska 17:e och 57:e Pz Div samt den 1:e och 107:e Inf Div som ligga 20-30 miles väster om Dorogobyzh i svår terrain och blockera Tyskarnas framryckning från Smolensk mot öster. Dessa enheter är nära på att bli avskuren. På norra sidan om rullbanan Smolensk-Vyazma så bygga Tyskarna upp en massiv anfallsstyrka i form av 7st Pz/Mot Divisioner för ett anfall som skall ta de hela vägen till Vyazma. Söder om Yel'na så är informationsläge oklart och den 29:e Mot Div som skulle rensa upp uppenbarligen svaga Ryska förband få en "severe mauling" eftersom man springa oväntad på den Ryska 110:e Pz Div som ackompanjeras av svaga element ifrån den 155:e Inf Div. Den 29:e Mot Div förlora mer eller mindre 2 hela Inf regiment. Tyskarna för fram sina Inf Divisioner väster ifrån och ta ett fast grepp om sina erövrade områden. De Ryska inringningar bakom frontlinjen reduceras och de fria Tyska enheter förs fram österut mot fronten i snabbast möjligt takt.

Tyskarna ha hittills tagit 18 VP, dvs det är 22 Ryska VP kvar = historisk resultat (oavgjort).

Förluster: 6 Tyska Reg mot 47 Ryska Div.
ASL, OCS, SCS

Tysken

Turn 4 Rysk
Ryssen omgruppera sig lätt för att minska Tyskarnas anfallsmöjligheter. I Krichev förbereda sig den 167:e Inf div på nästa anfallsvåg, man för fram reservenheter och kommer upp till den ursprungliga styrka i manskap & utrustning. Väster om Dorogobyzh gå Ryssen framgångsrik till anfall med den 17:e och 57:e Pz Div som förstärks med den 1:e Inf Div. Dessa lyckas att driva de blandade Inf regiment (sammanlagd i Div storlek) ifrån den 14:e Mot Div och 20:e Pz Div mot Yel'na där den 10:e Pz Div fånga upp deras flykt och stabilisera kortsiktig situation. Dock förfölja Ryssen med oväntat kraft och förstör alla 3 regiment innan de Ryska enheter drar sig tillbaka i positioner väster om Dorogobyzh. Vid Roslavl anfalla blandade Ryska förband den Tyska 3:e Pz Div, dock utan resultat. Ryssarna försöka sluta in den Div så gott det gå för att hämna dess operationsförmåga.

VP's oförändrat.

Förluster: 9 Tyska Reg mot 47 Ryska Div.
ASL, OCS, SCS

Tysken

#12
Turn 5 Tysk
Vad vore anfallsstyrkan utan luftunderstöd? Den massiva Tyska markstyrkan på norra sidan om rullbanan Smolensk-Vyazma gå till anfall. Än en gång kan de Tyska styrkorna riva upp ett hål i den Ryska frontlinjen. Striderna är hårda. De överlevande Ryska enheter retirera mot Safonovo och fångas upp av den 103:e Inf div som försvara byn. Den 18 Pz Div som har ryckt framemot Dorogobyzh svänger och anfalla Safonovo söderifrån, dock försvara sig Ryssarna skickligt och Pz Div förlora sitt Pz Reg (18:e Pz Reg i 18:e Pz Div). Dorogobyzh falla och tas utan strider av det 25:e Pz Reg (7:e Pz Div).  Izdeshkovo falla genom en kringgående manöver av den 19:e Pz Div som inringa de Ryska trupperna i Safonovo. Diverse Inf enheter etablera defensiva positioner som binda ihop de Tyska trupper i Dorogobyzh med Yartsevo. Den 17:e Pz Div förfölja Ryska enheter som drar sig tillbaka i oordning mot Pusii. 2 Tyska Inf Div försöka ta sig söderifrån till Zharkovskyy för att bryta de Ryska försvarsställningar på andra sidan floden W Dvina. Deras anfall slås blodig tillbaka trots att Ryssarna befinner sig i oordning efter tunga flyganfall. Krichev falla i Tyska händer och enheterna rycka fram mot Roslavl. De lyckas dock inte att tar de Ryska framskjutna försvarsställningar. Istället så bryta de genom söder om Roslavl i ett område som hölls av en svag Rysk Inf Div.

Nu känns det väldig tydlig att de Tyska anfallsstyrkorna (Pz/Mot Div) är på upphällning, deras anfallsstyrka gå på "ångarna i tanken". De är slitna och Tyskarnas ersättningar är obefintlig. Frågan är nu om man skall pressa fram anfallet (vilket kräva att man kasta in de försvars starka Inf Div i striden) och förstör så många av Ryssarnas enheter som möjligt samtidig som man ta VP's eller skall man vara defensiv och försöka hålla områden?? Ryssarna är inte heller speciellt starka, även om det känns att de få en liten fördel. Just nu balanseras det på en knivsudd. Väldig spännande att spelet kan skapa den typ av känsla.

Tyskarna ha hittills tagit 21 VP, dvs det är 19 Ryska VP kvar = minor Tysk seger.

Förluster: 14 Tyska Reg mot 56 Ryska Div
ASL, OCS, SCS

Strv102r

Ola Palmquist. Spelar nu:   GMT Roads to Leningrad, därefter GMTs Army Group Center, SPIs Panzergruppe Guderian, S&T Smolensk,  Som sidoprojekt, lite till och från, AHs Squadleaderserie.

Tysken

#14
Turn 5 Rysk
Hårda strider rasa vid Dorogobyzh/Roslavl/Safonovo och för första gången erhålla Ryssarna svagt (2 airstrikes) flygunderstöd. Dessa används för att mjuka upp den 3:e Tyska Pz Div väster om Roslavl och för att förbereda utbrytningsförsöket ifrån de inringade Ryska enheter i Safonovo. Resultaten är dock blandade och utbrytningsförsöket från Safonovo måste klara sig utan påverkan ifrån flyganfallet. Ryssarna för dessutom fram sina sista reserver till fronten i form av huvudsakligen Milis Div. Hålet som Tyskarna rev i den Ryska frontlinjen är stängd.
Vid Safonovo, så gå den 103:e Inf Div i täten och bryta upp inringning genom att förstöra det 30:e Inf Reg (18 Mot Div) som är i ställning norr om Safonovo. Ryssarna är desperata och anfallet understöds av dem oorganiserade enheter i Safonovo samt utifrån genom de två Pz Div (även dessa oorganiserade) som är på väg mot Pusii. Dorogobyzh falla igen i Ryska händer genom att de Ryska enheter som ligga 18 miles väster om Dorogobyzh drar sig ordnat tillbaka och förstör det 25:e Pz Reg (7:e Pz Div) som tog Dorogobuzh tidigare. Vid Roslavl så gå Ryssarna till storskalig motattack (7 Div). Dessa ringa in och förstör den kompletta Tyska 3:e Pz Div, det 35:e Pz Reg (4:e Pz Div) och Inf Reg DF. Därmed bryta Ryssarna temporärt de Tyska anfallsplaner kring Roslavl och rycka fram mot Krichev. 3 Ryska Pz Div (50/55/105:e) gå i ställning i skogarna öster om Krichev och blockera den direkta vägen mot Roslavl. I Bel'yy så lämna de Ryska elite Pz Div (107/108/109) sina ställningar för att ta nya 6 miles söder om Zharkovskyy för att på det sättet förhindra att de Tyska Inf Div som kommer västerifrån kan ingripa på ett effektiv sätt och tvinga fram att Tyskarna korsa floden W Dvina och marschera mot Bel'yy.

Tyskarna är avskuren vid Roslavl och i Izdeshkovo. Just nu finns det 2 stora potentiella områden där Ryssarna kan infiltrera och korsa den Tyska frontlinjen på ett nästan obemärkt sätt (se blå diagonala sträck).

Tyskarna ha hittills tagit 20 VP, dvs det är 20 Ryska VP kvar = minor Tysk seger.

Förluster: 21 Tyska Reg mot 56 Ryska Div 
ASL, OCS, SCS