Forumnyheter:

SMF - Just uppdaterat!

avatar_Tommy_la

Ryssland mot Ukraina (A Fistfull of Tow:s 3 introductory rules)

Startat av Tommy_la, 16 oktober 2022 kl. 21:16:04

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 Gäst tittar på detta ämne.

Tommy_la

Citat från: Nisse skrivet  3 november 2022 kl. 22:03:24Dock känns Ukrainakriget nästan lite "tråkigt" då Ryssen känns väldigt ineffektiv utifrån min högst amatörmässiga kunskap. De har ju inte direkt imponerat i förmåga, ledning eller effektivitet.Generellt blir det trevligare spel om sidorna är lite mer jämspelta i skicklighet.

Jag tycker nog tvärtom att det spelmässigt brukar bli mer intressant om det finns tydlig asymmetri mellan sidorna. Skillnader i kvalitét, utrustning, moral och antal skapar situationer där sidorna behöver göra lite olika saker och det inte är uppenbart vem som har övertaget.

Berra_la

Känslan av en ostoppbar flodvåg ryssar infinner sig i alla fall definitivt när stridsvagnarna väller fram på samtliga fronter (speciellt när ryssen spelar ett förstärkningskort med ytterligare en näve tanks precis när den Ukrainska positionen i Nevske precis tvingats undan). De ukrainska förstärkningarna ett par rundor efter var givetvis väldigt hjälpsamma.
(Speciellt när jag insåg att förstärkningskortet inte avsedde en ensam flankerande tank, utan en full unit. Förutom ett par kort från förra helgen hade jag ingen aning om vad som fanns i min lek.)

I förluster räknat en väldigt dyr "oavgjord" match för ryssen, men det kändes hela tiden som att ukrainarna var ett fåtal sprängda stridsfordon ifrån en fullständig kollaps. Lite högre "troop quality" och försvarsposition, men få faktiska enheter gör varje skott (tärningsslag) väldigt viktigt. Utan javelins och den mycket välplacerade vägen som band samman de tre byarna/städerna kändes en 3-1 (vp) seger för Ryssen oundviklig.

Överlag en förvånansvärt "jämn" (eller i alla fall spännande), match speciellt med tanke på att kartan kom rakt ifrån Google-maps och truppstyrkorna uppskattats/gissats friskt utan någon djupare kunskap om spelsystemet. Introductory rules, men väl fungerande. :up:

/snubben i blårutig skjorta

Tommy_la

Då är det dags för en rapport från Ukraina igen.

Den här gången begav vi oss till Kharkiv Oblast den 8:e september för att spela en dag under Kharkivoffensiven. Den 6:e september åstadkom ukrainarna ett genombrott vid Balaklia och dagen efter stod de redan i Shevchenkove 4 mil bort. Målet för ukrainarna idag är att fortsätta framryckningen genom att snabbt avancera österut mot Kupyansk.

Den ukrainska befälhavaren meddelades att de flesta fientliga formationer i området förväntades vara lätt beväpnade och med dålig moral, men att enheter från den tredje armékåren och dess 1:a gardespansararmé rapporterades vara i antågande. Terrängen såg ut som följer:

Du kan inte se bilagor på denna tavla.Jag vet att satellitbilden inte är så lätt att tolka...

Ukrainarna avancerade från kartbildens västra (vänstra) kant i tre formationer med en i reserv. Den centrala anfallsriktningen följer en väg som går österut från kartbildens vänsterkant. Nordost om Borivske kan man antingen fortsätta rakt österut, eller ta en nordligare väg genom Starovirivka och Hrushivka. Det sydliga vägalternativet passerar nära intill ett antal skogsområden. I öster finns ett antal mindre samhällen: Nechvolodivka, Sobolivka, Blahodativka, Osadkivka och Propokivka. I alla dessa nämnda åtta orter vajade ockupationsmaktens flagga och ukrainarnas uppgift var att byta ut så många som möjligt mot ukrainska flaggor samtidigt som fiendens förluster maximerades och de egna förlusterna minimerades.Du kan inte se bilagor på denna tavla.

Det blivande slagfältet från dess sydöstliga hörn, med Prokopivka i förgrunden.Du kan inte se bilagor på denna tavla.

Nechvolodivka.Du kan inte se bilagor på denna tavla.

Prokopivka ser idylliskt ut. Här kan man inte tro att ett krig pågår.


Du kan inte se bilagor på denna tavla.

Artilleri står redo "off map". Som befälhavare vet man aldrig inför varje turn hur många batterier som är redo att understöjda en. De kan ju vara upptagna med att byta eldpositioner, ladda eller understödja andra frontavsnitt. Vi slår en D6 per artilleri-stand och för varje 4+ får vi en artillerimarkör att placera ut någonstans inom line of sight från en av våra stands.Du kan inte se bilagor på denna tavla.

Av sex ryska enheter (och en i reserv) är det bara en som är synlig vid operationens början: en  rysk enhet från den så kallade "Folkrepubliken Luhansk", motoriserad med UAZ-452, en minibussmodell som tillverkades för den sovjetiska armén mellan åren 1965 och 1985.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.

Det ukrainska befälet tar dock inga risker utan kallar in artilleriunderstöd och beskjuter byn på avstånd med stridsvagnar. Det skulle ju kunna gömma sig något förband med stridskvalitét någonstans i byn eller skogsdungarna runt om.Du kan inte se bilagor på denna tavla.

Ryssarna kallar in eget artilleri och två ryska SU-25 attackplan anfallar den ukrainska anfallsformationen, men med begränsat resultat. Det ryska motståndet på marken nedkämpas snabbt och de överlevande flyr till skogs.Fortsättning följer.


Tommy_la

Del 2
Du kan inte se bilagor på denna tavla.

I norr har ett ensamt BM-21 Grad raketartillerisystem orsakat misstänksamhet från ukrainarnas sida. Drönare skickas ut för att undersöka skogspartiet intill, men inga ryssar syns till där. Ukrainarna bedömer situationen rätt och kan addera ännu ett Grad-system till den ukrainska försvarsmakten.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.

Ukrainarna blir plötslig medvetna om en rysk position i Starovirvka genom information från lokalbefolkningen.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.

Artilleri sätts in samtidigt som en stormning av Starovirvka förbereds. Hårda strider sker i den skogsbevuxna ravinen nordväst om samhället, där en ukrainsk BMP3 slås ut av ryssarnas pansarvärn.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.

Ukrainarna gör sig redo att hala flaggan, samtidigt som sårade soldater eftersöks i skogen. En betydande mängd fångar tas.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.

Det ryska artilleriet har en dålig dag när det plötsligt drabbas av artilleribekämpning från en HIMARS. Mycket märkligt! TASS gick ju ut med senast igår att alla HIMARS förstörts två gånger om.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.

Längs den sydliga vägsträckningen sker en framryckning mot tre skogsområden där det ukrainska befälet misstänker att enheter ur den reguljära ryska armén gömmer sig. En stor del av infanteriet färdas i australiensisktdonerade Bushmasters som har begränsad terrängförmåga, men som idag lyckas korsa några ukrainska åkrar utan att köra fast.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.

Ryssarna ligger lågt i skogen och planerar för ett eldöverfall när fienden passerar på vägen intill. Så blir det dock inte då ukrainarna scoutar skogen genom att helt sonika köra ett par stridsvagnar rakt in bland ryssarna. Flisorna yr åt alla håll då Ivans pansarvärn på något sätt lyckas träffa träd istället för stridsvagnar.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.

En våldsam strid bryter ut då två ukrainska formationer ger sig in i striderna.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.

En rote ukrainskt stridsflyg uppenbarar sig plötsligt och bidrar till det allmänna kaoset i skogen. Återigen blir det en våldsam men relativt kort strid, där ryssarna drar det kortaste strået.

Det är stundtals lite pilligt att slåss inne i skogen, så pincetten kommer fram.  :D
Du kan inte se bilagor på denna tavla.

Plötsligt uppenbarar sig en lång kolonn ur den nyuppsatta ryska tredje armékåren på vägen från Kupyansk. Innebär detta att den ukrainska framryckningen kommer att hejdas?


Fortsättning följer...

Tommy_la

Del 3Du kan inte se bilagor på denna tavla.

Efter att ha avslutat striden i skogen avancerar ukrainarna för att ta upp en position för att möta de ryska förstärkningarna. Några av ukrainarna förlorade sina fordon, men som tur är så fanns där ett par z-märkta lastbilar vars tidigare brukare inte längre behövde dem.

Du kan inte se bilagor på denna tavla.

Samtidigt som en formation rycker fram längs den södra vägen, tar en annan upp position i Hrushivka.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.

I den norra anfallsriktningen har ukrainskt pansar gått i position för att storma Nechvolodivka. De är understödda av pansar som befinner sig i Hrushivka med vägen mot Nechvolodivka i sitt skottfält.

Under den ryska movementfasen ses plötsligt en privatbil lämna Nechvolodivka. Sedan ytterligare en bil. Och ytterligare en bil.
 Du kan inte se bilagor på denna tavla.

När den tredje bilen rullar ut ur byn öppnar en ukrainsk stridsvagn eld. De ryska inrikestrupperna från Rosgardia inne i bilen hinner nog aldrig uppfatta vad som hände. De tog en gång värvning för att puckla på fotbollshuliganer eller Navalny-trogna regimkritiker, inte för att strida mot den 92:a mekaniserade brigaden. Övriga bilar avlägsnar sig österut mycket fort och stannar nog inte förrän bensinen börjar ta slut.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.

De ryska gardestrupperna tar upp en position vid Blahodativka. Målet är att försöka bromsa den ukrainska framryckningen åtminstone tillfälligt. (Scenariot har ett begränsat antal turns.) De kommer genast under artilleribeskjutning då deras position kan observeras från Hrushivka.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.

Inrikestrupperna som utgör garnision i Osadkivka har nog hört vad som hände deras kamrater och väljer att utföra en skyndsam omgruppering.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.

Situationen i Blahodativka (i bildens övre högra hörn) är nu mycket ofördelaktig för ryssarna. Ukrainarna har ett övertag i artilleri och ett stort numerärt övertag i både pansar och manskap. Och när ryssarna försöker gå i eldställning möts de av infanteri med pansarvärnsmissiler. Till råga på allt får en av deras stridsvagnar soppa-torsk och det knorrar i befälhavarens mage. Beslut om en ordnad omgruppering tas och man drar sig ur striden.Slutresultat: Samtliga byar befriade av Ukraina. Historiskt utfall.

Ukrainarna förlorade 2 T64:or, 1 BMP2 och 1 BMP3. Samtidigt erövrade de en T-72:a, 1 Grad, 10 infanteritransportfordon av olika slag samt tog en betydande mängd fångar. Ryssarna lyckades extrahera sin insatta pansarreserv minus tre T-72:or, men men blev i övrigt utplånade sånär som på några flyende inrikesstyrkor med minimalt stridsvärde.

Att det inte skulle gå så bra för ryssarna i det här scenariot var klart från början (för han som designade scenariot). Jag hade dock trott att jag skulle kunna åsamka betydligt större förluster och kanske kunnat bromsa ner framryckningen så att någon by inte hunnit tas innan dagen var slut.
Som straff för mitt dåliga spel donerade jag lite pengar till den ukrainska försvarsmakten genom insamlingen United24.


Tommy_la

Citat från: Berra_la skrivet  6 november 2022 kl. 16:22:25Känslan av en ostoppbar flodvåg ryssar infinner sig i alla fall definitivt när stridsvagnarna väller fram på samtliga fronter (speciellt när ryssen spelar ett förstärkningskort med ytterligare en näve tanks precis när den Ukrainska positionen i Nevske precis tvingats undan)

Rykten gör gällande att det kommer infinna sig en mycket stor flodvåg ryssar den här helgen...  8)