Forumnyheter:

SMF - Just uppdaterat!

avatar_Fredrik H

Kaiserkrieg av Ben Madison

Startat av Fredrik H, 27 december 2022 kl. 22:08:01

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 Gäst tittar på detta ämne.

Fredrik H

Ben Madison är en i branschen rätt rar ärta. Han designar spel som har ovanligt udda perspektiv och han använder många unika mekaniker. Hans spel är också osedvanligt berättande till sin karaktär, alla hans spel har mängder med events och annat som gör att det simulerade fångas på ett intressant sätt.

Jag har kanske 6-7 av hans spel. Av dessa är huvuddelen solitärspel, utgivna av White Dog Games. WDG är svåra att få tag på inom konungarikets gränser, så jag beställer dem från en butik i Frankrike. Det fungerar bra.

I Kaiserkrieg så spelar man CP under ww1. Varje turn är två månader och skalan är...hm, strategisk till sin natur.Spelet tar sin utgångspunkt i det faktum att WW1 var en belägringssituation som byggde på blockad och militär utnötning. Varje runda sker det en del bundna events, en del random events och en relativt slumpmässig uppbyggnad av fiendeförband. Fienden måste hela tiden hanteras (anfallas/nötas ner), i synnerhet där han börjar växa sig för stark. Det är svårt att förklara, men spelet lyckas vara både spännande och historiskt trots sitt blygsamma avtryck (15 sidor regler och en halv karta).
Man måste ta hänsyn till och balansera blockaden, u-båtskriget, den egna ekonomin, Östafrika, folkmord på armenier, socialistrevolter, krigsekonomin, firman Erich och Paul, lutfherravälde, zeppelinare, Lawrence, Kemal, Sanussiuppror och mycket annat. Många av de saker som gör avtryck i spelet finns inte ens nämnt i väsentligt tyngre spel på ämnet.

Varje turn tar kanske fem minuter så det går relativt fort att spela trots sina 27 turns. Såklart finns det en rätt stor slumpfaktor i vissa moment (jag lyckades vinns en flottdrabbning mot RN under våren 15 och har nu haft en problemfri import i ett halvår) men det är hela tiden ett spännande spel.

Jag har också spel i samma serie (solospel) där man kan spela sydstaterna i ACW, koalitionerna som försökte besegra Napoleon och ett spel där man är kristendomen som ska spridas under antiken och medeltiden. Udda som sagt. Han verkar också vara en rätt rolig prick, se det gråmarkerade nedan:Gillar man solitärspel (vilket jag vanligen inte gör) och /eller spel med ett bra historiskt narrativ kan jag verkligen rekommendera Madisons spel.

aegneus

Den här hade jag missat ! Det var inte lite förlorare i mer eller mindre hopplösa lägen han gett sig på att simulera  :lol: och verkligen inte de man normalt spelar.

Vilka har du som är bra?

Fredrik H

CiteraDen här hade jag missat ! Det var inte lite förlorare i mer eller mindre hopplösa lägen han gett sig på att simulera  :lol: och verkligen inte de man normalt spelar.

Vilka har du som är bra?

Jag gillar alla spel jag spelat, men skulle säga att man måste vara på humör för att spela dem med behållning. Solitärspelen jag har är Jeff Davies (ACW), The Mission (kristendomen), Kaiserkrieg (WW1) och N (Napoleon ska besegras). Sedan har jag Absolute Victory (WW2 med 2500 events) och Death in the Trenches (WW1 med bara 500 events). Stridssystemen är udda och kräver lite anpassning innan de flyter (gäller de två flerspelarspelen).

Han försöker fånga det historiska med events i alla sina spel och det gillar ju jag.

aegneus

Och då har du kvar saker som Isandlwana, belägringen av Khartoum, Little Big Horn och Polen hösten 1939, det är ingen ände på röviga situationer man kan spela här. Fattas bara Iwo Jima som Japan eller möjligen valfri liten furstendöme i Tyskland under trettioåriga kriget 🙂

Elias Nordling

Byzantium Reborn är väl han också?
"Your value to me as a tester is your vandal instinct at breaking games!"

aegneus

Tror det och det fanns nog mer elände än så. ( tror EU:PoP också har ett bysansscenario. En grej tydligen. )

Jag blev nyfiken på flera av dem och också det där WW2 med 2400 events....

Wes

Jag vill ha Liberia men det verkar smått omöjligt att få tag på. Såg dock en kopia för blyga 295$ på bgg nu.

Fredrik H

Citat från: aegneus skrivet  7 februari 2023 kl. 13:39:12Tror det och det fanns nog mer elände än så. ( tror EU:PoP också har ett bysansscenario. En grej tydligen. )

Jag blev nyfiken på flera av dem och också det där WW2 med 2400 events....

Kommer du till FF kan jag ta med mig och visa några av dem om du vill. Det är bara att hojta till.

aegneus

Jag har fått skjuta på FF till fall move, men kanske då