Forumnyheter:

SMF - Just uppdaterat!

avatar_Strv102r

Replay av Europa Simulazionis Custoza, Fields of Doom.

Startat av Strv102r, 22 maj 2023 kl. 19:16:50

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 Gäst tittar på detta ämne.

Strv102rMaroic fortsätter anfallet längs Mincio mot sydost in i Sirtoris vänstra flank. Samtidigt omfattar von Virtsolog Sirtoris höger flank  för att nå Valeggio före de tillkommande nya italienska divisionerna. Men uppoffrande italienskt kavalleri hejdar österrikarna precis utanför staden. Sirtori är nu inringad med ryggen mot den breda floden. Både Brignone och Umberto di Savoia backar inför trycket från norr.

I öster driver Hartung ut det italienska kavalleriet ur Custoza.

[/url
Ola Palmquist. Spelar nu:  OSGs Highway to the Kremlin, därefter SPIs Leningrad, GMT Roads to Leningrad, GMTs Army Group Center, SPIs Panzergruppe Guderian. Som sidoprojekt, lite till och från, AHs Squadleaderserie.

Strv102rNu slår turen, eller krigslyckan, till och gynnar italienarna. Von Virtsolog agerar inte före italienaren utan denne hinner förstärka försvaret av Valeggio med en bersaglieribataljon och ett starkt batteri. De hinner också gruppera ut mer bersaglieri, artilleri och kavalleri öster om Valeggio vilket omöjliggör snabb omfattning av staden. De lyckas också avge eld som orsakade lite dålig stämning i von Virtsologs tät som ska anfalla staden. När anfaller väl kommer så bryter Sirtoris förtvivlade och helt slutkörda kavalleri som fördröjt den österrikiska täten från den skogsbeklädda höjden ner till Valeggio samman helt i flykt. Men bersaglieribataljonen och batteriet står fast och hejdar österrikarna, om till priset av oordning. Lika illa är att Sirtoris sista infanteri, med ryggen mot floden, också avvisar ett anfall från von Virtsolog. Det innebär att Maroic väg till kunna anfalla Valeggio från stranden är blockerad. När Maroic aktiveras strax måste han öppna vägen själv, vilket han gör. Men det hinns inte med något anfall mot staden. Brignone backar lite, liksom di Savoia. Men det är inget allvarligt. Söder om di Savoia finns en italiensk division som marscherat mot Valeggio från öster, men utvecklingen vid Custoza gör att min motståndare vill göra helt om och gå tillbaka över Tione mot Custoza som är inom räckhåll för snabb intervention. Men divisionschefen klarar inte av att hantera den nya ordern snabbt. Han tvekar och blir stående där han är.


Vid Custoza påbörjar den italienska divisionen ute i majsfälten norr om Villafranca ett anfall västerut mot Custoza. De får en bra start med täten och kastar en österrikisk jägarbataljon bakåt, men mer hinns inte med ännu. Hartung fortsätter pressa på vid själva byn och anfaller köregementet på den italienska division som tvekar mellan den gamla orden mot Valeggio och den nya mot Custoza.

Nedan helheten.

Ola Palmquist. Spelar nu:  OSGs Highway to the Kremlin, därefter SPIs Leningrad, GMT Roads to Leningrad, GMTs Army Group Center, SPIs Panzergruppe Guderian. Som sidoprojekt, lite till och från, AHs Squadleaderserie.

Strv102r

Och där är det natt och spelet är slut.

Italienarna har tre divisioner upplösta i flykt. De har dock sex divisioner kvar. Österrikarna  har stridsvärdet i princip intakt men är helt slutkörda. Förluster i döda/skadade är nog ganska lika. Men ser man till vem som haft initiativet har striden gått åt set svart-gula lägrets favör.

Men det spelar ingen roll för utfallet enligt segervillkoren.

Italienarna skulle ta och hålla Valeggio, Custoza och Villafranca i syfte att kunna belägra Mantova söder om kartan. Det gjorde de utan egentligt motstånd. Men sedan dess har de tappat Custoza, om än inte med mycket. De håller Valeggio, men utan någon som helst marginal. Villafranca är ohotad. Morgondagen är högst osäker. Men här och nu är svaret att operationsmålen inte är nådde.

Österrikarna skulle ta de hitre brofästena över Mincio vid Peshiera, Monzambano och Valeggio. Det första har de haft hela tiden. Det andra är taget, men det tredje är inte taget även om det är så så nära. Österrikarna har inte heller uppnått sina operationsmål.

Oavgjort. Skulle nog blivit ännu en dags strider. Då kan nan anta att båda sidor reorganiserar och återsamlar över natten vilket gynnar Italienarna mer. Frågan är om dagens strider skulle hjälpa Marmosa att få ordning på sin ledningsstruktur, eller skulle den förvärras?

Spännande in i det sista! Ganska straight forward egentligen. Det där med marschkartan och dummies kommer nog bättre till sin rätt om Italienarna väljer ett operativt mål i bortre delen av kartan, som att skära av Peshiera från öst.
Ola Palmquist. Spelar nu:  OSGs Highway to the Kremlin, därefter SPIs Leningrad, GMT Roads to Leningrad, GMTs Army Group Center, SPIs Panzergruppe Guderian. Som sidoprojekt, lite till och från, AHs Squadleaderserie.