Forumnyheter:

SMF - Just uppdaterat!

Empires in Arms Göteborg ht -24

Startat av Akklokk, 15 maj 2024 kl. 10:53:46

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 Gäst tittar på detta ämne.

Delirium

#30
Ännu en session spelad, nu augusti. Vi har nu en ny preussare (hr Multing, leve konungen!) och mycket av diplomatin fick därför göras om. När korridorerna tömts på folk deklarerade både England och Spanien (på varsitt håll) att de förklarar krig mot Ryssland. Tsaren valde att inte kalla på sin österrikiske allierade (som ju redan har sina problem) men kallade däremot på sin franske allierade. Napoleon satte morgonkonjaken i vrångstrupen och sade omedelbart upp sin allians med den ryska björnen. Det sista som händer är att Sverige återupprättas som free states av den ryske erövraren och den svenska flottan återuppstår, i Malmö av alla ställen.

Resultatet då i krig, allianser och freder:

Ryssland/Sverige är i krig mot Preussen/Danmark, England och Spanien.
Österrike är i krig mot Frankrike och Turkiet.
England och Frankrike är i krig.
FR och TU är allierade; RU och AU är allierade; GB och AU är allierade.
RU och AU har fred från juni i 18/24 månader.

Naval phase:

England går först och skickar två flottor med 44 skepp lastade med två kårer till Kattegatt där två ryska flottor med 31 skepp ligger sedan tidigare. Ryssen vinner faktiskt wind gauge och förstör sex skepp, men England daskar in 5+1 och förstör 10 skepp tillbaka, +2/-2 political points. Ryska flottan retirerar till Malmö och förenas med svenska flottan. Engelska flottor i övrigt omgrupperar lite. Nelson fortfarande i blockad av Toulon mot hela franska flottan.

Ryssland skickar en av sina egna flottor till Riga för att plocka upp förstärkningar. Den andra ryska plus svenska (totalt 21 skepp) försöker smyga förbi Kattegatt och lyckas (50-50 att intercepta) och hoppar på den engelska flottan (10 skepp) som blockerar Amsterdam med holländska flottan. Här vinner England wind gauge, slår högt och gör 3 skepp i skada och rysk/svenska svarar med att bara göra 2 i skada. Ytterligare 2 pp byter ägare. Tsaren retirerar tillbaka till Malmö. I Medelhavet åker Neapels flotta till Sicilien med en rysk kår.

Preussen aktiverar den danska flottan (17 skepp) för att åka och blockera Malmö. Ryssen lyckas slå en etta för interception, kommer ut i Kattegatt och vinner det sjöslaget. Plötsligt samexisterar engelska flottan med den ryska - en konstig del av reglerna.

462565384_1730398107752394_8586425134361268446_n.jpg

Spanien seglar sin flotta till havet utanför Neapel/Sicilien. Landar kår i Neapel och vinner belägringsstriden mot fem ryska försvarare. Den ryska flottan i Neapel flyttar helt enkelt ut i sjözonen och samexisterar även här med sina fiender (men hade en spansk flotta blockerat hade den dött, men då hade ryssen kunnat intercepts, navalreglerna är lite snåriga).

Frankrike gör inget utom att aktivera den holländska flottan med 15 skepp. Engelska flottan nu med endast 8 skepp väljer att inte intercepta och holländarna åker till Brest.

Paus.
Empires in Arms
World in Flames
(Är det 90-tal igen??)

David Sunnergren

Gör ni inget på land, eller glömde du titta på det?

Eller minns jag fel att alla länder kör navals först?

Delirium

Citat från: David Sunnergren skrivet  5 december 2024 kl. 15:03:35Gör ni inget på land, eller glömde du titta på det?

Eller minns jag fel att alla länder kör navals först?

Naval phase kommer före land phase, så nu kommer landgrejerna.
Empires in Arms
World in Flames
(Är det 90-tal igen??)

Delirium

#33
Fortsättning augusti 1805. Frankrike väljer att gå sist i landfasen, igen.

Ryssarna slår för att inta Köpenhamn, kommer in, men bryter innan man utplånat den sista garnisonsfaktorn. Danmark håller lite till. I Polen retirerar den numerärt underlägsna ryska armén från den preussiska och lämnar bara en screen av kosacker.

Turkarna skickar en avdelning norrut för att inta Transsylvanien (en historiskt sett blodig historia) och stöter på patrull i form av de österrikiska sk Insurrection-kårerna. Det blir ett slag i provinshuvudstaden Klausenberg som ställer 44 000 ottomaner mot 36 000 österrikare, det visar sig också att huvuddelen av den turkiska reguljärarmén är här (en janissarkår och Nizami-Cedid). Turkarna lyckas även här få en fördel av taktikval och vinner striden, och orsakar 11 förluster och drabbas bara av två själva. Österrikarens tröst är att de döda trupperna kommer tillbaka gratis i december...
En andra turkisk armé under storvesiren angriper prins Johans lilla armé på två kårer i Peterwardein. Här drar Johan in en defend mot escalated assault och vinner striden trots att hans 16000 man är precis en tredjedel av vesirens 48000. Ja, turkarna kan få ihop riktigt mycket folk. Det var bra för den österrikiska moralen och för deras politiska status.
Det sista som händer är att en turkisk kår belägrar och intar Temesvar, huvudstad i den lilla provinsen Military border.

Preussen avancerade österut och återtog Warszawa, den ryska garnisonen gavs Honors of war. Hohenlohe avdelade en kår in i västgalicien och tvingade in kossacker som garnison i Posen, men lyckades inte belägra. Den sista danske försvararen svalt ihjäl och ryssarna har nu Köpenhamn.

Österrike marscherar in de två insurrectionkårerna som får ledning av den i zonen varande Prins Johan men den turkiska försvarande kåren flyr in i staden och belägringen misslyckas. I övrigt omgrupperar den österrikiska armén upp i Alperna och inväntar Napoleons nästa drag.

20241204_222235.jpg

England landar i Köpenhamn, den ryska hittillsvarande segerrika kåren flyr in i staden. Engelsk belägring lyckas och efter mycket övervägande slåss de 7000 ryssarna hellre än att ge sig mot de 15000 "engelska" anfallarna (i vanlig ordning lär hälften vara från kontinenten och av resterande minst hälften irländare, men bra moral har de!). 2 engelska förluster tas innan Köpenhamn faller, återigen, till vad jag tror är den fjärde stormningen på två månader.

20241204_222241.jpg

Spanien landar i Neapel och lyckas inta staden mot de 5000 ryska försvararna.

Frankrike slutligen manövrerar in Ney med två kårer i Tuscany där den ensamme österrikiska kåren backar in i staden, belägring misslyckas. Napoleon tar med fem kårer in i Wien och lyckas med sin belägring, Grande Armée utgörs av 5 garde, 38 infanteri och 10 kavallleri. Två kårer står i rutan bakom Wien.

20241204_222230.jpg

I conquest phase erövrar England Korsika under stor symbolisk tyngd. Political points byter ägare.  England ligger främst på political track, i netto-vp leder Spanien och Turkiet.

Det var så långt vi hann. September 1805 om två veckor.
Empires in Arms
World in Flames
(Är det 90-tal igen??)

Delirium

Här är en actionbild på större delen av gänget:

465233226_529579790077615_7918679953953467909_n.jpg

Från vänster till höger England, Frankrike, Ryssland, Spanien, Turkiet. Österrike var förkyld och spelade genom ombud (England) och Preussen tog bilden.
Empires in Arms
World in Flames
(Är det 90-tal igen??)

jerry

Blir avundsjuk, (vårt eget parti 3 days of gettysburg börjar upplösas....)
Hittat ny lokal, nu spelas "Empires in arms" med 6 pers.

Delirium

#36
Ny vända: september 1805.

Omgången inleddes med en lååååååång diplomatifas ca 2 timmar allt som allt med flytande ankomster och uppdaterade förslag (vi arbetar med ett förslag om tidsbegränsad diplomati och krav på att ha skött större delen av snacket skriftligen mellan sessionerna).

När alla äntligen kom tillbaka blev resultatet att inga nya krig förklarades men att Österrike kapitulerade mot fienden, men enbart Frankrike. Detta var något som fick Napoleon att sätta champagnen i vrångstrupen och han begärde en ovillkorlig fred som Österrike gick med på. Frankrike begärde då hårda villkor: decimering av armén (ta bort hälften av alla kårer på kartan, dvs 7 av 14). Dessutom upplösa det Heliga romerska riket och avträda provinser men det visade sig att endast Tyrol gick att avträda enligt krigsreglerna (villkor C.1.a; C4 och C8 för den som har spelet).

England påminde Sultanen om att Turkiet nu kunde tvinga Frankrike att säga upp alliansen eftersom Napoleon faktiskt slutit en separatfred och endast efter viss övertalning/påtryckning lät sig Sultanen bevekas att inte göra detta. I övrigt hände inget noterbart i diplomatifasen. Situationen härför som följer:

Ryssland/Sverige är i krig mot Preussen/Danmark, England och Spanien.
Österrike är i krig mot Turkiet.
England och Frankrike är i krig.
FR och TU är allierade; RU och AU är allierade; GB och AU är allierade.
RU och AU har fred från juni i 18/24 månader.
FR och AU har fred från september i 18 månader.

I naval phase valde England att gå sist. Ryssland tog sig en funderare men valde att gå till St Petersburg med sin rysk/svenska flotta på ca 20 skepp, England misslyckas att intercepta. I Medelhavet gick den ryska flottan med 17 skepp från Sicilien och efter misslyckad spansk interception fick flottan tillträde till österrikiska Trieste, tro det eller ej, och gömde sig där. Den sicilianska flottan, i förhoppning om att fienden var för överraskad av denna manöver, gick åt andra hållet med Bagration och en rysk kår ombord. Här lyckades den spanska flottan (och då menar jag HELA flottan) intercepta och smulade sönder allt och tog Bagration tillfånga. Oklart om vk2-offensiven får hans namn efter insatsen hittills. I övrigt hände inget i naval phase, engelska och spanska flottor gick i hamn, franska låg kvar.

Land phase så. Frankrike sist.

Ryssland står på plats i Oslo och Stockholm med varsin kår, i Italien finns nu inga kårer kvar men man håller fortfarande Rom och Palermo med garnisoner. På "östfronten" gjordes avancerade förflyttningar som inte noterades helt och hållet i London men det stod ett mindre slag i Lublin, Echelon mot Defend, som tsaren vann med 8000 döda preussare mot 2000 döda ryssar. Resten av den preussiska kåren backar in i staden som garnison.

Turkiet gick i vredesmod över den fransk/österrikiska uppgörelsen på kraftig offensiv och vann slaget vid Temesvar mot den österrikiska kvarstoden av insurrectionkårerarn med endast 3000 förluster mot 20 000 nästan enbart milistrupper men ändå. Man belägrar också ner Lemberg.

Preussen samlar ihop sig och Brunswick går till attack för att slå tillbaka i Lublin och undsätta de belägrade, och lyckas med konststycket att exakt vända på steken: även här Echelon mot Defend. Som kompensation valde den olycklige Brunswick att slå 1, 1, 2 i sina slag och därmed konststycket att inte vinna striden trots dubbelt så bra tabeller och dubbelt så stor styrka, en draw. Eftersom detta var en limited combat blir det ingen andra dag och de belägrade faller tillbaka.

20241218_221723.jpg

Österrike kan bara manövrera sina arméer från de skyddspositioner i Alperna de intagit förra omgången men i deras omgång ger sig det belägrade Klausenberg mot turkiska angripare.

Spanien inleder sin landfas med öppen diplomati om huruvida man faktiskt ska gå till angrepp mot Rom och erövra påvestaten från ryssen. England tycker att man ska göra det, ryssen är emot. Frankrike lyckas med ganska förtäckta hot få spanska armén att inte gå till vidare offensiv.

20241218_221727.jpg

Frankrike slutligen manövrerar sina kårer. Inte en enda fransman har hittills dött på slagfältet. Det är förmodligen inte bra för resten av brädet.

De flesta hann sedan utföra Ekonomifasen. Efter justeringar ligger England och Frankrike högst på tracken och Österrike sist. Får återkomma till faktiska vp (som fortfarande lider lite av att ha bidding-handikapp).

Inget meddelande assossierat med denna bilaga.
Empires in Arms
World in Flames
(Är det 90-tal igen??)

jerry

Vi startar upp detta nästa vecka  :mrgreen: men blir inte 7 spelare dessvärre

Vilka regler kör ni med ...??
Hittat ny lokal, nu spelas "Empires in arms" med 6 pers.