Forumnyheter:

SMF - Just uppdaterat!

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Ämnen - thermopylai

#1
Nutid / Designtråd VK3
8 februari 2024 kl. 22:52:45
Referens, sehttp://www.krigsspel.se/forum/index.php/topic,5213.msg76889.html#msg76889

Jag tänkte det kan vara kul för alla parter att kunna följa en diskussion här. Och att risken för idéstöld är låg när vi skriver på svenska (och ärligt talat blir jag inte så upprörd om nån annan stjäl våra idéer och gör ett spel som jag slipper designa själv och bara kan spela.)

Vänligen undvik urspårad diskussion, jag skulle vilja hålla tråden ren till designdiskussioner.

För att inleda en diskussion kring VK3-spel så börjar jag med lite struktur.

Jag tänker att man stjäl och lånar så mycket som möjligt från andra spel, för att spara jobb framför allt i prototyp och speltestfaserna. Jag nämner exempel på andra spel som jag har erfarenhet av, det finns säkert fler.

Först måste man tänka scope, skala och scenario.

Scope: Många Nato-WP-spel avgränsar sig till Nordatlanten, Europa eller bara Tyskland, men i ett spel där konflikten USA-Kina inklusive diverse allierade står i centrum vill man ju ha en global spelplan för att få med så många intressanta konfliktzoner som möjligt. Jag tror att man skulle kunna speltesta med kartor från WiF, Blitz eller till och med Axis & Allies. I en slutprodukt skulle jag gärna ha en infälld karta över Arktis för att få med en viktig konfliktzon med en vettig kartprojektion.

Skala: Som jag ser det är WiF extremläget för hur detaljerad hex-karta man kan ha för att täcka globalt och ändå göra nåt som går att spela. En trist sak med WiF är att det har olika skala och movement-kostnader på Europa respektive Pacific-kartan. Om man vill spela på en detaljnivå som GDW TWW eller Next War tror jag man behöver zooma in radikalt och det är nog kul, men det är ett annat spel (och Next War-serien finns ju redan, Next War High North om Nordkalotten, kanske?). WiF har luft, sjö- och markstridskrafter med förbandsskalan kårer, men förbandstätheten och volymer idag är inte som VK2, så brigader/combat commands/stridsgrupper kanske. Verkar också rimligt för att då kan man bygga in många fler funktioner i enhetens stridsvärden (LV, TK, ING, LOG, SOF etc, starkare/ytterligare förmågor kan modelleras i divisions-/kårhögkvarter/operationsledning, t.ex. MDO/CYBER/RYMD-förmågor) och minska brickdensiteten på kartan. (Att researcha och värdera förbandsvolymer och stridsvärden/stats på brickorna per land är förstås ett jättejobb och ett "tomorrow problem".)

Scenario: Spontant kan jag tycka att runt 2030 känns rimligt. Dagens styrkeförhållanden, allianser och tekniknivåer hinner inte ändras alltför dramatiskt, men vissa politiska beslut som fattas i närtid hinner få genomslag. Ett avgörande i Ukraina kanske har nåtts och vem som "vann" kan varieras i scenarier. Kina vill gärna ta Taiwan före revolutionens 100 års-jubileum 2049.

Massor med kvarvarande frågor måste lösas, men det är inte så meningsfullt förrän vi nått konsensus om frågorna ovan, om vilket spel vi vill bygga. Exempelvis Aktiveringssystem, Stridssystem (ground, air, naval), Resurser/produktion, Politik/diplomati, Movement (oper/strat), Supply, Sequence of Play, Kvalitetsvärdering av förband, Tidsskala/turn-längd
#2
Nutid / VK3 i nutid/nära framtid
24 januari 2024 kl. 11:20:00
Med tanke på den oerhörda energi som läggs på att fortfarande göra spel på ett hypotetiskt krig som aldrig hände, alltså VK3 Nato-WP 1980-talet, finns det ingen som vill göra hypotetiska spel på krig som faktiskt kan hända? (Förutom Next War-serien). Är det för att det skulle bli för obalanserat (väst vinner med ena handen bakbunden)?

Men tänk om Ryssland vinner i Ukraina pga bristande vilja i väst? Kina får växa och rusta nåt decennium till? Trump vinner valet och USA blir isolationistiskt/putinistiskt, undergräver Nato? Turkiet eller Ungern väljer att lämna eller blir utkastat ur Nato?

Tänk
Nato + ANZ + Japan + Sydkorea + Taiwan + Filippinerna + Israel + Ukraina (om de finns kvar) ("den goda sidan" ;))
vs
Ryssland (+ diverse -stan-länder ) + Serbien + Kina + Nordkorea + Iran (Hizbollah, Hamas, Irak, Jemen) + Syrien + Venezuela + Kuba + Myanmar/Burma ("den onda sidan" ;))
+
diplomatiska optioner/events/pre-game för var Indien, Pakistan, Saudi (Al-Qaida, IS) m.fl. Iran-fientliga mellanöstern-stater, Thailand, Vietnam, Indonesien, Global South (med Sydafrika och Brasilien i spetsen) hamnar?

Jag skulle vilja spela det spelet om det är i köttig WiF eller GDW 3WW-stil, inte ren fantasy. Vad tycker andra?
#3
Historiska spel / Prime Minister
23 oktober 2023 kl. 14:04:00
Nytt intressant spel om en av mina historiska favoritperioder, den viktorianska!

https://boardgamegeek.com/boardgame/329563/prime-minister
#4
Andra världskriget / Seas of Thunder (GMT)
7 juni 2023 kl. 12:05:46
Verkar intressant. Någon som hunnit prova?
#5
https://boardgamegeek.com/boardgame/351998/north-africa-41

Det här verkar minst sagt lovande! Någon som provat (är inte riktigt säker på att det är publicerat än)? Designern är ju extremt begåvad och ska vara en remake av klassikern "The Legend begins".
#6
EW, telekrig, sensorer, signaturanpassning, Cyber, ledningskrigföring?

Någon som sett något innovativt? Något intressantare/mer djupgående än att investera EW-poäng i specifika strider eller jaga motståndarens HQs. Eller kort-event "Wireless intercepts" ger +1 drm på CRT (PoG).

Fog of war-mekanismer med ex. blocks eller att man inte får titta i motståndarens stackar möjliggör ju t.ex. ett visst mått av vilseledning.
I Next War-serien kan man t.ex. jaga HQs, depåer och sensorer med specialförband (ett antal poäng som man investerar per mål).
I tråden om krigsspel som racespel diskuterade vi att man kunde ta sig innanför motståndarens OODA-loop genom att vinna strider och får fler aktiveringar än fi (ex. Flashpoint Golan):
http://www.krigsspel.se/forum/index.php/topic,4760.msg69119.html#msg69119
#7
Är det någon gammal räv som kan göra mig en stor tjänst och reda ut och förklara hur de olika WiF-editionerna hänger ihop och vad som är kompatibelt med vad. Jag bryr mig inte så mycket om 1-4 edition, menjag har WiF 5 ed inkl Planes in Flames och DoD. Jag funderar på om jag kan komplettera med Ships in Flames CE (2017)?

Jag har noterat att 6 ed. har de fula kartorna med hjärnsubstans-berg, men vad tusan är WiF Classic, Deluxe och Collector's edition? Det förefaller som att Deluxe-varianterna inkluderar alla expansioner?

Mycket tacksam för hjälp! Det enklaste är kanske att slå till på WiF Deluxe CE för att få alla valmöjligheter?
#8
Krigsspel / Varning, buskis (höhö)!
23 augusti 2021 kl. 17:26:54
Igår åt jag en Crepe de Normandie med calvados-flamberade äpplen med kanel och en cider till. Då slog det mig att det borde finnas ett Normandie-spel som heter "Äppelkriget"

  :P :oops:
#9
Nyheter & feedback / RSS-feed?
8 april 2021 kl. 11:04:25
Hej

Har RSS-feeden för forumet slutat fungera eller bytt adress? Jag får inte längre notifieringar om nya poster i min Feedreader.
#10
Konstigt, trodde det fanns en tråd här men hittar inte den. Är det nån som spelat detta? Är det bra och nåt jag bör skaffa? Vill nån spela på ett konvent? (Inte närmaste FF för då är jag uppbokad)
#11
Events / Connections 2020
5 augusti 2020 kl. 17:47:23
Nästa vecka är det konferens för "professionella". Och pga Covid, är det både gratis och inte försent att registrera sig (och antagligen kan de ta nästan hur många deltagare som helst digitalt), man slipper resa till USA också. Även bland de olyckliga som inte kan göra detta på arbetstid, finns det kanske några som har semester fortfarande. Annars är seminarierna ändå på kvällstid i svensk tidszon.

https://connections-wargaming.com/
#12
https://www.gf9.com/Default.aspx?tabid=348&art_id=7011

Nytt spel på väg som jag tiskerar att trilla dit på, bara för figurernas skull  :oops:
(Och jag som inte ens gillar figurspel där man inte ser statsen på spelpjäserna, men passar ju fint till nya haussade RPG:et från Fria Ligan)

Förefaller vara film 2 som spel i stora drag.
#13
Boxen / Pentagon Wars
26 maj 2020 kl. 15:08:26
Hela filmen finns på Youtube

https://www.youtube.com/watch?v=ir0FAa8P2MU

Hela filmen är sevärd, men jag rekommenderar särskilt avsnittet mellan 24-34 min. Hysteriskt rolig beskrivning av mission creep i mtrl-utveckling av Bradley.

"Based on a true story".
#14
Krigsspel / Debatt: Krigsspel som racespel suger
14 maj 2020 kl. 18:16:37
Jag tycker det är trist när victory conditions i krigsspel enbart bygger på att man ska vinna tillräckligt fort eller förlora tillräckligt långsamt, oftast i jämförelse med historiska utfall. Något som är närmast omöjligt i ett realistiskt spel om t.ex. Frankrike eller Norge 1940, där historiskt utfall var en statistisk uteliggare.

Också trist i ett strategiskt VK2-spel där axelmakternas enda chans att vinna är att överleva till 1946.  Eller allierade måste ta Berlin/Tokyo Q1 45 :down:

Lös icke färdigtänkt idé: Jag tror att man skulle kunna lösa en del av den här typen av problem med dynamiska turn-längder/turn-sekvenser. Jag gillar verkligen den asymmetriska turnsekvensen i GDWs Third World War-serie. Tänk om man kan simulera att om man når ett tillräckligt högt operationstempo/tar sig innanför motståndarens OODA-loop, så får man göra 2 turns medan han gör 1? Ett chitpull-spel där man stoppar tillbaka chits i poolen när dom uppnått sitt uppdrag?

Vad tycker ni? Exempel på spel som lyckats eller skräckexempel?
#15
Andra världskriget / Bulan 75 år
16 december 2019 kl. 14:01:33
Idag är det starten för 75 års-jubileet av slaget om Bulan/Bölden/Utbuktningen! (Trivia-kunskap: I Nationalencyklopedins 2VK-specialband kallas verkligen BoB för "Slaget om utbuktningen"  :mrgreen:)

Hur ska ni fira? Själv funderar jag på att köra Ardennes 44 solo i "realtid" över julhelgerna (men om nån mer är intresserad, hör av er).
#16
Science-Fiction & Fantasy / Stellar Horizons (Compass)
6 november 2019 kl. 15:34:27
https://www.kickstarter.com/projects/compassgames/stellar-horizons

Nytt sexigt utforska solsystemet-spel i spåren på de högst spelvärda High Frontier och SpaceCorp. Undrar om marknaden blir mättad nu?
#17
Kalla kriget / COIN-rekommendationer?
24 februari 2019 kl. 19:24:51
Om man ska skaffa ett COIN-spel för att testa systemet, vilket ska man köpa? Jag har, baserat på vad jag läst och hört, fått för mig att Fire in the Lake och kanske A Distant Plain är bra, medan t.ex. Andean Abyss suger fett. Cuba Libre? Colonial Twilight?

Sen är det ju coolt men helt absurt att man gör ett dark ages/fantasy Pendragon med samma system  :P
#18
Boxen / IS-svenskar
7 februari 2019 kl. 00:46:16
Det här är en spaning, jag är inte här för att uttrycka en åsikt.

Eftersom Sverige ingår i koalitionen mot IS, borde det inte vara möjligt att döma IS-svenskar, inte bara för terroristbrott och folkmord, utan även för landsförräderi i krigstid? (Något som gav dödsstraff till och med i Sverige fram till så sent som 1973)
Åtminstone om de är svenska medborgare.

Kan ju vara ett tips till våra åklagare om de har svårt att bevisa de andra åtalspunkterna?

Nu definierar vi väl inte kriget som ett krig utan snarare som en polisaktion, men IS definierar sig ju i alla fall som en stat (dock knappast erkänd av nån och närmast utplånad nu, iaf i Syrien och Irak, jag har hört att de har ett starkt fäste i Bryssel (och då menar jag inte EU, utan förorterna)), så vi skulle ju kunna göra det rent hypotetiskt.
#19
Någon mer som sett den här tv-serien och retat sig på hur kass den är?

Bara titeln visar ju hur tendentiöst självspäkande typiskt svenskt anti-svensk den är. Som om 30-åriga kriget var Sveriges fel?  :down:

De stökar över Breitenfeld i en mening, men frossar i GIIA:s död i Lutzen och när det går åt helvete i Nördlingen. Och till råga på allt ägnar de sig åt ren historieförfalskning när de utmålar Wallenstein som nån sorts fredsfurste vid Lutzen (hur skriver man tyska y?). De är noga med att påpeka varje gång ett övergrepp kan visas ha begåtts av svenska armén, men nämner ingen ansvarig i alla andra situationer (ungefär som när sex "svenskar" har begått våldtäkt på finlandsfärja).

Lennart Torstensson och Karl Gustaf nämns inte alls. Banér är bara med i egenskap av Wrangels chef.

Jag kan inte direkt rekommendera den men om ni ser den med normal pålästhet så kommer ni att hålla med mig. Ändå är ju en seriös militärhistoriker som Bo Eriksson med som expertkommentator.

Krig ska ju vara kul! Och ur svensk synvinkel är det få krig som är så kul som 30YW. Skämt åsido.
#20
Krigsspel / Fredsspel
25 september 2018 kl. 20:08:31
Fredsspel. Visst låter det tråkigt? :down:

Men jag är lite sugen på att ha ett fredsspelstema på nåt konvent. Exempel:
Pax Romana, Pax Britannica, Pax Baltica, Pax Porfiriana :up:
Då låter det ju riktigt kul! Finns det fler exempel?

Vad tycker ni om idén?