Forumnyheter:

SMF - Just uppdaterat!

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Meddelanden - Villpower

#1
Citat från: David Sunnergren skrivet 28 februari 2024 kl. 23:12:06Nästa gång vi möts vill jag få stryk och spela försvar...

Låter som plan!  8)
#2
Jag, min far, David Sunnergren och Otto Bergdahl spelade kampanjversionen av Ligny och Quatre Bras under fredagen/lördagen på Friendly Fire de Luxe XIV. Vi använde "variable reinforcement"-versionen vilket betydde att förstärkningar var opålitliga i både tid och rum. Det vill säga att man inte vet riktigt när de dyker upp (två dummys och en riktig utspridda på tre intilliggande turns/timmar) och man måste aktivt slå för att få in dem. Slår man dåligt (eller missar att slå innan timmen är slut) riskeras de att förloras för evigt. För den som kan slaget historiskt så tänk d'Erlon. Väldigt hög ångestfaktor på det.

Villiam Rydfalk - Preussare, Mikael Rydfalk - Britter/Nederländare, David Sunnergren- Fransmän i Ligny, Otto Bergdahl - Fransmän i Quatre Bras.

9AM:
von Zeitens 1:a kår ställer upp försvarslinje i Ligny och St-Anden. Franska trupperna verkar ha anlänt i Fleurus.

10AM:
Lätt förvirring drabbar franskt kavalleri runtomkring Fleurus. Har Napoleon inte synts till än? Preussiska förstärkningar börjar komma in. Ryktet säger att Gneisenau är med dem och att de nått La Doca. Några franska spejare syns på kullarna runtomkring Ferme Les Flaminettes. Det har gått rykten bland officerarna att brittiska förstärkningar till Quatre Bras har gått vilse...

11AM:
Pajols kavalleri syns i sin helhet och avancerar mot Tongrenelles för att hålla anfallets flank säker. Gneisenau styr upp försvaret runtomkring Ligny och floden mellan Ligny och St-Anden. Von Thielmanns 3:e kår sägs ha skymtats i La Doca. Även Gerards infanterikår har vid det här laget skymtats utanför Fleurus.

12AM:
Vandamme har setts ställa upp utanför Ferme Les Flaminette med sin infanterikår. Von Blücher styr upp sina hussarer innan han beger sig mot Paradis för att möta upp med Wellington. Drouot med gardet och Kellermans kavalleri ryktas anlända i Fleurus. Blücher hinner hela vägen till Ferme de la Jonerie. Von Thielmann intar Tongrenelle på båda sidor av floden. Pajol skickar en grupp hussarer i en kringående manöver via bron i Boignée mot von Thielmanns vänstra flank för spaningssyfte. Rykten om att strid brakat loss strax söder om Quatre Bras...

1PM:
Kellerman ställer upp sina kyrassiärer utanför Fleurus och Drouot ställer upp gardet bakom Tombe de Ligny. Gardet rycker fram och preussiska kanoner börjar öppna eld från Chateau de Lignys trädgårdar. Gardet anfaller snabbt södra delen av Ligny och tar slottet. Preussarna håller floden mot ett fullskaligt franskt anfall...
I slutet av timmen möts von Blücher och Wellington utanför Paradis.

Du kan inte se bilagor på denna tavla.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.   

2PM:
Von Zeiten inleder timmen med att öppna eld och stora delar av gardet förintas på södra sidan av floden. Gardet sätter in en hård motattack och tar mark på norra sidan av floden. 28:e infanteriet i 1:a kåren gör ett motanfall mot det trasiga gardesregementet, men flyr från deras disciplinerade försvarseld. Ytterligare ett anfall skapar fler hål i preussiska linjen. Gneisenau beordrar att fylla hålet som uppstått vid slottsbron. Blücher är på väg tillbaka och närmar sig Brye. Vandamme anfaller Ligny på bred fron och intar Ferme d'En Haut. Spridda attacker pressar 1:a kåren bakåt och de börjar konsolidera på höjden norr om St-Anden. De börjar lämna Ferme de Nalonne. Vandamme fortsätter anfallet och tar ett kvarter till.
Wellington rider tillbaka mot Quatre Bras där svåra strider brutit ut runt Ferme de Gémincourt.

Du kan inte se bilagor på denna tavla.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.   

3PM:
Drouot inleder timmen med ett anfall. Von Zeithen pressas hårt och rör sig mot Noulin de Bussy. Grouchy som varit med i de franska leden beordrar fortsatta attacker som skapar ett stort hål i leden mellan de preussiska kårerna. Gneisenau undviker gardets 3:e tirailleurs som marscherar mot hans position och beordrar att fylla luckan i ledet. Enstaka regementen bildar en svag linje. Mängder av preussare flyr från gardets hänsynslösa attacker. Kellerman har under tiden kringgått St.Amand och anländer i Dagnelée. Von Blücher kan se rökmolnen av Kellermans kyrassiärer på sin ritt tillbaka mot Ligny...

Du kan inte se bilagor på denna tavla.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.   

4PM:
Napoleon som till slut når slagfältet möter upp med Drouot söder om Ligny där han lätt tårögd ser över de många stupade gardisterna och frågar "Vad har ni gjort med mina barn?!" och Drouot antyder att Grouchy beordrade attacken. Von Zeithen lyckas dra sig tillbaka under den franska konsolideringen. Det börjar ryktas om att von Bülow är på väg mot Sombreffe, så Gneisenau styr upp det sista han kan runt Ligny och beger sig mot Sombreffe för att möta upp med Thielmann och, potentiellt, von Bülow för att bygga försvar runt Sombreffe. Blücher rider runt och ger mod åt tusentals soldater som slutar fly fältet. Timmen kändes ovanligt kort... men tung.

5PM:
Blücher ordnar med reträtten för att bygga försvar väster om Sombreffe. Gardet och Gerards kår fortsätter att pressa framåt som en ångvält. Ligny lämnas med spridda grupper kvar i staden som slåss in i det sista. 9:e infanteriet håller ut i Lignys kyrka nästan hela timmen ut. Spridda delar av 1:a kåren tar sig in i Brye. De sista uthållarna i Ligny dödas och ger sig. Von Bülow blir genskjuten av Pajol utanför La Doca.
Det syns inget slut på gardets blodtörstande...

FIN

Så, det var slaget om Ligny. Jag lärde mig mycket. Jag bör ha bytt order tidigare för att kunna enklare dra mig tillbaka från de främsta försvarspositionerna när det blev tydligt att anfallet inte skulle läggas i St-Anden.

Jag hade tur med försvarselden i de första anfallen, men turen tog slut vilket gjorde att gardet kunde härja ganska fritt. Det är aldrig bra nyheter för preussiska kårer.

Det blev väldigt korta timmar också vilket inte var enbart bra för preussen. Thielmann kunde aldrig aktiveras för att flytta sig mot Ligny och franska gardet kunde konstant aktiveras för attack. När ena sidan av slagfältet har en kort timme får de sätta upp något annat medan de väntar. Quatre Bras tog en paus för att testa TCS Goose Green!
Du kan inte se bilagor på denna tavla.

Efter att ha räknat på förluster och andra VPs så kan slaget vid Ligny anses som en "Minor french victory" och slaget vid Waterloo bör avgöra saken där det kommer vara väldigt få från 1:a kåren som deltar, men många fler brittiska trupper överlevde i Quatre Bras. Så det hade säkert varit ett spännande slag det också!

Det här lämnade definitivt mersmak som vanligt, jag ser fram emot att spela det igen. Tack till David som var en mycket trevlig motspelare!  :up:

Du kan inte se bilagor på denna tavla.
#3
Fina bilder! Det där var när det fortfarande fanns hopp för den preussiska linjen  :lol: 

Ska lägga upp några bilder jag också tillsammans med en AAR för Ligny i alla fall. Återkommer!
#4
Det står lite lurt "Bots never have Exhausted [manpower]" (s.4, Recruiting Units) så jag tror de går direkt till manpower-rutan.
#5
Citat från: David Sunnergren skrivet 25 januari 2023 kl. 23:40:50
Citat från: Delirium skrivet 24 januari 2023 kl. 19:34:41Deus vult! Nu har besked utgått att den tyska firman ÄNTLIGEN har börjat skicka ut EUPOP inom unionen efter exakt två månaders total tystnad. Så nu finns det en åtminstone en liten chans att det är tillgängligt...  :P

Tackar för uppdatering. Kollade igår och då fanns ju ingen data alls...


Har fått paketen registrerade i Postnordappen i alla fall. Värt att kolla om de smugit in där.
#6
Citat från: Delirium skrivet 26 september 2022 kl. 12:51:01Jag flaggar redan nu för att jag kommer att ha med Europa Universalis: Price of Power som jag faktiskt räknar med har kommit tills dess.

Julklappen 2019, äntligen! Kommer ha med mig mitt ex också!  :up:
#7
Såg en prototyp på PDXCon 2018 (fick inte genomgång av skaparna pga lång kö och högt tryck) och har väl slängt ett öga på de dev-diaries som dykt upp. Kan mycket väl vara något som kan ta lite utrymme från HIS om det har en bra balans på komplexitet-tid-ångest. Jag själv spelar, och har en hel del polare som spelar, EUIV så iom att det är många liknande aspekter så kan det nog gå hem där.

Åker man till PDXCon 2019 kan man säkert ta en titt på det. Vet inte om min studentbudget kommer tillåta mig att göra det men vem vet.
#8
Events / SV: Friendly Fire v.10 9 - 11 mars 2018
9 februari 2018 kl. 18:52:36
Citat från: David Sunnergren skrivet  9 februari 2018 kl. 17:08:16
Citat från: Andreas Lundin skrivet  9 februari 2018 kl. 14:30:25
Rydfalk, von Knorring och undertecknad finns uppskrivan på COIN på lördagen. Vi behöver ju en till. Any takers? Sedan återstår ju bara frågan om vilket COIN som vi ska sätta tänderna i. Jag är ju en varm anhängare av Cult of the New och nominerar Pendragon!

Sedan är Roger, jag och David S uppskrivna på Pericles på söndagen. Någon mer som kan tänka sig lite peloponnesisk 2-on-2 action? :)

Lite sugen på COIN är jag såklart. Tänkte dock avvakta lite och se om det dyker upp något lördagslir jag verkligen inte kan motstå. Det finns ju så mycket som ska liras.

Är gärna på COIN på lördagen om David inte tar platsen :)
Skriver upp mig på Quartermaster på fredagen också.
#9
Events / SV: Friendly Fire 2017 den 8 - 10 september
26 augusti 2017 kl. 22:00:52
COIN på lördag, check!
#10
Events / SV: Friendly Fire 2017 den 8 - 10 september
21 augusti 2017 kl. 17:31:27
Jag är gärna på COIN på lördagen. HIS är lockande men jag är nog lite feg och lägger mina kort på Distant Plain i så fall. Spelat HIS mer än det så jag är nog mer sugen på det.

Jag tar med mitt QM(1914), spelar det gärna som uppvärmning.

/Villiam Rydfalk
#11
Events / SV: Friendly Fire de Luxe 24-25-26 mars
7 februari 2017 kl. 09:07:48
Precis! En gigantisk tyg-lök :D Är osäker på vad jag ska använda som innehåll utan att Ottomanen dör av värmeslag. Möjligt att jag nöjer mig med att göra en mindre turban. Den är bara i planeringsstadiet än så länge.

Men då är vi i alla fall två som kan tänka sig HIS på söndagen, kul!
#12
Events / SV: Friendly Fire de Luxe 24-25-26 mars
5 februari 2017 kl. 12:26:59
Skriver upp mig på ett av COIN tillfällena på lördagen. Vill gärna testa A Distant Plain!

Sen tänka jag höra var intresset för Here I Stand ligger? Fick höra att det pratats om men inte riktigt kommit någonvart. Håller på att sy tidsenliga hattar för de olika "länderna" så om det faktiskt kommer spelas så blir de nog klara snabbare. Har inte en fez men en flärpig renässanshatt kanske i alla fall.
#13
Nyheter & feedback / SV: Presentera dig!
22 januari 2017 kl. 21:13:57
Halloj!

Villiam Rydfalk heter jag och är ny på forumet. 22(snart 23)-årig student i Linköping med en växande kärlek för blippar.

Växt upp med LinCon, och i viss mån Friendly Fire. Har varit delarrangör i Krigsspelsrummet på LinCon sedan några år tillbaka. Spelar nästan allt jag kommer över. Pilla med blippar i It Never Snows eller spendera en dag med Here I Stand är några av mina favoritsysslor. Men mindre spel som Manouevre eller Conflict of Heroes går alltid hem. Är väl bara en fråga om tid innan jag dras in i ASL eller liknande.