Forumnyheter:

SMF - Just uppdaterat!

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Meddelanden - Elias Nordling

#1
Första världskriget / SV: When Eagles Fight
18 maj 2024 kl. 16:05:45
Läget två omgångar senare, inför augusti 1916. Ryssarna fortsätter att trycka på. Österrikarna och ryssarna kan ersätta sina förluster, men inte tyskarna som dessutom tvingas dra ur trupp i upprepade motoffensiver. Jag tror inte att det hjälper heller att ryssarna slår 4+ på sina anfall medan tyskarna slår 1 eller 2. Nu är det hursomhelst inte längre aktuellt med tyska motanfall, bara österrikarna har styrka till det. Svårt att se att centralmakterna ska kunna tvinga ryssen på knä.

Du kan inte se bilagor på denna tavla.
#2
Första världskriget / SV: When Eagles Fight
17 maj 2024 kl. 17:37:33
Läget inför Juni 1916. Fortsatt hårda strider längs hela fronten. Ryssarna tar lite mer terräng, och de enda som tar mer förluster än de kan ersätta är tyskarna.
Rumänien går med i kriget. Ingen bryr sig.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.
#3
Första världskriget / SV: When Eagles Fight
17 maj 2024 kl. 16:50:06
Centralmakterna gör flera koncentriska motanfall men uppnår inte heller några fantastiska resultat. Bäst går det i norr där man utplånar en rysk kår och skär av en annan. Sedan är det kontroll om någon har vunnit vilket sker omgång 2, 6, 11, 15, 20 och 24. Segervillkoren är lite bökiga eftersom det finns tre olika som är snarlika, men ingen har i alla fall erövrat den andres huvudstad, och ryssarna kontrollerar inte tre städer i Österrike Ungern. Återstår revolutionsslaget. Centralmakterna måste slå över revolutionssiffran med en tärning så blir Tsaren avsatt och spelet är slut. Den nivån är 11 denna och de återstående segerkontrollerna. Till tärningsslaget lägger man till de städer som centralmakterna kontrollerar i Ryska Polen och Ryssland, samt eventuella modifierare. Centralmakterna kontrollerar fyra städer. Hade förloppet varit historiskt hade man haft ytterligare +1 för att tsaren tagit befälet, och så småningom +1 för Brusilov-offensiven, men nu är den enda modifieraren -1 för tsarens reformer.

Förstautgåvan fick kritik för att vem som vann avgjordes av slumphändelserna och i synnerhet om Verdun-offensiven blev av eller ej. I GMT-utgåvan märks det att man ansträngt sig för att kalibrera detta, och det  finns nackdelar med att både Verdun och Brusilov-offensiverna inte infaller. Men Tsarens reformer känns som den bara har fördelar. Det är osannolikt att den inträffar men gör den det blir det svårt för revolution att inträffa. Nu behöver jag slå 11 med +3 på tärningen, det vill säga ingen risk för revolution. Centralmakterna behöver erövra mer av Ryssland.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.
#4
Första världskriget / SV: When Eagles Fight
17 maj 2024 kl. 16:08:40
Historiskt i mars-april utförde ryssarna en offensiv mot tyskarna vid Narych-sjön, och trots att de hade massivt numerärt övertag åstadkom de ingenting, och de ryska generalerna började på allvar tappa tron på sin förmåga.

I spelet är detta första omgången man kan välja att inleda Brusilov-offensiven. Historiskt drog den igång i juni, men i spelet ser jag ingen anledning att inte köra med en gång. Ryssarna är så starka de kan bli, och särskilt tyskarna ser svaga ut.

Brusilov-offensiven är i spelet en positiv tärningsmodifierare för ryssen för attacker på lägre odds mot österrikare. +3 första omgången, +2 andra och +1 tredje för attacker på 1:1 eller 2:1. Ingen bonus mot tysken alltså, men ryssarna har ju kvar Stavka-högkvarteret eftersom Tsaren aldrig tog befäl över armén, så det blir samtidigt anfall mot tysken.
Brusilov-offensiven har nackdelar också. När den är slut får ryssen +1 på revolutionsslaget och +1 på ammunitionsslaget. Det är långtifrån självklart att man vill göra den som ryss, men det finns nackdelar med att inte göra den också. Tysken får mindre tryck från slumphändelser på västfronten och får tillbaka en tung artillerienhet sent i spelet. Jag väljer ändå att göra Brusilov-offensiven.

Med tanke på utfallet var det nog ett misstag. Österrike trycks tillbaka på flera ställen men tar inga större förluster. Anfallen på tyska fronten är också en besvikelse även om man slår upp ett par hål. Tyskarna är verkligen tunna på marken.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.
#5
Shopping / SV: Senaste köp
16 maj 2024 kl. 07:10:28
Luzon, The Race for Bataan, ett minispel i OCS-serien.
#6
Första världskriget / SV: When Eagles Fight
13 maj 2024 kl. 19:18:17
Efter Jan-Feb 1916-omgången. Historiskt försökte sig ryssarna på en vinteroffensiv mot österrikarna som inte kom någon vart. I spelet börjar de bli väldigt starka och provar ett anfall mot tyskarna utanför Dvinsk som går utmärkt. Tyskarna i sin tur får väldigt lite ersättningsmanskap på grund av upprepade allierade offensiver på västfronten som drar åt sig manskap. Man försöker storma Grodno men lyckas inte riktigt ta fästningen.

Du kan inte se bilagor på denna tavla.
#7
Första världskriget / SV: When Eagles Fight
13 maj 2024 kl. 08:58:05
Läget inför det nya året. Trupperna som erövrade Serbien återvänder till Östfronten. I gengäld fortsätter det att välla in ryska förstärkningar och de börjar bli riktigt starka nu. Små meningslösa fram- och tillbakastrider pågår i Galicien och tyskarna jobbar på att ringa in Grodno.

Du kan inte se bilagor på denna tavla.
#8
Första världskriget / SV: When Eagles Fight
13 maj 2024 kl. 07:02:03
Problemet med österrikarna är att efter att förkrigsarmén gått åt har de attackstyrka 3, och mot en rak linje kan de få ihop max 12, i absolut bästa fall 2:1 men ofta 1:1. De har råd med lite bakslag i detta läge och har ett par förkrigsenheter kvar så en 2:1a kan vara värd chansningen. Men det är hög risk att man buter step losses mot reträtter på den tabellen.
#9
Första världskriget / SV: When Eagles Fight
12 maj 2024 kl. 14:47:21
Läget efter förstärkningar, bortdraganden och ersättningsmanskap, Nov-dec 1915. Tyskarna har tagit Vilnius men hade inte styrka nog att även ta fästningen i Grodno som utgör en frontutbuktning. Österrikarna måste ta över mer av fronten om tyskarna ska kunna koncentrera sig för anfall. Österrikarna trycker på lite men deras kvarvarande trupper har genomgående låg kvalitet och har svårt att utföra offensiva operationer.
Det tyska utdragandet inför Verdun är slutfört. Ryssarna får många förstärkningar och väljer att inte slösa med dem utan återhämta styrka.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.

#10
Första världskriget / SV: When Eagles Fight
8 maj 2024 kl. 12:26:51
I början av oktober händer tre saker som definitivt gör att centralmakterna får pausa sin fortsatta offensiv. För det första börjar skyttegravar göra sig gällande. effekten är att max två enheter får anfalla eller försvara i en ruta, även om du fortfarande kan stacka tre. För det andra dras österrikiska och tyska trupper ur linjen för att krossa Serbien. Sist och värst är att Falkenhayn bestämmer sig för att det är nu kriget ska avgöras, på västfronten. Stora mängder tysk trupp dras ur denna omgång och nästa, för att aldrig återvända (trupperna i Serbien kommer tillbaka).
#11
Första världskriget / SV: When Eagles Fight
8 maj 2024 kl. 12:11:44
Läget efter september 1915. Historiskt genomförde österrikarna den så kallade svart-gula offensiven, som fick ryssarna att backa tills Brusilov sade "vänta hörni, det är faktiskt Österrikare som anfaller", varpå de vände om och spöade upp österrikarna. I spelet går det bättre för österrikarnas offensiv, mycket tack vare tysk assistans.

Tyskarna är nu på allvar överutsträckta och en motattack kring Riga gör att tyskarna väljer att retirera lite där för att fokusera på att ta Kaunas och Vilnius. Man lyckas bara delvis även om man återigen slår upp ett stort hål. Du kan inte se bilagor på denna tavla.
#12
Första världskriget / SV: When Eagles Fight
8 maj 2024 kl. 06:46:15
Halvering av stridsstyrkan på attack och försvar, rätt brutalt. Känns aktuellt.

Man slår för ammo shortage efter att ryssen flyttat klart, varpå ryssen får placera ut hälften och centralmakterna hälften. Under den svåraste perioden är det 10-12 brickor som placeras ut.
#13
Första världskriget / SV: When Eagles Fight
7 maj 2024 kl. 11:20:17
Slutet av augusti 1915. Allteftersom fronten blir längre blir det också svårare för tyskarna att koncentrera trupp, då mer och mer trupp går åt till att täcka linjen. Tyskarna får till ett genombrott i Baltikum men har inte tillräckligt med trupp för att utnyttja det fullt ut. Man sätter också in lite tyska styrkor för att hjälpa österrikarna röra sig framåt.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.
#14
Första världskriget / SV: When Eagles Fight
7 maj 2024 kl. 10:58:43
Augusti 1915 efter rysk omgång. Reträtten fortsätter. Ryssarna har också lite tur med ammunitionstillförseln denna månad.Du kan inte se bilagor på denna tavla.
#15
Första världskriget / SV: When Eagles Fight
6 maj 2024 kl. 15:58:34
Läget i slutet av juli 1915. Tyskarna fortsätter att riva upp stora hål i linjen för ryssarna som måste retirera. Österrikarna får också till ett litet hål.

Du kan inte se bilagor på denna tavla.