Forumnyheter:

SMF - Just uppdaterat!

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Ämnen - Tommy_la

#1
Efter att jag sett Crossfire spelas på Little Wars TV blev jag väldigt sugen att prova själv. När sommarsemestern kom blev det dags att måla figurer och bygga terräng för att representera norra Frankrike 1944 och för några dagar sedan spelades det första partiet.

Crossfire är speciellt på så sätt att det inte finns fasta turns och det inte sker några mätningar. Du kan flytta dina trupper hur långt du vill...  tills dess att någon kommer inom line of sight för fienden och tar skada av beskjutning, eller du misslyckas med att göra något annat.


Scenariot jag satt upp innebar att britterna med ett kompani om tre plutoner hade i uppgift att ta kontroll över en by som hölls av två plutoner med tyskar varav den ena fanns dold någonstans i terrängen. Bäggre sidorna hade också varsin tung kulspruta (tyskarnas dold) och en off-map granatkastare med ett begränsat antal elduppdrag och rökläggningsuppdrag.



pIFltCRn.jpg

Den västra infarten mot den fridfulla byn.



V9a-338o.jpg

Tyskar på patrull innan striderna börjat.
 


ECHXa5tN.jpg

Britternas första och andra pluton gör sig redo för framryckning norrifrån. Av någon anledning ville inte min motstånare nöja sig med att marchera fram längs vägen, utan gjorde komplexa kringgående rörelser och lade ut rök. Fegt av honom!  :P



uJ3I4DUK.jpg
 
Den tredje plutonen utgjorde den brittiska vänsterflanken vilken tills vidare stod i reserv.



0hvaCjb2.jpg

Britterna tog tidigt kontroll över höjden väster om byn. Den tyska gruppen som var satta att försvara den upplevde sig snart numerärt underlägsna och drog sig in i ett av husen istället.



5v_GfQw6.jpg

Efter ett antal längre elddueller som inte utvecklade sig till tyskarnas fördel, valde två tyska grupper att ta upp positioner i prästens hage. Britterna valde märkligt nog inte att springa rakt efter över öppen terräng medan en tysk pluton fortfarande fanns dold någonstans på spelplanen.



PHFvRqwo.jpg

Mycket riktigt gömde det sig tyskar i kyrkan. Här har britterna tagit upp position bakom kyrkogårdsmuren. Det här med regler är ju alltid lite lurigt när man spelar ett spel första gången.

- Vad händer om jag skjuter med artilleri mot kyrkan? undrar min motståndare.
- Det blir krigsförbrytarrättegång och du hamnar i helvetet! svarar jag.

Men min motståndare visade sig vara ovanligt hårdhudad och brassade av sin granatkastare ändå. Efter fortsatt skjutande åt bägge håll hade snart också britterna tagit sig in i kyrkan och såväl min kompanichef som min eldledare i tornet hade blivit krigsfångar.



ZBPjpc5M.jpg

Den brittiska tredje plutonen som stått i reserv påbörjade sen en lång kringgående rörelse på vänsterflanken för att omringa tyskarna. När de vadade över ån hamnade plutonschefen inom skotthåll för en tysk krypskytt som gömde sig i byggnaden som syns i bildens bakgrund. Han missade och hade därmed gjort sitt, vilket var lite symptomatiskt för tyskarna den här dagen.



85i1vX_2.jpg

Tredje plutonen fullbordade en omringning av de kvarvarande tyskarna utanför kyrkan. Överlevande tyskar valde att gå i fångenskap.



battle overiew.png

En sammanfattning av de viktigaste trupprörelserna.



Det blev ett intressant spel från start till slut. Man sitter som på nålar under motståndarens aktivering och vet inte vad som ska hända, eftersom han i princip kan flytta hur långt som helst där man inte har line of sight. När vi var färdiga tittade vi på klockan och undrade bägge hur det gått till att hon hunnit bli så mycket.

Några saker har man definitivt lärt sig till nästa parti. Hur terrängen egentligen påverkar vad man kan och vill göra var inte helt lätt att tänka sig in i på förhand. Att placera eldledaren för granatkastaren så att han kan se potentiella mål visade sig oväntat svårt. Och så spred jag nog ut mina tyskar lite för mycket under set up.

Individuellt basade figurer (normalt är de basade tre och tre, här fick den mittersta figuren utgöra centrum för en imaginär bas) och utseendemässigt ambitiös terräng gjorde att spelet blev lite pilligt, men det kan det vara värt. En britt försvann faktist under striderna. Inte förrän vi plockade ihop terrängen dök han upp.  :D


#2

Det brukar gå lång tid mellan att jag postar här, men tänkte att kanske någon likt mig tycker om att se ryska stridsvagnar flyga i luften. :D

I väntan på brädspel om kriget blev det till att skaffa lite miniatyrer och lära mig ett regelsystem för modern krigföring. Bilderna ser ut lite som de gör... Jag tog dem i farten och hade inte planerat att visa upp dem här.







Ryska styrkor har dragits samman för en taktisk motoffensiv vid en punkt någonstans på gränsen mellan Luhansk Oblast och Charkiv Oblast. Målet är att säkra det lilla (fiktiva) samhället Oleksandrivka och öppna upp vägen väster ut mot Borova. Ryssarna avancerar i två kolonner längs en nordlig och en sydlig väg, väster mot Oleksandrivka, vilket högkvarteret beskrev som endast lätt försvarat och en enkel match för det ryska pansaret.


Min kamrat var inte alls beredd på att han skulle föra befäl i Ukraina den här dagen. Han tittar oroat ner på slagfältet och konstaterar att ryssarna verkar ha 25 pansarfordon mot försvarnas 5. Han ser åtminstone lite mera hoppfull ut sedan han fått ett papper och uppgiften att rita en karta över slagfältet där ytterligare lika många Ukrainska styrkor ska finnas dolt utplacerade i byar eller skogsdungar och en linje fordonsminor ska grävas ner någonstans.





Den ryska armén avancerar som sagt på två kolonner. Deras stridsvagnar utgörs av en blandning av T64:or och T72:or som går i täten av respektive kolonn. Därefter följer infanteristridsfordon: BMP2:or och BMP3:or. Den nordliga kolonnen avslutas med ett par BTR-80 pansarterrängbilar. En reserv med infanteristridsfordon och pansarterrängbilar står redo att understödja och försvara ett genombrott.





Ukrainskt infanteri har tagit upp positioner i Oleksandrivka. Den ringa storleken på figurerna ger ju nästan en fog of war bara den.  :up: 




En ukrainsk mekaniserad reserv väntar några kilometer bakom frontlinjen. Övriga ukrainska styrkor är dolda och hamnar inte på bordet förrän de flyttar eller öppnar eld.





Öppen terräng är bra för stridsvagnar såg jag någon journalist skriva. Så det här måste väl bli en enkel match för ryssarna?





Den nordligaste kolonnen överaskas plötsligt av ett par ukrainska BMP3:or och javelin-utrustad infanteri som gömt sig i den skogsdunge som inte skulle ha några försvarare enligt högkvarterets plan. Samtliga stridsvagnar slås ut på under minuten medan den eld ryssarna lyckas få iväg mot den ukrainska ställningen blir verkningslös.





Scenerna från den södra kolonnens strid vid Oleksandrivka blir liknande. Ryssarna slår viserligen ut en BMP2 som tagit position i en villaträdgård, men försvararnas javelins slår ut de ledande stridsvagnarna. De ryska soldaterna undrar varför inte artilleriet jämnar byn med marken, men får till svar något mummel om att inga artilleri stands har målats upp än...





Under tiden har den ukrainska reserven tagit position bakom en trädlinje väster om Oleksandrivka.


I det här scenariot får den ukrainska sidan dra ett händelsekort varje turn som kan orsaka problem för ryssarna. Idag leder det inte till några praktiska effekter, men den ukrainske befälhavaren ser ändå märkbart nöjd ut med läget.  8)





Sedan ytterligare fordon slagets ut i den norra kolonnen utför de ryska överlevande soldaterna en spontan omgruppering i riktning mot de bakre linjerna. I söder beordras förberedelse för stormning av byn och reserven (som lyckas undvika att fastna på bild) beordras fram längs den södra vägen.







Men när den ukrainska enheten i skogen marcherar ut för att hota ryssarnas norra flank, den ukrainska mobila reservern avancerar fram framför trädlinjen och försvarna i Oleksandrivka visar sig vara fler än väntat, inser det ryska befälet att det är helt utsiktslöst att fortsätta anfalla och drar sig tillbaka.


Resultat: Ryssland förlorar 6 stridsvagnar, 3 infanteristridsfordon och 2 pansarterrängfordon med huvuddelen av besättningarna döda. Ukraina förlorar 1 infanteristridsfordon. En fördel med att spela Ryssland idag var att jag kunde känna mig riktigt nöjd med att förlora stort.  :D


Kort analys: Det blev ett väldigt kort spel. Fordonsframryckning över öppen terräng mot infanteri med gott om javelins är självmord. Jag satt fortfarande med pensel i handen och terrängmattan ihoprullad när min kompis meddelade han skulle dyka om en halvtimme, så det blev inte så mycket tid till terrängutplacering. Nästa vecka blir det nog åtminstone lite fler trädrader, vilket kan ge möjlighet till lite mer manövrerande.






Miniatyrerna jag använder är 3mm-skala från Pico Armor. Husen är Picos 2mm. Snabba att måla och bra för plånboken. Regelsystemet är A Fistful of TOWs 3 - Free Introductory Rules, med lite egna modifikationer.


#3


Arbete och studier tog upp det mesta av min tid under maj och några hex and counter-krigsspel blev det inte, men väl miniatyrspel. Tillsammans med min bästa spelpolare begav jag mig till Medelhavet 1940. Regelsystemet är Victory at Sea i kraftigt modifierad version. Det är ett spelsystem som är tillräckligt snabbspelat för att hinna med ett ganska stort sjöslag under en dag.

1940 var britter och italienare på vippen att drabba samman i ett avgörande sjöslag, men det blev inte så mycket av det varken vid Punta Stilo eller Cape Spartivento när befälhavare valde att hellre fly än illa fäkta. Här ställde vi upp ett hypotetiskt scenario med mer stridslystna admiraler.



Regia Marina
Vittorio Veneto (BB)
Littorio (BB)
Guilio Ceasare (BB)
Bolzano (CA)
Fiume (CA)
Pessagno (DD)
Verrazano (DD)
da Mosto (DD)
Sirio (DD)
Lupo (DD)
Libra (DD)


Royal Navy
Valiant (BB)
Warspite (BB)
Dorsetshire (CA)
Fiji (CL)
Leander (CL) (New Zealand division)
Ajax (CL)
Calcutta (CL)
Piorun (DD) (Polska flottan)
Jervis (DD)
Maori (DD)
Cossack (DD)
Eskimo (DD)
Beduin (DD)

Eagle (CV)
Hardy (DD)
Hotspur (DD)

Hardy och Hotspur eskorterade Eagle och deltog inte i slaget. Inte heller luftvärnskryssaren Calcutta kom att avlossa några salvor.





Närbild på en av den italienska flottans stoltheter: Vittorio Veneto. Skalan är 1:6000, vilket innebär att det här fartyget är ca 4cm långt. De nyligen färdigställda Vittorio Veneto och Littorio är lite starkare och har längre räckvidd än de övriga slagskeppen i slaget vilka samtliga är veteraner från Första Världskriget.





Hangarfartyget Eagle och dess bägge eskorter håller sig på behörigt avstånd från skjutandet. En grupp med Fairey Fullmar flyger CAP medan swordfisharna gör sig redo att lyfta. Av förklarliga skäl kan jag inte ha planen i samma skala som fartygen. En miniatyr representerar här en grupp på omkring 5 plan. Eagle har en kapacitet på ca 30 plan, varav två tredjedelar är swordfishplan idag.





Flottorna ligger i huvudsak på två linjer vid stridens början, med slagskeppen i täterna, följt av kryssarna och så jagarna på "utsidorna". Endast slagskeppen har några mål inom skjutavstånd så den brittiska admiralen beordrar sin kryssareskader att avancera närmare fienden. Tre jagare av Tribal class följer kryssarna. På bilden ser vi britter i förgrunden och den italienska linjen längst bort. Större italienska fartyg f.v. Vittorio Vento, Littorio, Guilio Ceasare, Bolzano, Fiume. Guilio Ceasare ser inte mycket större ut än kryssarna, men det är mycket stor skillnad i eldkraft.

De fyra Royal Navy-kryssarna f.v: Leander, Ajax, Dorsetshire, Fiji. Tribal-klass-jagarna Eskimo, Cossack och Beduin följer Ajax. Fartyget som "korsar" jagarlinjen är luftförsvarskryssaren Calcutta som går för full maskin för att komma ikapp Valiant och warspite som syns i vänsterkanten. Strax till vänster om dessa utanför bild ligger deras eskort Piorun, Jervis och Maori.





Eagle skickar upp en första våg med Swordfish.

Den italienska flottan saknar egna flygstridskrafter utan tvingas hoppas på att Regia Aeronautica behagar skicka landbaserat flyg till understöd. En sexa gör den italienska spelaren glad, tills dess att en påföljande etta leder till att flyget väljer att anfalla den egna flottan. Ett höghöjdsbombningsanfall mot Bolzano leder dock inte till någon träff. Den italienska sidan kommer få oväntat mycket flygunderstöd under slaget.





Med ett i efterhand omdebaterat beslut väljer den italienska sidan att skicka fram sina sex jagare för att försöka köra iväg den engelska kryssareskadern. De brittiska kryssarna viker av mot höger i bildriktningen och håller sig utom torpedavstånd. Striden delas upp i två delar, med slagskeppen och de italienska kryssarna som rör sig i en riktning, medan de brittiska kryssarna jagas iväg i en annan riktning av de italienska jagarna.