Forumnyheter:

SMF - Just uppdaterat!

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Meddelanden - aegneus

#1
Andra världskriget / SV: Replay av Downfall
26 november 2023 kl. 23:52:44
OKH och Röda armén har samma initiativ men OKH ligger överst och går först.

Du kan inte se bilagor på denna tavla.

OKH (1+2 för överhoppade brickor): Lägger Move 3 i reserv
Sovjet (5): Anfaller med sin sparade 3 Attack, enbart mech och shock får anfalla - 12! armeer (=4 brickor, +5 i odds) anfaller Stalingrad men slår 3 -> 1/2 i losses och försvararna får chans på dubbla järnkors.  (Massa mikrofunderingar innan om OKH har en möjlig motattack mot två 1-steppade armeer i brohuvud över Don, men risken känns låg...)

Du kan inte se bilagor på denna tavla.

Nu passerar den ryska initiativmarkern en rysk eventbox på initative track, och då kommer nästa event.

Du kan inte se bilagor på denna tavla.

Du kan inte se bilagor på denna tavla.

1) Alla events flyttar ett steg - ny pending event vänds upp.
2) Nationer med action cards markerade på pending event drar dessa  (2 kort var till OKW och OKH)
3) Current event sker (1 arm step till sovjet)
2) Jämför synliga flyg på de tre eventkorten med kartan; det enda allierade flyget tas bort från Benghazi, nytt tyskt flyg läggs in och det blir ett OKW-flyg eftersom OKWs controller (Sovjet) triggade eventet. Ett flyg dyker upp i Syracusa, och dessutom ett elit eftersom a) det redan finns minst ett flyg ute b) det finns ett elitflyg i OKWs forcepool.
Eliteflyg når ett steg längre och den med mest elites vinner tiebreaks om flygöverlägsenhet.

Så Rommel tjatar till sig lite av de nya FW-190orna, och plötsligt har AK air cover men inte 8:e armén.

WAllies inser att det inte finns några snabba vinster just nu och går över på klassisk västerländsk krigföring - spamma material. Recruit 4 inf, bygger 5:e armén i USA. (15 init) 
#2
Andra världskriget / SV: Replay av Downfall
26 november 2023 kl. 16:14:00
(det här blir lika mycket en dagbok över mina tankar kring spelet som spel tror jag)

Det fick bli en generell reset tillbaks till efter de fyra första actions. I öst har jag brottats enormt med att inte sätta bort pansararméer och t.o.m. misströstat över de drakoniska ZoC-reträttreglerna. I väst har jag stirrat på vad som i princip är styrkeparitet i Afrika och undrat hur de allierade skall komma vidare. Men jag kan inte tänka mig att Butterfield inte speltestat ordentligt och sett att det blir ett bra spel. Så jag skall framhärda tills jag fattar spelet.

Låt mig visa det där med ZoC.

Du kan inte se bilagor på denna tavla.

Här är 4 Pz förlorad. Så fort en ryss ställer sig i Donetskbågen låser den 4Pz i tid och evinnerlighet med en spine Zoc över reträttvägen. Det spelar ingen roll att rutorna är rätt stora och du har en granne som är en pansararmé som håller flodlinjen i din flank - Rostov blir din Mazarbulkammare (ja, om inte -över floden - du tvingar en stor stack med ryska grotttroll till reträtt. Lycka till..)

Först tänkte jag att det här ju faktiskt speglar hur högsta tyska befälet agerade - Herr H skulle inte låta 4 Pz retirera, snarare förklarat Festung Rostov och förbokat Ju-52:orna för järnkorstransport - men det krockar med mina reflexer från andra spel. Det BORDE ju faktiskt gå att ta sig ut ?

Ett exempel till - det här är inte heller en bra idé

Du kan inte se bilagor på denna tavla.

En helt OK linje - men i det här spelet gör närvaron av trupp att två bra attacker kan ge dig

Du kan inte se bilagor på denna tavla.

och då är en pansararmé borta.  Jämför med att ställa upp med en lucka mellan armeerna och låta den obvekliga spine-ZoCen hålla flanken.

Så det man måste lära sig i det här spelet är att grannar är ett hot (om de inte kan äta ev step istället för reträtter). Efter reset av fyra första dragen är vi nu här, och spelet kan börja (igen!)

Du kan inte se bilagor på denna tavla.
 
#3
Andra världskriget / SV: Replay av Downfall
26 november 2023 kl. 12:59:15
"Halvvägs genom Turn 1 - ca nyår 1/1/1943"

Det blev lite rörigt och jag förde inte ordentlig bok - och den första skriventusiasmen fick vika för en upptagen lördag - men med några små omtag och retrofixar har till slut Sovjet tagit Stalingrad (för att få loss sina tre bra arméer som omringade stället), fått mer flexibilitet i orderbrickorna och med rent hot om framtida inrigningar fått de samlade tyskarna pansararméer att backa framför sig. OKH har letat efter motanfallsmöjligheter, men vinter + rysk flygöverlägsenhet (-3 i DRM :( ) avskräcker.

Du kan inte se bilagor på denna tavla.

OKW har bara sett till truppförstärkningar och det måste väl vara första gången i krigshistorien befälhavare gnäller på att de BARA FÅR FÖRSTÄRNINGAR. Problemet med dem är att det kostar mycket initiativ (18 för Mech och 21 för Inf)
och då lämnar man ett stort gap i initaitivordern där Västern kan hinna med flera moves och attackordrar.

Men det har gått bra ändå, för Väst känner sig inte så starka - med pansar i AK och en plötslig flygöverlägsenhet (event card driven) är 8:e arméen inte sugen på att börja nöta. (Iofs, det är ju Montgomery i ledningen där, så vad förvantar man sig...)
Jag är en rätt otålig själ ibland (fråga Delirium om vårt första parti EU:PoP en gång i tiden :D ) men det känns som om det allierade egentligen inte är i position att vara offensiva än på ett tag. Så det har blivit mycket tänkande kring att optimera chitsekvenser (FÖRST bygga upp en Arme, SEDAN skeppa den över haven, men då kanske man vill få lite bättre läge i Battle of the Atlantic... )

Du kan inte se bilagor på denna tavla.
#4
Citat från: Fredrik H skrivet 25 november 2023 kl. 23:57:15Jag gillar också att tyskarna och sovjeterna fungerar så olika. Skillnaderna är ibland tydliga och ibland subtila, men reglerna lyckas verkligen fånga kombattanternas skillnader. Tyskarna får lättare combined arms, har effektivare stridsvagnar, stackar lättare med varandra, går lättare i zoc, tar replacements smidigare och kan reagera med sina pansarbataljoner. Det blir så mycket bättre känsla än att bara ge dem högre stridsvärden.

Tack för hela rapporten! Det där låter ju som en väldig stark komponent (ärligt talat har vi ingen brist på spel där nationsskillnaden är två punkter styrka och kanske ett extra shift om brickan är svart eller extra röd...). Jag tror jag inte köper, men hemskt gärna spelar om det kommer en chans!
#5
Andra världskriget / SV: Replay av Downfall
25 november 2023 kl. 10:21:17
-"Eskortgruppen är redo för avfärd"
-"Va?"
-"Ja, ni hade väl inte tänkt segla era fraktbåtar med tanks förbi Malta på egen hand?"

Regio Marina hör av sig till OKW som verkar förbisett att om man skeppar steps genom ett område med fientliga flottor kan det bli både interception och Sea attacks.


Interception är enkelt - du får betala i initiativ mellanskillnaden mellan fiendens och din egen flottstyrka.
Sea Attack är en enkel tabell där utfallet är antingen hits tas som antigen förlorade steps eller flippade flottor. Som oddsen är (+2 allies) är det minst en hit, två på 8+ (2d6).

Nu höjer dessutom en nybakad kapten handen och påpekar att enheter som förlorat sitt sista step är eliminerade. I andra spel hade man ju bara tryckt in så mycket trupp det gått i Afrika för att fördröja så länge det går där, men nu inser OKW att det gäller att först fördröja och sedan få ut bägge arméerna. Så lite för mycket flippade båtar och lite otur med recovery kan betyda att 5Pz sänks på vägen hem från Tunis... hmmm.

Men OKW bestämmer sig för att spela som om det inte finns någon morgondag (det gör det nog inte, spelet heter Downfall och om du inte redan börjat blanka Reich-aktier är det hög tid nu) och låter konvojen segla. Det blir bara en hit och RM flippar en av sina två 1-flottor.
#6
Andra världskriget / SV: Replay av Downfall
25 november 2023 kl. 00:48:31
Det ser inte bra ut alls på stäppen i Sovjet, så vi kastar oss därför över till Afrika  :mrgreen: Du kan inte se bilagor på denna tavla.

Jämfört med Uranus händer inte så mycket. 8:e armén vaporiserar en Italiensk speedbump i Buerat och Afrikakåren svarar med att utrustas med nya pansarvagnar (de gamla glömde de kvar vid El Alamein eller något). Att göra 'mechanize' ger antingen ett pansarstep till befintlig pansarenhet, eller flippar en inf (som kan flippas, det kan de flesta) till dess armorsida. Pansar ger +1 för alla i Snow och Fair weather, +2 i Fair om du är tysk.

Så nu har 8:e armén 5 i styrka och afrikakåren 4. OKW tycker det känns bra och skickar muntra signaler till Berlin om att nu har vi läget underkontroll igen, speciellt om vi får retirera liiite grand till Tripoli så vi kommer ur flygparaplyet som projiceras från Benghazi (se stora bilden i post ett)

OKH skrynklar ihop ansiktet och tar fram en fyra-move action de hade i reserv och arrangerar om sina styrkor. Det hade varit mums att gå på och försöka slå lite ryskt pansar längst fram men vi får se vad tillgängliga actions tillåter.

Du kan inte se bilagor på denna tavla.

Så första varvet spelade vi dessa fyra actions

Du kan inte se bilagor på denna tavla.

Nu skall staberna sova och fundera på vilka actions som skall köras härnäst :)
#7
Andra världskriget / SV: Replay av Downfall
25 november 2023 kl. 00:34:53
Det var mycket annat och lite Stalingrad! Låt oss se...

Förutom order chits har spelet också action cards för alla factions. Sovjet börjar med fem(!) sådana, OKH har ett kort med lätt allierat artilleri. Vis av tidigare skador (se Gunthers cykelskytteeskapader i JoW) bränner ryssen på direkt. Att inte få till en bra inslutning runt Stalingrad verkar dumt. Varför chansa när man har massivt eldöverläge?

Du kan inte se bilagor på denna tavla.

Operation Uranus ger en extra attack innan själva ordern körs. Det blir en attack på +5 (primary attacker två pluppar = 2, +1 per extra attacker = +4, +1 per deltagande armor (mech = armor), +7. Flest elites (gula stjärnan) +1 = +8 attacker. Defender 2 pluppar +1 flod = 3. Så +5. DRM -2 snow, +2 card, +1 air superiority i winter, +1 urals event (utanför bild) -> det slutar med 1/3 och rumänen tar hälften av förlusterna (rundat uppåt) som reträtt, och ett step.

Nu är Stalingrad inneslutet eftersom man i det här spelet inte får gå från ZOC till ZOC från samma enhet, men Butterfield har kommit på ett nytt sätt att beskriva det: Förutom den ZOC i grannrutor vi alla väl känner till, projicerar alla enheter också ZOC i varje hex spine - och denna ZOC får man aldrig korsa.

Spine ZOC hindrar move och reträtt, ZOC-i-hex stoppar move när man går in och hindrar reträtt. Vänlig trupp negerar bara ZOC för supply. (Tittar man noga ser man att det betyder att brohuvudet över Don väster om Stalingrad inte heller kan retirera, om det nu dyker upp några pansartrupper och börjar knuffa på det).

Du kan inte se bilagor på denna tavla.

Ryssen väljer första ordern från Action Track och slår ut fyra attacker - öppnar en rutt till Leningrad, knuffar ut en tysk arme ur Smolensk och dräper två ungerska steps vid Don och tre! steps söder om Stalingrad (de kunde inte heller retirera när väl Don-brohuvudet lade ZOC i den tomma rutan bakom Stalingrad).
 
#8
Andra världskriget / SV: Replay av Downfall
24 november 2023 kl. 23:30:12
Du kan inte se bilagor på denna tavla.

Visst ser de där flankerna *riktigt* sköra ut. Man undrar lite hur OKH tänkte. Visst, det är snö så man har  -2 på alla attackslag och flyg och pansar har inte lika mycket kraft, men ändå.

Du kan inte se bilagor på denna tavla.

Sovjeten ligger först på initativtracket och har första draget

Du kan inte se bilagor på denna tavla.

För att göra något väljer man en order av de tillgängliga, så här ser Sovjets (och OKWs) order track ut där man kan se vilka ordar de kan få in och vad de kostar i initiativ när man spelar dem. Ryssen är förberedd och har en order lagd i reserv - man kan alltså ta EN order och ha till hands. Men resten då? Jo, de finns på en gemensam track dit de kommer från en chit cup. Vi kan också se att sovjet redan gjort en Recruit order - när man väl spelat sin order placeras den på sin plats på the order track tills alla order chits går tillbaks i koppen. Det gör de när någon varvar initativtracket (dvs går över 90), då blir det en ny turn. 

Du kan inte se bilagor på denna tavla.

Det gemensamma action tracket (jag har nog rört ihop order och action lite - jag menar samma sak). Vill man plocka en order som inte ligger först i ordningen betalar man en extra initiativ per egen order man hoppar över. Ryssen ligger bra till här - en attackbricka som tillåter fyra attacker med inf och pansar, och en move+attackbricka. OKH (ljusgrå tysk) har i alla fall svarsmöjligheter (OKW kan just nu bara bygga trupp!)

Kul detalj är också att vissa tyska brickor (som recruit och mechanise) kan användas av både OKH och OKW, som alltså har samma kärvänliga förhållande till varandra som två projektledare med en budget.
#9
Andra världskriget / Replay av Downfall
24 november 2023 kl. 23:22:25
Nu har jag äntligen! hittat en fungerande lösning för att ha ett spel upplagt mer än en kväll hemma :). Först ut för att fira detta blir Downfall, så här ser det ut upplagt.

Du kan inte se bilagor på denna tavla.

Väldigt gott om plats med stora användarvänliga hexer och brickor med runda hörn... men det tar alltså två kartor för att täcka samma område som WiF klarar på en.

Om spelet: Är det någon som har missat att designteamet är Chad Jensen + John Butterfield (wow!  :mrgreen: ), att det är för två personer och man spegelspelar allierad på ena fronten och axeln på den motsatta och att det har ett initiativtrack där faktionen med minst spenderat intiativ har nästa drag? Inte?

Bra!  Då drar vi till Stalingrad!

#10
Shopping / SV: Senaste köp
16 november 2023 kl. 20:39:56
Downfall x 2!

(GMT Downfall och Downfall of the Third Reich :)  )
#11
Fast vid det här laget har du väl (förhoppningsvis) en liten kärna av pålitligt folk du med glädje tar dig an ett nytt stort spel med ?

Själv tycker jag (fast jag inte gjorde det när vi spelade Into the Woods... ) att man idealt skall ha övat innan långhelgen så man kan fokusera på att köra spelet och inte att lära sig det.
#12
Historiska spel / SV: EU - fast medeltid
14 november 2023 kl. 17:08:53
(Vi hjälper ju inte Andreas hitta ett spel nu...)
Ja, rikena följer ju på varandra så man söker ju någon mekanism som gör att de kan utvecklas från tidigare riken. Men jag kan för lite om den epoken för att riktigt veta vad en bra design vore.

Ett bra test är om Burgund sluta upp som nationalstat istället för Frankrike...
#13
Historiska spel / SV: EU - fast medeltid
14 november 2023 kl. 12:53:31
Jag tycker perioden 500-1500 (det är en _lång_ tid!) lite grann färgad av just avsaknaden av de permanenta makterna. Entiteter kommer och går under den här tiden och ett bra spel borde alltså låta olika historier kunna utspela sig. Men eftersom Europa är så pass litet är det svårt att låta en spelare styra flera makter samtidigt seftersom de då blir allierade på ett konstigt vis. Tror ändå en ansats som 7 Ages eller History of the World är en början 
#14
Historiska spel / SV: EU - fast medeltid
14 november 2023 kl. 07:32:50
Är inte problemet med den tiden lite att du inte har någon kontinuerlig aktör (förutom Bysans då)?

Empires of the Middle Ages löser det genom att starta kampanjen 732 med två spelare - Charlemagne och Bysans - och sedan vid karls död dela hans rike i tre delar och så kör man vidare på fyra spelare.

Age of Renaissance (som jag vet att du inte är ute efter) löser det genom att du spelar de stora handelscentra , som ju går igenom hela perioden.

Jag undrar om inte 7 Ages med avgränsad karta kanske är ett alternativ, men då har du inte så mycket upplösning och inga riktiga årtal. Dessutom kan man argumentera att det inte är modernt 🙂.
#15
Boxen / SV: The Diamond Age is Coming
11 november 2023 kl. 08:00:27
Det såg jag också 🙂 men jag gjorde den välvilliga tolkningen att det någonstans i systemet fanns det inbakat motmedel mot problemet vem kontrollerar informationen, det här är en högkompetent kultur.

Sedan tror jag det är en allmän sanning att i det långa loppet kommer alla system att bli captured/ korrumperas av klicker för deras egen vinning, men Viktorianerna är inte där ännu.

Det är en läsvärd bok.