Forumnyheter:

SMF - Just uppdaterat!

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Meddelanden - thermopylai

#676
Historiska spel /
6 februari 2007 kl. 19:33:28
CiteraOne hit wonder?

De av mina kompisar som provat Empires in Arms säger att det är världens bästa spel. Det är väl också Rowlands verk? En sak han lyckas bra med är uppenbarligen att skaffa fanatiska fans  :?
#677
Krigsspel /
9 januari 2007 kl. 13:59:43
CiteraRommel in the Desert Kan väl knappast kallas ett CDG.

Beror på hur man definierar kortdrivet  :wink:

Rent formellt så aktiverar du enheter i hexar genom att spela supply-kort du har på handen (som kan ha värdet 1 eller 0 för att ge lite fog of war). 2 supply-kort möjliggör mer avancerade manövrar, typ blitz. Vill minnas att man kan göra någon sorts simpelt drag utan att spela supply-kort också (retirera mot supply source?), men det motsvarar väl närmast en 1-ops i t.ex. PoG.

Däremot håller jag helt med om att RitD inte tillhör genren CDG.
#678
Krigsspel /
9 januari 2007 kl. 11:16:39
Vi måste förstås definiera vad vi pratar om  :)

CDG som mekanism eller CDG som genre?

Card-driven som mekanism: C&C, M44, blockspelen jag nämnde etc räknas med, men inte Successors.

CDG som vedertagen wargame-genre enligt WtP-traditionen: ovanstående räknas inte med, men Successors gör det.

Som jag sa har inte diskussionen nåt slut. Innan Empire of the Sun kunde man säga att det skulle vara punkt-till-punkt förflyttning också för att höra till genren...
#679
Krigsspel /
9 januari 2007 kl. 10:38:11
Kan hålla med Elias, och isåfall slipper vi C&C.

Det slår mig för övrigt att även t.ex. blockspelen Rommel in the Desert, Liberty, Hammer of the Scots, Crusader Rex är card-driven med min tidigare definition, men inte med Elias uppdaterade.

Kan man bara aktivera trupp med korten i We the people? Finns det inte events eller sker både event och aktivering? Jag trodde att man åtminstone kunde placera PC-markers, och då måste man väl välja mellan det och att aktivera trupp?
#680
Krigsspel /
9 januari 2007 kl. 08:52:39
Ibland kan man inte låta bli att ge sig in i en debatt som inte har nåt slut eller svar  :)

För mig är ett card-driven (war-)game, ett spel där man aktiverar enheter eller stackar för movement/combat genom att spela ett kort.

Med andra ord borde förutom klassiska CDGs som PoG, Hannibal och alla varianter därav, t.ex. C&C/M44-serien kvalificera sig.

Men War of the Ring är inget cdg, det är tärningarna och inte korten som är det avgörande för vad man kan göra. Twilight struggle är ett CDG, men inget wargame. Och intressant nog är inte Successors card-driven, hur likt Hannibal det än är, eftersom generalerna/armeerna aktiveras med tärningsslag, efter inledningsfasen då man lägger political control-markers används bara korten för events.

Av årets spel är alltså Here I Stand, C&C, Shifting Sands definitivt CDG. De andra vet jag inte säkert, sannolikt Combat commander, troligen inte Pax Romana?
#681
Krigsspel /
21 december 2006 kl. 22:27:20
CiteraJag har all respekt för Columbia Games och Eastfront-systemet, men är det egentligen tillräckligt mycket ett nytt spel för att platsa?

Ingen svarar? Allt vad jag hört om det talar för att det bara är marginella ändringar förutom den större kartan. Men om det räknas att jag spelat gamla EF, så har jag faktiskt spelat 3 av de nominerade  8)

För övrigt är det ju inte försent än att nominera AVL ifall nån tycker att det platsar.

Är det nån i stockholmstrakten som har och vill spela AVL, GAtG, BB eller PR i mellandagarna så är jag intresserad och ledig. Då kan jag ta ett ännu mer informerat röstningsbeslut  :)
#682
Krigsspel /
20 december 2006 kl. 23:43:45
Jag har all respekt för Columbia Games och Eastfront-systemet, men är det egentligen tillräckligt mycket ett nytt spel för att platsa? Om vi utesluter det så blir det ju jättelätt:

Årets taktiska spel: GAtG
Årets ww2-spel: SS
Årets multiplayer-renässans: HIS
Årets multiplayer-antiken: PR
övriga 28 kategorier ingen vinnare  :P

Fast var inte Burning Blue nominerat också? Det lär vara jättebra...

Årets flygspel: BB

Skämt åsido, så blir det nog mer spännande om vi bara har en kategori, men hur många på forumet har spelat mer än ett eller två av dem?
#683
Historiska spel /
13 december 2006 kl. 10:32:11
Citeramen det finns ju en liknande episod med James-Younger ligan i en film jag nu inte minns vad den heter.

De laglösa/The Long Riders av Walter Hill, kanske? Ganska bortglömd men en av de bästa västernfilmer som gjorts med riktiga brödraskaror som spelar bröderna James, Younger, mfl (Keach, Carradine, Quaid), och svensktalande Minnesota-bor.

Jag tror att en viktig anledning att man inte kommer ihåg såna här filmer är de extremt intetsägande svenska titlarna. De laglösa, De hänsynslösa, De misstänkta, De skoningslösa, vafan jämför med Long Riders, Reservoir Dogs, Usual Suspects, Unforgiven. Det är skillnaden mellan en filmmakare/manusförfattare som har ägnat dagar åt att åtminstone försöka hitta det perfekta namnet på sitt alster och en trött jävla översättare på ett svenskt filmbolag som borde få sparken  :evil:
#684
Boxen /
8 december 2006 kl. 18:43:11
Citera-Partisankrigsföring i Europa efter 1945 (de nästföljande åren)
CiteraMellanöstern under ww2

"Modern Insurgenices and Counter-insurgencies - Guerillas and their opponents since 1750" av Ian Beckett.

http://www.amazon.com/gp/product/041523 ... 58-6938363

Den handlar förstås om lite av varje, men bl a inbördeskrigen och anti-koloniala krig under och efter ww2 i Palestina, Grekland, Cypern, Nordirland, Oman mm. Ganska akademisk men sånt gillar ju jag, med inte bara berättelser utan också teorier och mycket referenser.
#685
Boxen /
21 november 2006 kl. 20:38:43
Citera...och så kommer det garanterat tolkas av stolliga svenska skribenter som vill få det till att Finlands engagenmang i fortsättningskriget gjorde dem till lika elaka bad guys som Hitlerkillarna... Mad

Visst. Man tar sig för pannan.

Men glöm inte att det var en svensk utrikesminister som myntade "kålsuparteorin" om de båda sidorna i kalla kriget  :roll: (Östen Unden, va?)
#686
Boxen /
21 november 2006 kl. 20:18:03
Ingen fara. Men det gick att (miss-)tolka som att Finland skulle ha något gemensamt med Sovjet.
#687
Boxen /
21 november 2006 kl. 20:07:42
Citeramen självklart så påminns man att alla är samma kålsupare i krig.

Tja, själv tycker jag i a f att det är skillnad på att avrätta spioner och desertörer (gjorde väl de flesta under VK2) jämfört med civila.
#688
Boxen /
20 november 2006 kl. 01:12:37
CiteraOCH DET ÄR JUST SOM P-O SÄGER: An Army At Dawn. Riktigt bra bok.

Finns på rea på Akademibokhandeln (iaf på Mäster Samuelsgatan i sthlm). Köpte den för 99 kr häromveckan och då fanns det flera ex. Låg vid kassan i pocketavdelningen.
#689
Boxen /
18 november 2006 kl. 12:02:59
CiteraHur långt utarbetade var dessa. ("1" fyllgagg på mäss. "5" ÖB kan ringa och säga BLÅ BURK och så brakar det åsta till Trondheim)

LOL  :up:

Jag har inte läst boken än, men har bläddrat i den. Är inte hans tes att Sverige har aldrig varit så förberedda på krig sen 1700, och Hitler skulle ha fått sett på fan om han försökt nåt?
#690
Historiska spel /
15 november 2006 kl. 22:46:12
Vill ni se Europa i handeln så fort som möjligt, så köp gärna ett reservexemplar av World in War  :wink: Tänk så mkt värt det ska bli när det är OOP  :wink:

Allvarligt talat så har vi inte sålt breakeven på WiW än, och måste göra det innan investeringskapitalet för att trycka nåt nytt finns. Så där står vi just nu. Det är jättekul att intresset fortfarande finns för spelet i alla fall! Vi kanske borde ordna speltest av en uppdaterad version på nästa lincon, eller dyl?