krigsspel.se

Speldiskussioner => Nutid => Ämnet startat av: Fredrik H skrivet 8 december 2019 kl. 17:46:15

Titel: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 8 december 2019 kl. 17:46:15
I dagarna kom en svensk rapport (Totalförsvarets forskningsinstitut) som kom fram till att Ryssland den senaste tioårsperioden skapat en förmåga att föra ett regionalt krig, den tidigare förmågan var snarare lokal. Framtidsspaningen i rapporten verkar antyda att den förmågan kommer att bevaras snarare än utökas. Jag lär mig mig sånt här på Jägarchefens blogg (http://jagarchefen.blogspot.com/). Hur som helst, det gör att att Next War Poland är i alla fall militärt tänkbart.

Jag kände mig lite blåst på Next War Taiwan, som ju slutade turn 5 utan att kinesen egentligen fick en chans. Eftersom jag ändå har reglerna till serien skapligt i huvudet så kanske jag ska spela ett spel som garanterar lite markstrider mellan pansarförband.

Jag har spelat spelet en gång förut och då vann NATO. Jag är inte säker på vad jag ska gör annorlunda den här gången, men jag kommer kanske på något under spelets gång. Med tanke på mitt hälsoläge kommer rapporten antagligen gå ganska långsamt.  Har ni några taktiska eller operationella förslag så testar jag gärna dem. 

Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 8 december 2019 kl. 17:57:49
(https://i.postimg.cc/SxCm7vDs/thumbnail-20191207-011558-0.jpg)

Det här är den strategiska kartan. Jag kör tactical surprise så NATO tas inte på sängen. NATO har lite tur i den slumpmässiga uppställningen och har tydligen flera kvalitetsbrigader med högkvartersresurser på plats i både Tallin och Vilnius. Det kommer att bli en väsentligt hårdare nöt att knäcka än det sannolika utfallet;  stöd från ett par bataljoner.

Som bilden visar (har ännu inte hänt) räknar jag med att ta Bornholm med fallskärmsjägare. Så länge ön hålls av ryssar får inte de starka amerikanska flottstyrkorna ta sig in genom sundet, så varje turn här är viktig. Skulle det komma in amerikanska marinförband till balterna innan dessa gett sig så kan hela operationen gå om intet.

Jag tror jag struntar i Gotland den här gången. Gotland faller utan motstånd, men det känns onödigt att ta på sig det respektingivande svenska flygvapnet när man redan är i krig med NATO. Den svenska armén har inga brickor alls, flyget har fyra stycken Gripen-brickor. Vi har tydligen mediokra piloter men bra förmåga att slåss på stora avstånd. Jaja.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 8 december 2019 kl. 18:14:56
(https://i.postimg.cc/cH9WLy4D/thumbnail-20191207-011627-0.jpg)

Polen. Där det händer.  Ryssarnas (och vitryssarnas) framryckning i Polen syftar egentligen bara till att skapa en buffert till det egentliga målet, som är att ta tillbaka Baltikum. Polen har en respektingivande armé, dom har fattat att det kan bli skarpt läge igen.  USA har 82nd Airborne och en pansarbrigad på plats, samt en del flyg. NATO har inte ens beslutat sig för om dom ska ingripa eller titta på.

Det är intressant att titta på brickorna. Polen har en riktig armé. Om man känner sig sur över att Sverige sågas så är det väl ingenting mot hur man skulle känna sig som tysk. Vad hände? Dom har några få brickor med okej eldkraft och medioker moral. På åttiotalet var dom NATO:s ryggrad i Europa, under WW1 och WW2 slogs dom i många år mot enorma mängder fiender. Intressant som sagt.

Designern verkar onekligen ha uppfattningen att amerikanska soldater och amerikansk materiel ligger långt för alla andra. När resten av de inblandade har 5 och kanske 6 i moral har jänkarna 7 och 8. Dom bästa övriga  pansarbrigaderna har 5-4-8 men amerikanska mek-brigader har 7-7-8. Det kanske är korrekt, men jänkarna känns verkligen som tämligen överlägsna.

Turn 1 har flera intressanta val för ryssen. Han måste ta Baltikum så snabbt som möjligt, men avdelar han för mycket dit hinner NATO samla sig och organisera försvar och motanfall alldeles för lång österut. Sist jag spelade så var det i luften som NATO till sist vann. Jag tänker i alla händelser ösa missiler på alla flygbaser som finns. Utan ett starkt flygskydd är NATO mer sårbart. 
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: aegneus skrivet 8 december 2019 kl. 19:19:26
Jag tyckte du skulle besätta Gotland bara för att, men såg att du redan valt bort  :P
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Strv102r skrivet 8 december 2019 kl. 19:50:25
Har funderat på detta men valt bort det, till stor del på grund av det lite väl amerikanska perspektivet. Men viktigare är ju att det funkar att spela?
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 8 december 2019 kl. 20:52:56
(https://i.postimg.cc/TwYGxYGL/thumbnail-20191207-011608-0b.jpg)

Flygläget från start. NATO har ett Awacs-övertag och läskigt mycket flyg för att bli överraskade i ett anfall. Vi får se hur det går. I mitt senaste parti var det flyget som vann kriget åt NATO. Det är också anledningen till att Gotland får vara ifred (Putin låter emellertid hälsa att om Bornholm tas tillbaka av NATO kan han överväga att ta Gotland, som i spelet bara försvaras av lamm och lammungar).
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Strv102r skrivet 8 december 2019 kl. 21:10:26
”Lamm och lammungar”

Du har koll på dialekten!

 :up:
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 10 december 2019 kl. 13:04:13
(https://i.postimg.cc/vHKd0Lh0/thumbnail-20191208-213847-1.jpg)

Anfallet inleds i fint väder under brytningen mellan vår och sommar 2020. Efter en period av lågintensiv krigföring i gråzonen så inleder ryssarna  med att genomföra omfattande och samordnade sabotageinsatser mot NATO:s radar och kommunikationsnät. Två fallskärmsjägarbrigader erövrar Bornholm och stödfunktioner flygs snabbt in.

Stora delar av NATO tas med överraskning och det kallas till krismöte för att se om Artikel 5  kan aktiveras. Flera NATO-länder är tveksamma (slog en 1:a) så man kan inte besluta sig riktigt än. US/FR/UK/GE och Polen tar emellertid strid om luftrummet. Danska F-16 dras också in då de råkar vara på på BALT-OP-uppdraget just nu. Sverige grupperar två J39 till Gotland (ja jag är lite bitter).

Samtidigt bokstavligen regnar det ner missiler och kryssningsmissiler över flygfält över nästan hela Polen. Tre flygfält totalförstörs och många polska flygplan sprängs redan på marken. Kanske ännu värre är att ett betydande del av NATO:s transporthelikoptrar slås ut. NATO har många helikopterburna förband som kanske blir tvungna att nyttja apostlahästarna. 

Amerikanska specialförband lyckas hämnas något då deras spaningsinsats gör att kryssningsmissiler slår ut ett av Kaliningrads värdefulla S-400-förband. Amerikanska stealth-bombare  sänker ett par ryska skepp utanför Bornholm. Ryska ubåtar stänger dock av zonen runt ön för NATO-transporter.

I luften har ryssarnas numerära övertag effekten att de vinner air advantage, den lägsta formen av överläge. Viktigare då är att deras radarnät är skapligt intakt så de ryska CAS-insatserna tenderar at komma igenom.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 10 december 2019 kl. 13:28:48
(https://i.postimg.cc/Qdcncpy9/thumbnail-20191210-000917-1.jpg)

Stöten in i Baltikum går förstås längs tre linjer. Från Kaliningrad stöter en stark styrka direkt mot Vilnius, där bland andra brigaden Iron Wolves (?) och franska fallskärmsjägare står för motståndet. Trots massivt övertag i flyg och artilleri under två attacker så faller inte Litauens huvudstad. Fransmännen, som varit försvarets ryggrad, nöts däremot ned, vilket ökar NATO:s vilja att engagera sig i striderna.

Lettland fick en svårare uppgift. Inga NATO-förband var på besök så  Riga föll tämligen snabbt. Märkligt nog mobiliserade en stor grupp bataljoner i skogarna norr om Riga, så upprensningen är inte riktigt klar i alla fall.

Den svåraste nöten var på pappret Tallinn.  Holländska elitförband med stödfunktioner var på plats, och staden gick inte att nå förrän framförliggande områden rensats. Striderna kring Tallinn blev mycket hårda. S-400 skyddet gjorde att NATO inte kunde få in flygstöd, men staden håller ut i hårda strider. Alla ryssarnas fyra replacements går till att bygga upp förband som skadats i striderna runt Tallinn. 

Det är viktigt att rensa Baltikum snabbt. Alla de styrkor som jag lettiska partisaner i skogarna är högkvalitativa förband som inte stöter in i Polen, där motståndet fortfarande är svagt. Att veta vilken uppgift som kräver vad känns som ett av spelets svåraste  och viktigaste avvägningar,
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 10 december 2019 kl. 14:29:07
(https://i.postimg.cc/nhQfgjwp/thumbnail-20191210-000305-1.jpg)

Polen delas in i två operationsområden; ett i den södra delen där Vitryssland kastar in två mekaniserade divisioner med starkt artilleriunderstöd och det andra området (nästa bild) utgår från Kaliningrad. I mittt förra parti stångade jag mig blodig mot Bialystok (urban terrain) och valde nu en sydligare anfallsriktning.  Vitryssarna lyckades mycket väl, man erövrade staden Podlaski, rensade den och lyckades utplåna en polsk mek-brigad och skada en annan. Artilleriet och överraskningen visade sig avgörande.

Nu har man möjlighet att slå norrut mot Bialystok, slå snett västerut för att söka samband med ryssarna eller kanske till och med hota Warszawa. Problemet är att de har kraft för max en kraftriktning om de inte förstärks. Polackerna siktar in sig på att etablera en linje som håller fram tills förstärkningar dyker upp. Om nu NATO;s politiker bara kunde ta och besluta sig för att det är krig och inte bara en oacceptabel politisk utmaning eller nåt.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 10 december 2019 kl. 21:10:34
(https://i.postimg.cc/cJyGSxVY/thumbnail-20191210-000313-1.jpg)

Den nordliga anfallsriktningen.  Längs kusten så hindrar varken flyktingar eller terräng den ryska framstöten. En polsk mek-brigad slås ut och ytterligare en kastas tillbaka  skadad. Den lilla staden rensas och underhållslinjen är öppen. Anfallet rakt söderut går också bra, men här stoppas man upp i upprensningsoperationer. Söder om den anfallsriktningen har 82nd AB grupperat. Det kan bli en tuff nöt att knäcka, men ryssarna kommer att ha initiativet även nästa turn, så med möjlighet att välja anfallsmål och stridsintensitet så är det inte omöjligt.

Polen är i desperat behov av att NATO fullföljer de åtaganden alliansen åtagit sig. Polen mobiliserar (många replacements) men det kommer inte att räcka på långa vägar. NATO:s artikel 5 kräver att man slår 11 eller mer på en D10. NATO hade +7 men slog en en etta.

Duda svär så det osar och undrar var Macron och Merkel sysslar med. Merkel menar att snart så schaffen wir das, men Erdogan vill gärna köpa billiga s-400 och tvekar lite. Det finns många viljor i en stor allians.

Vitryssland är en långt villigare allierad, detta inte minst eftersom dom uppskattar att ha plusgrader inomhus på vintern.

Dags för turn 2.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 12 december 2019 kl. 13:54:21
(https://i.postimg.cc/9X4b1VnH/thumbnail-20191210-212943-2.jpg)

Turn 2 startar med att Ryssland skaffar sig air superiority. De amerikanska hangarfartygen skulle vända på luftstriderna men de är för lång borta. Båda sidor tar förluster i striderna och jag noterar att ryssarna bara får läka upp ett begränsat antal modeller. Det kommer att påverka kommande turns luftstrider ordentligt.

Ryssarna fortsätter att kryssningsmissilsbomba flygfält och skicka in alla specialförband mot radarstationerna. Jag har hamnat i ett läge där spec-ops alltid riktar in sig mot detection (radar)-systemen för jag uppfattar det som effektivast. Har någon andra idéer tas dom tacksamt emot, jag gillar inte när jag tror nig hittat koden så att säga. 

NATO angriper också radarnäten, men ryssarna har än så länge större resurser att reparera dem. Putin har planerat sitt krig väl.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 12 december 2019 kl. 14:09:22
(https://i.postimg.cc/nV6kP5yj/thumbnail-20191212-003314-2.jpg)

Den vitryska sydfronten utvecklas på ett intressant sätt. En mekaniserad division slår rakt norrut och anfaller Bialystok med starkt flygunderstöd. Man ska slå lågt på en D10 och vitryssarna slår en nolla! Det innebär att polacken måste backa om han inte slår under sin kvalitet. Han har 70% chans att klara det (0-6) men slår såklart en sjua - staden faller! Däremot lyckas de framgångsrika anfallarna inte riktigt röja upp bland stadens poliser och hemvärnsmän, storstäder är svåra att säkra. Oaktat detta så präglas det nya medaljer i Minsk.

Polackernas svar låter inte vänta på sig. med stöd av ett amerikanskt kavalleriregemente slår man tillbaka och skadar en brigad ur vitryssarnas andra division.  Vitryssarna kommer att få det svårt mot ett ordentligt motanfall. 

Enligt en anekdot ska en tysk general under ww1 kallat alliansen med Österrike-Ungern som att vara fastkedjad med ett lik. Vissa ryska generaler börjar förstå liknelsen. Operationsområdet behöver ryska förstärkningar för att stagas upp. Suck...

Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 12 december 2019 kl. 14:33:23
(https://i.postimg.cc/WbgnL8V9/thumbnail-20191212-003327-2.jpg)

Anfallet från Kaliningrad-riktningen når blandade resultat. Raketartilleri och attackhelikoptrar stöder två hårda attacker av pansar, mek och fallskärmsjägare mot city-rutan nära kusten. Den amerikanska mek-brigaden nöts ned fullständigt men till priset av det dubbla antalet ryska steps. Staden hålls nu av polacker, vilka saknar amerikanarnas eldkraft och utbildningsnivå. Vi får se hur det går.

Stöten rakt söderut har knappt rört sig, men det beror på att man nu rensat två stadsområden så att underhållet  går friktionsfritt.

Ryssarna får i slutet på turnen betydande förstärkningar. Först en hel armé (fem starka brigader  plus tre art-brigader). Dessutom kommer det att komma starka förband från Baltikum i takt med att striderna där avtar. Det är intressant att fundera på var dessa förband ska sättas in. Mitt sovjetiska jag vill sätta in dem där det går framåt, men var är det? Målet är ju lite oklart, skaffa en buffert för framtida förhandlingar.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 12 december 2019 kl. 14:52:24
(https://i.postimg.cc/rwT984Fq/thumbnail-20191212-004033-2.jpg)

I Baltikum så är det lite proppen ur för ryssarna. Både Estland och Litauen kapitulerar. De lettiska bataljonerna kämpar för allt tygen håller och binder upp ryska förband ytterligare några dagar. Framgångarna medför två positiva effekter; dels frigörs en hel del förband för insatser i Polen (och kanske på Gotland om general Anders får bestämma). Dessutom kan rysssarna räkna in så många VP så de får ytterligare en turn med ryskt initiativ. För de som inte spelat serien kan jag säga att det medför flera viktiga fördelar, man får gå och anfalla fler gånger än motståndaren.  Det är en i mitt tycke bra mekanik som skildrar betydelsen av operationellt tempo.

Baltikum erövrades alltså på en vecka av det jag bedömer är runt halva den ryska styrka som startar spelet. Om det är rimligt eller inte för kunnigare människor än jag bedöma, men lite dystert är det allt.

NATO lyckas äntligen inse att det är något slags väpnad konflikt som pågår  och aktiverar artikel 5 - det är nu krig mellan NATO och Ryssland/Belarus. Brittiska och kanadensiska förband aktiveras snabbast och anländer i Tyskland.

I Sverige gör man en modern tolkning av affischerna som säger att en svensk tiger

Dags för turn 3 (dag 7-9).
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Strv102r skrivet 12 december 2019 kl. 18:44:44
F-n åsså! Måste man köpa det här också?
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: thermopylai skrivet 13 december 2019 kl. 10:16:42
Japp. Men det började bli slutsålt hos de flesta svenska butiker när jag letade mitt ex.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 13 december 2019 kl. 14:03:48
Håll i stålarna ett tag till. Jag läste någonstans att han jobbar på en andra utgåva med extra kartutrymme och med den nya ryska OOB:n som tydligen är markant annorlunda mot den i spelet. Det ska vara så pass mycket nytt så att ett update kit ska tryckas för oss som redan har den första utgåvan. 
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: EvilSpook skrivet 13 december 2019 kl. 14:57:10
Det ska vara så pass mycket nytt så att ett update kit ska tryckas för oss som redan har den första utgåvan. 
Suck - man hinner ju inte spela grejorna innan det blir inkompatibelt och man tvingas uppdatera.
Det är ju för tusan analoga spel ….
:o

//EvilSpook

Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Vengardo skrivet 13 december 2019 kl. 21:19:39

Jag har hamnat i ett läge där spec-ops alltid riktar in sig mot detection (radar)-systemen för jag uppfattar det som effektivast. Har någon andra idéer tas dom tacksamt emot, jag gillar inte när jag tror nig hittat koden så att säga. 

NATO angriper också radarnäten, men ryssarna har än så länge större resurser att reparera dem. Putin har planerat sitt krig väl.

Helt sant att det är väldigt effektivt att nita motståndarens luftlägesbild, svårt att få in både jakt och LV-robot då. Något som jag tycker brukar vara ekonomiskt är att nyttja specialförbanden till att lasermåla, på så vis slipper man negativ Raid-modifier mot deras chans att klara exfiltrationen. Om jag minns rätt så kan US och möjligen några NATO-länder göra detta helt riskfritt, det ger då +2 på slaget för fjärrbekämpningen. Även ryssarna har +2 men lite svårare med urdragningen av specialförbanden. I andra spel i serien brukar "non-allied" endast ha +1 vilket gör det lite mindre attraktivt.

Kryssningsrobotar skulle jag spara till hangarfartygsgrupper och för att påverka sjöförflyttningar, för svårt att få nån effekt mod ADF tracks tycker jag. Ballistiska kan nyttjas hyfsat effektivt (beroende på terräng) mot målade HQn och flygbaser. De får ej användas mot ADF tracks.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Mimer skrivet 15 december 2019 kl. 14:11:31
Intressant rapport, ser fram emot fortsättningen.  :up:

Ryssarna fortsätter att kryssningsmissilsbomba flygfält och skicka in alla specialförband mot radarstationerna. Jag har hamnat i ett läge där spec-ops alltid riktar in sig mot detection (radar)-systemen för jag uppfattar det som effektivast. Har någon andra idéer tas dom tacksamt emot, jag gillar inte när jag tror nig hittat koden så att säga. 

I det senaste NW-parti jag körde (NW: India-Pakistan) använde båda sidor, såväl Indien/USA (undertecknad) som Pakistan/Kina (Vengardo) vad jag minns ofta specialstyrkorna mot just radarnätverken.

Dock förekom även ett flertal andra varianter, bl.a. insatser mot Supply depots (ack så viktiga) samt även att jänkaren i allt högre grad inriktade sig på att spana och understödja flygangrepp genom att peka ut lämpliga mål åt den ständigt ökande skaran amerikanska bombplan, något spelkonstruktören anser att amerikanska specialtrupper kan göra i stort sett riskfritt, vilket gör det otroligt effektivt då de kan göras om och om och om igen...

Ett annat användningsområde är att lokalisera mål för flygangrepp för den som ej har flygherraväldet och ej kan nyttja flygspaning. Detta fungerar även utmärkt för kärnvapenattacker, vilket en indisk pansardivision som trodde sig vara säker bakom linjerna bittert fick erfara.

I ovan nämnda parti flög också alla kryssningsrobotar mot markmål av olika slag, framförallt flygfält i krigets startskeende, men det är knappast konstigt med tanke på att sjöstrider inkluderas alls i det spelet.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Mimer skrivet 15 december 2019 kl. 14:16:53
Håll i stålarna ett tag till. Jag läste någonstans att han jobbar på en andra utgåva med extra kartutrymme och med den nya ryska OOB:n som tydligen är markant annorlunda mot den i spelet. Det ska vara så pass mycket nytt så att ett update kit ska tryckas för oss som redan har den första utgåvan.  Har du vägarna förbi den kungliga huvudstaden får du gärna låna mitt ex när jag är klar Ola.

Det kommer vad jag förstår även - eller framförallt? - som supplement nummer tre (https://twitter.com/Toadkillerdog/status/1190000453137907716), vilket de gjort för - dock avgjort mindre - uppdateringar av tidigare spelen i serien, samt med andra tillägg och alternativa regler (såsom cyberkrigföring).

De skickar även med uppdaterade blättar för flygplan m.m. för äldre spel med det senaste i serien. De lär dock knappast skicka med en uppdaterad karta till NW: Poland i Kina-Vietnam-spelet som är på gång.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 15 december 2019 kl. 15:57:49
(https://i.postimg.cc/NF379Ngp/thumbnail-20191212-235959-3.jpg)

Turn 3 så skiftar situationen i luften. NATO får air advantage, noterbart är att båda sidor tar stora förluster i luftstriderna. Det kan spela mindre roll än man tror, om radarstationerna är tillräckligt skadade så är det ändå svårt att få jaktflyg i tid till berörda ställen. Det är en för spelet typisk grej; det finns ofta flera dimensioner av varje problem.

Men detta i åtanke ger sig de ryska specialförbanden på NATO:s radarförmåga - med blandade resultat. Man lyckas skada kommunikationsnäten, men till priset av stora förluster.

Kan här kommentera (och tacka) både Mimer och Vengardo för input gällande SOF.  Jag använder SOF ungefär som ni, även om jag sällan skjuter på fartygen (sjöreglerna är så abstrakta så det kittlar mig inte på rätt ställe att engagera mig där). US SOF för att göra targeting känns nästan OP-bra, det blir nästan givet så fort luftherraväldet säkrats.

Nästa turn kommer att bli tung för ryssarna, många av deras jaktplan ligger nu i aborted-boxen och kommer inte vara operativa på flera dagar.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 15 december 2019 kl. 16:06:36
(https://i.postimg.cc/FF82VNzn/thumbnail-20191214-223137-3.jpg)

Baltikum börjar tömmas på ryssar, förutom dom som jagar lite bittra letter i skogen. Jag lärde mig i mitt förra parti att jag inte får tömma området helt. Den amerikanska marinkåren har långa armar och till och med helikopterburna spanjorer kan få för sig att landsättas på ställen som ännu inte slagit igenom som semesterorter.

Jag kommer att behålla en förstärkt division eller liknande, mest för att kunna fördröja en landstigning. Putin planerar inte att bygga Östersjövallen.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 15 december 2019 kl. 16:24:52
(https://i.postimg.cc/65ZFHgG6/thumbnail-20191214-223504-3.jpg)

På den så kallade sydfronten händer det många intressanta saker. Ett polsk spaningsförband hotar supplydepån (nere till höger på kartan) vid vitryska gränsen och den blygsamma rörelsen tvingar hela den vitryska divisionen att omgruppera bakåt. 

Däremot rensas Bialystok och den divisionen är nu redo för offensiva operationer. I anfallskraft är den dock mjukare än muffins och den behöver vänta in ryska förstärkningar - som är på väg! De tre stackarna (på engelska alltså, det är inte synd om dom alls) norr om Bialystok är ryska förband som anlänt från Baltikum. Rommel är på väg!

I norra kartkanten ser man en stor grupp ryska förband med blåa markeringar. Det är den starka förstärkningsarmén, som tyvärr kör fast i båda sina sina upprensningar av city-områden. När det är klart kommer dom i princip öppna upp en ny anfallsriktning  som NATO kommer att få det svårt att täcka upp.   Just nu finns det ett kavalleriregemente ( i och för sig US 2nd Cav) för att stoppa hela armén. 
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 15 december 2019 kl. 17:09:30
(https://i.postimg.cc/JzWvSxbN/thumbnail-20191214-223519-3.jpg)

I norr har vi fått något som påminner om Polens Verdun. Den lilla staden Paslek (felstavat) längs huvudvägen vid kusten anfalls och anfalls igen utan att falla. Flyg och helikoptrar kastas in i drivor samtidigt som raketartilleriet skjuter salva efter salva. Båda sidor tar förluster men polackerna vägrar att backa. Flyktingströmmarna gör att ryssarna inte kommer runt staden, men dessa börjar sakta avta i omfattning. Putin påpekar syrligt för sina generaler att det inte är helt okej att ha NATO:s förband så nära kärnvapenarsenalerna i Kaliningrad. Om generalerna inte löser uppgiften finns det andra jobb dom och deras familjer kan få.

I anfallsriktningen söderut  har jag gjort mig skyldig till två misstag som jag egentligen bara skyller på amerikansk hybris. Två US-brigader ur 82nd AB håller höjden framför den ryska anfallsriktningen. Äh. två airborne-brigader i okej terräng med HQ-stöd - nemas problemas eller hur?! Ryssarna stöter söderut. Jaha, då kollar vi terräng -tabellen...
Pansar dubblar mot inf och mek är x 1.5! Båda sidor kastar in allt de har  , ryssarna slår mediokert och tar skador på sina förband, men båda de amerikanska brigaderna flippar/skadas! Eftersom ryssarna har initiativet så får bara NATO-förband med kvalitet 6 och som INTE är i ZOC röra sig. Inga förstärkningar kommer till jänkarna vid Little Big Horn. Ryssarna laddar för nästa attack.

Innan den går av stapeln är det en Strike-fas. Nu får vi in ett helt nytt moment i striderna. Amerikanska stealth-bombare (B-2) och B-52:or kastas in i respektingivande mängder och de kraftfulla bombplanen lyckas med bedriften att helt förstöra båda de ryska högkvarter som leder anfallen. Det innebär ett stort avbräck inför anfallet. Ryssarna vill inte vara sämre, de samlar ihop varenda Su-24 mellan Rostov och Murmansk och lyckas slå ned det amerikanska HQ:t så att det inte kan bidra i striden.
Ungefär då noterar jag att det blåvita HQ:t nära bildkanten kan bidra med fem i stridsvärde till alla NATO-förband UTOM amerikanska. Jaha. Anfallet går av stapeln, det går sådär men en amerikansk brigad slås ut och den andra retirerar. Det måste fram tunga förband till den här sektorn, annars kommer 82nd utplånas. Det är en brittisk mek-brigad på väg, men ska den till Warszawa eller rädda jänkare? 

Dags för turn 4.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Elias Nordling skrivet 15 december 2019 kl. 17:14:34
>Putin planerar inte att bygga Östersjövallen.

Befäst Litorinavallen! :-D
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Nisse skrivet 15 december 2019 kl. 20:39:41
Nagelbitande :up: Har inte upplevt nått så spännande sedan Professor Drövels hemlighet på tv 1980.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 16 december 2019 kl. 01:32:47
Litorinavallen fick jag i min generande okunskap googla (Putin nickar eftertänksamt till ditt förslag), men professor Drövel var ju ändå bland det mest dramatiska jag kan minnas från lågstadiet! Hoppas mitt parti inte slutar i samma anti-klimax bara - ett ägg. Verkligen? Var det verkligen toppen på norskt manusskrivande 1980?

 Nåväl, tillbaka till krigandet. 
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 19 december 2019 kl. 00:52:31
(https://i.postimg.cc/SRDVxK8D/thumbnail-20191216-015856-4.jpg)

Jag vet att det finns kraftdamms-byggande som går fortare än mitt rapportskrivande, men sådan kan tillvaron nu en gång vara.

Turn 4 var contested, vilket innebär en kortare turn utan speciella fördelar för endera sidan.

Turn 4 bjuder ryssarna på ett intressant dilemma. Jaktflygsläget ser ut som ovan. NATO har både AWCS- och numerärt övertag. Ryssarna avstår från att utmana NATO i luften för att kunna bli något av ett hot nästa runda. Istället använder man alla spec-förband för att slå ut NATO:s radarsystem. Då kan man kanske ändå få in attackflyg i striderna. Alternativet skulle kunna innebära svåra förluster som de helt enkelt inte har förmåga att återbygga. Turn 4 kan tyckas tidigt att börja se allvarliga problem för att upprätthålla intensiteten i flygstriderna, men å andra sidan är det två veckor in i konflikten. Jag undrar hur många missiler vi skulle ha kvar till våra Gripen efter två veckors strider (eller plan heller för den delen).

NATO bjuds alltså på air supremacy den här rundan. Det fick vissa konsekvenser i strike-fasen. Amerikanska bombplan kunde härja ganska fritt och valde att slå ut det ryska högkvarteret på Bornholm och angripa ryska flottenheter i västra Östersjön. Marinkåren är sugna på en landstigning...

Dessutom slår man mot flygfält och högkvarter. USA har många bombplan. Många och bra. Ryssarna svarar med att försöka stoppa den växande marina närvaron NATO etablerar runt Bornholm, huvudsakligen angriper ryssarna med kryssningsmissiler. Flera amerikanska fartyg träffas och pressas tillbaka till hamnområdet i kring Kiel.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 19 december 2019 kl. 01:06:53
(https://i.postimg.cc/0yLnQFMR/thumbnail-20191218-233522-4.jpg)

Här ser man hur intensiteten kring Bornholm tilltar. Reglerna säger att US carriers inte kan gå in i Östersjön så länge ön i fråga hålls av ryssarna. Därför vill ryssarna hålla den så länge som möjligt och NATO ta den så fort som möjligt (notera min analytiska  förmåga - jag tror jag har det i mig mig att bli en sportjournalist). 

Danska, tyska, polska och amerikanska flottenheter försöker pressa bort de ryska från södra Östersjön samtidigt som flyget slår mot de ryska förband som håller Bornholm. Det är ett intressant litet spel i sig, men för en driven NATO-spelare är det mer en tidsfråga än om det faktiskt går. Det jobbiga för ryssen är att när US marines väl släpps lös i Östersjön så är det svårt att veta vad man ska försvara och med hur stora styrkor. Det går inte att tömma Baltikum för att maximera chanserna i Polen, hur frestande det än kan vara.

Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 19 december 2019 kl. 01:40:16
(https://i.postimg.cc/kXgfhx3Z/thumbnail-20191218-233202-4.jpg)

Sydfronten utvecklar sig på ett väldigt oväntat sätt. Rundan inleds med att NATO lite grann tänker sig att man ska slå ut vitryssarna. B-52:or skadar ett (av två) vitryska HQ. Målet är i förlängningen inleda en motstöt som kan slå bort den ganska svaga södra vitryska fronten. Det blir inte alltid som man tänkt sig.
En hel rysk armé dyker upp från två olika håll. Styrkorna kommer ifrån den framgångsrika erövringen av Litauen och dom tänker inte vika ned sig för lite polacker! Dom tar över positionerna kring Bialystok och understöder två kraftfulla och framgångsrika attacker mot de polska förbanden i närområdet.

NATO bedömer inte utvecklingen som kritisk utan räknar med att polackerna löser problemet själva, men det blev inte riktigt så. Det är till och med med så illa att vitryska Su-25:or dominerar luftrummet i avsaknad av adekvata radarresurser på NATO-sidan! Polackerna tar stryk och tvingas falla tillbaka en avsevärd sträcka för att reorganisera de återstående förbanden. Mot turnens slut är det enda förband som finns i Warszawa delar av den franska lätta brigad som slogs i Vilnius. En brittisk mek-brigad är på väg men flyktingströmmen stoppar ideligen upp de artiga britterna, som bjuder på te och kakor istället för att kasta sig till stridsområdet. 

Här har NATO nu ett akut problem man inte trodde ett par dagar tidigare. Styrketillväxten går alldeles för sakta och består lite för ofta av lätta förband. Dom är säkert jättebra på att jaga talibaner, men ryssarna har attackhelikoptrar, stridsvagnar och raketartilleri. Generation kill har fått sig en reality check! 
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 19 december 2019 kl. 02:15:43
(https://i.postimg.cc/HkJ3TdL9/thumbnail-20191218-233216-4.jpg)

Även i stridsområdets norra del anfaller ryssarna med alla resurser de kan uppbåda. De vet att tiden inte är på deras sida. Staden längs kustvägen faller till slut efter en dramatisk strid. Ryssarna lyckades med hjälp av förstärkningar manövrera så att polackerna inte kunde retirera. Sedan lyckades ryssarna med en spektakulär SAM-fälla ( de båda amerikanska attackplan som skulle rädda försvararna behövde bara bara klara ett enkelt  AA-slag innan de  skulle ge polackerna +6 på tärningen. En kakbit kan tyckas, tills ryssarna slår två O:or! En på hundra att jänkarna inte kunde hjälpa till alls, båda blir aborted! En och en halv polsk brigad utplånas och ett jättehål uppstår i linjerna. Bilden visar dock inte att ryssarna misslyckades med att rensa staden.

I bildens södra del anföll ryssarna en mix av kanadensiska, amerikanska och polska jägarförband, som håller med förluster. AH-64:orna skjuter ut stora mängder BMP och T-80U (två steps). Här väger striden verkligen på en knivsegg. Ryssarna skulle behöva en artilleribrigad i den här anfallsriktningen för att väga upp kvalitetsskillnaden.

Utanför bild till höger har den helt fräscha ryska armén nu rensat huvuddelen av de uppbyggda områden som stoppade dem, och turn 5 är det slut på alla förflyttningsbegränsningar. Dessutom kom ytterligare en rysk armé (8-9 brigader) till Kaliningrad och är redo för insats. NATO fick en italiensk spec-ops bricka (yay..) och en tysk och en spansk (!) pansarbrigad ( i min värld heter den El Toro). Ryssarna kommer att ha ett kraftigt markövertag i minst en vecka och om inte flyget börjar göra skäl för lönen så kan det här sluta illa för NATO.   

Den rörliga 101 divisionen är den som just nu pluggat igen de värsta hålen, men det är bara lätta förband och borde använda sin enorma rörlighet (24MP) till inringningar och motstötar. Istället känns elitdivisionen som Trashanken i Vilse i pannkakan; man försöker laga tusen hål i båten men har inte korkar så det räcker.

Elblag (Elbing) hålls av US Marines och polska bergsjägare. Outgrundliga äro SACEUR:s vägar.

Dags för turn 5.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: tinG skrivet 19 december 2019 kl. 14:32:28
Fredrik, tack för dina välskrivna och underhållande AAR!  :up:

NATO's luftherravälde torde snart resultera i en kollaps av RF's underhållsnät...

Supply känns nesligt svårt i det här spelsystemet. I stort sett omöjligt att gruppera utanför vägnätet, och inte sällan stoppas vidare avancemang av en misslyckad säkerhetsoperation av någon liten ort. Vidare kan fientligt attackflyg påverka både MP-kostnaden för Supply med Interdiction och genom direktattacker mot HQ:n och MSP:ar.

/j
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 26 december 2019 kl. 18:41:17
Fredrik, tack för dina välskrivna och underhållande AAR!  :up:

NATO's luftherravälde torde snart resultera i en kollaps av RF's underhållsnät...

Supply känns nesligt svårt i det här spelsystemet. I stort sett omöjligt att gruppera utanför vägnätet, och inte sällan stoppas vidare avancemang av en misslyckad säkerhetsoperation av någon liten ort. Vidare kan fientligt attackflyg påverka både MP-kostnaden för Supply med Interdiction och genom direktattacker mot HQ:n och MSP:ar.

/j

I vanlig ordning så noterar jag att andra personer som spelar spelet använder sig av regler/taktik/metoder som jag knappt reflekterat över, i det här faller Interdiction. Jag har i mina partier mer haft en neandertalar-attityd och släppt mina bomber direkt på fienden. Endera dagen kanske jag spelar systemet bra, nu får jag mest nöja mig med att det blir gjort överhuvud taget. 
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 26 december 2019 kl. 19:06:19
(https://i.postimg.cc/ZqHQxLnS/thumbnail-20191222-211107-5.jpg)

Turn 5 börjar med hårda strider i luften. Trots att ryssarna faktiskt slår ganska bra så innebär det mest att de inte tar så stora förluster. NATO har ett stabilt luftherravälde runt stridernas femtonde dag.

I den följande Strike-fasen händer det ovanligt mycket. NATO utnyttjar sitt kraftiga övertag med att pressa mot två prioriterade mål; Bornholm och de stackars vitryssarna. Bornholm bombas utförligt av både kryssningsmissiler och bombplan under hela turnen och den ursprungliga divisionen utplånas i princip helt. Båda de vitryska divisions-HQ:na slås också ut och vitryssarna saknar nu helt ledningsfunktioner. Det är ett allvarligt avbräck, de tappar understödsfunktioner och möjligheten att använda replacements. Deras värde i striderna reduceras i princip till försvarare av tagen terräng.

Ryssarna chockar lite och sätter in avsevärda mängder oeskorterat  attackflyg som har en väldig tur och slår ut ett amerikanskt HQ. Man kan ju bara tänka sig hur många experter som kallas in till CNN för att förklara vad som hänt; animerade kartor, skäggiga experter och intervjuer med den vanlige mannen på gatan... Ryssarna sätter också in allt sitt användbara jaktflyg (Su-27:or) för att under ett regn av AA lyckas eskortera iland ett regemente AB på det i det närmaste tomma Bornholm. Detta i grevens tid, det är många stridsmålade marinkårssoldater som vill landstiga på den ack så viktiga ön (regelmässigt antagligen alldeles för viktiga).
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 26 december 2019 kl. 22:03:49
(https://i.postimg.cc/kG0Yg11x/thumbnail-20191226-182832-5.jpg)

På den så kallade sydfronten fortsätter striderna med oförminskad styrka. Vitryssarna kastar sig fram och tar terräng överallt där det inte finns några fiender (dom kallar det för det moderna blixtkriget) men det är mest för att tvinga polacken att ställa något, vad som helst, i vägen. Anfall ingår inte längre i Minsks vokabulär.

I bildens center gör den ryska truppkoncentrationen ett nytt försök mot staden de är grupperade framför och steplossar två polska brigader! Detta trots NATO:s grepp om luften. Ett snabbt motanfall med amerikansk hjälp slår sedan ut en rysk motoriserad brigad och förstärker staden. Det oroande är den blåa ryska styrka som nu kommer norrifrån. Det finns bara slitna lätta förband i vägen, plus den nyanlända brittiska mek-brigaden! Det blir ett lagom eld-dop för Brexit-brigaden att möta en hel armé...

Situationen längst upp till vänster på bilden visar två saker. Det ena är varför jag ska behålla mitt nuvarande jobb och inte satsa på att bli fotograf, det andra är att striderna kring den staden fortsätter med bibehållen intensitet. Båda sidor fortsätter att byta förluster. Ryssarna har fler steps men NATO dominerar luften. Ryssarna skulle verkligen behöva föra över lite artilleri hit.

Den allmänna känslan är att ryssarna håller på att knäcka kamelens rygg. NATO får in ett par tre brigader per turn, men dessa har minst en turn för att nå fram till fronten och förlusterna motsvarar ungefär förstärkningarna. Någonstans måste NATO få ett andrum. 
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 26 december 2019 kl. 22:20:39
(https://i.postimg.cc/9Xsc9csB/thumbnail-20191226-182839-5.jpg)

Nordfronten. Efter strider söder om Elblag faller amerikanarna bakåt, det numerära övertaget för ryssarna är precis så omfattande som det ser ut att vara. Den tyska pansardivisionen som närmar sig har nog ändå en liten klump i halsen när satellitbilderna trillar in. Farfars berättelser om de ryska horderna blandas med Merkels brandtal om att Europa ska stå enat. Hur många tyska grenadjärer är Baltikum värt?

Elblag anfalls men anfallet slås tillbaka. US Marines och polska bergsjägare är inte så lätta att jaga ut ur urban terrain, det blir nog till att skära av staden först.

Den helt avgörande (allt är en fråga om attityd) spanska pansarbrigaden skickas mot Warszawa, som återigen är tomt på försvarare.  Spanjorer som försvarar Polens huvudstad? Är spanjorerna återigen den katolska trons huvudsakliga försvarare? Herrens vägar och allt det där.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 26 december 2019 kl. 22:29:39
(https://i.postimg.cc/7Y7wMpkr/thumbnail-20191226-182916-5.jpg)

Kring Bornholm är det tjockt med flyg och örlogsfartyg som vill rensa ön. Marintrupperna har gått iland i Tyskland för att kunna luftlandsättas på ön. Att ingå i den enda ryska brigaden på ön tillhör nog inte mångas drömjobb.

Intressant nog får NATO ett antal helikopterburna förband som förstärkningar. Det gör ett anfall mot Bornholm möjligt, men kanske måste de användas för att plugga igen gap så att inte ångvälten tar sig för långt i Polen. Spännande val. Ryssarna får inga supply-poäng så där lagas inga flygplan och där byggs inga vitryska HQ:n upp. Det lilla som finns måste sparas. NATO bygger upp det amerikanska HQ:t och lagar plan. Det finns nu en tydlig skillnad i dylika resurser.

Ingen sida tar markant fler VP än den andra under turnen. Det kommer att bli en contested turn - igen- Dags för turn 6.   
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 28 december 2019 kl. 20:43:41
(https://i.postimg.cc/mkbhFtrw/thumbnail-20191227-014148-6.jpg)

Turn 6 börjar med en sån där turn som gör det omöjligt för ryssen att utmana NATO i luften eftersom så många blev aborted rundan innan (och därför behöver två turrns för återhämtning). Vet inte inte om jag gillar den effekten, har svårt att se hur det ryska flygvapnet liksom vilar tre dagar följt av tre dagars krigande - som system. I spelet vore det helknäppt att inte göra så.

NATO får fullständigt luftherravälde och utnyttjar det med full kraft. Dom siktar återigen in sig på den södra fronten och på Bornholm. I söder slår det amerikanska bombflyget ut det enda ryska högkvarteret och båda de ryska artilleribrigaderna! Jag lär mig den hårda vägen hur oerhört centrala högkvarteren är för förbandens stridseffektivitet.  NATO:s tanke är att  mer eller mindre kunna radera ut fiendens offensivförmåga i en landsände och skaffa sig lite andrum.

Bornholm bombas, liksom hamnar och flygfält. Putin är nu lite sugen på att besätta Gotland, men med AWAC:s-nivån på +4 för NATO blir det ju ingen turistflygning dit direkt. Vet inte om det ens fungerar. Ryssarna har slut på kryssningsmissiler, men det har i princip NATO också.  NATO får nu 3-4 nya plan per runda och ryssarna kan inte ens laga sina skadade. Den matematiken kräver inga högre betyg för att man ska se effekten av.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 28 december 2019 kl. 21:04:16
(https://i.postimg.cc/m2phtZWY/thumbnail-20191227-031150-6.jpg)

Den södra fronten. Den senaste veckan har alla ryska/vitryska HQ slagits ut av bomber och missiler i kombination med specialtrupper. Warszawa är i nuläget inte hotat. NATO genomför flera motanfall och slår ut två ryska brigader (som var skadade). Britterna är oerhört nöjda med sin första insats på kontinenten och menar sig ha räddat Europa igen. Boris Johnson menar att kostnaden för den militära insatsen borde räknas in i Brexit-räknandet. Macron anklagar Boris för nationalism. Kriget fortsätter.

Vitryssarna börjar försiktigtvis inse att det här inte riktigt är den promenadseger Putin pratade om. Deras förband bombas nog mest per capita av alla i hela världen, i synnerhet deras HQ. Snart leds armén av överstar.

Notera den spanska pansarbrigaden i söder. Snart faller hammarslaget... 
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 28 december 2019 kl. 21:30:35
(https://i.postimg.cc/43V3Lz7P/thumbnail-20191227-031202-6.jpg)

Den norra och centrala fronten är där det egentligen är kritiskt. Till höger på kartan anfaller den blåa (ja det är den historiska/professionella beteckningen) ryska armén västerut istället för söderut. NATO håller, men det är verkligen med alldeles för liten marginal. Ett sådant anfall till kommer att slå upp hela frontområdet. Som tur är så har tyskarna flugit in ett par 1-1-4 bataljoner... Bra att ha om man anfalls av Sverige kanske, annars mer ett farthinder än än militärt hot.

Även den andra ryska armén vänder söderut och släpper kusten (bara floder och stora stadsområden där). Den ena attacken räddas enbart av NATO:s förödande attacksflygsstöd till försvararna, men situationen är ohållbar (vid den orangea armén).  Andra styrkor slår sydväst och för första gången sedan 1945 möts ryska och tyska mekaniserade förband i strid. Den tyska brigaden utplånas helt av de anfallande ryssarna, trots tyskarnas luftherravälde. Ryssarna är här på gränsen till sin supply, annars hade det här varit ett riktigt krisområde.

Jag gillar verkligen att att spelet låter de olika sidorna ha så tydliga styrkor och svagheter. Båda sidor är roliga att spela och förra turnen kändes det som NATO höll på att att tappa det, men nu känner jag att ryssarna måste dra tummen ur sina ädlare delar innan tiden rinner ifrån dem. 
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 28 december 2019 kl. 21:54:58
(https://i.postimg.cc/NG4Kv7NP/thumbnail-20191227-031120-6.jpg)

Här är det också jättespännande... Lite som att köra dataspel på Story-mode. Den ryska flottan har pressats undan och dess hamnar bombats hårt. Den har ingen egentlig anledning att ta strid med den massiva styrka NATO skickat in i Östersjön. Ryssarna skulle bara kunna vinna om dom hade ett massivt övertag i luften. Det kommer ju kanske inte hända den närmaste rundan (om inte Putin har en rysk motsvarighet till Wunderwaffen som bara väntar på att släppas lösa).

Bornholm faller (osäker på hur reglerna ska tolkas, men nu blev det så här). Det öppnar för att jänkarna får köra in hangarfartyg i Östersjön, vilket man speltekniskt såklart gör, men om ni känner någon US-Navy officer får ni gärna fråga om dom skulle bada med sina hangarfartyg i det badkar som vårt lokala hav utgör. Jag tillåter mig att tvivla å det utförligaste. Lite sugen på att låta NATO besätta Gotland (vi går inte med ryssarna men ger dem lite VP för vårt diplomatiska gnäll. Rimlig lösning tycker jag.).

Nu öppnas Östersjön som en.. öh..sardinburk. Vad ska USMC sikta på härnäst? Vis från mitt förra parti så har jag hållit en ordentlig rysk styrka (kanske två divisioner) kvar i Baltikum, så det är ingen kakpromenad för NATO. Intressant ord för övrigt. Anordnar någon en kakpromenad i mitt närområde får ni gärna bjuda in mig. Som ni märker äter jag fortfarande piller efter min operation.

Dags för turn 7.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Strv102r skrivet 28 december 2019 kl. 22:59:25
Mer piller. Mer rapporter från mer spel.  :up:
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: tinG skrivet 29 december 2019 kl. 23:36:21
...//Det öppnar för att jänkarna får köra in hangarfartyg i Östersjön, vilket man speltekniskt såklart gör, men om ni känner någon US-Navy officer får ni gärna fråga om dom skulle bada med sina hangarfartyg i det badkar som vårt lokala hav utgör. Jag tillåter mig att tvivla å det utförligaste...//...

Hej Fredrik,

Detta har faktiskt tagits itu med i Supplement #2

Citera
13.0 Naval Affairs

13.1 Naval Units & the Baltic Sea
These rules should be used for Next War: Poland.

Design Note: In general, I don’t like to put a straight-jacket on players; I prefer to let the rules teach the lessons. Continued play has proven that I missed the mark a bit in this instance, and players don’t hesitate to enter their carriers from the North Sea into the Baltic. The incen- tives not to do so, such as the submarine sorties, are not as deadly as they should have been. The idea was to make it more likely that a CVN would be eliminated. In retrospect, it needs to be a little deadlier to operate in the Baltics overall. So, here you go:

13.1.1 Strikes
Apply an additional –2 DRM to Cruise Missile, Naval, and Air Strikes vs Naval Units in any Baltic Sea At Sea or Inshore Box.

13.1.2 Submarine Sortie
Apply a –2 DRM to any Submarine Sortie attack.

13.1.3 Aerial Refueling
To help compensate for likely not wanting to move a carrier into the Baltic Sea, and to get the carrier air wing in to the fight, Medium range air units based on a carrier in the North Sea can fly all missions. When doing so, halve their Air to Air, Combat Support, and Strike ratings (round up).

13.1.4 EA-18Gs
When these units fly Wild Weasel missions against the Air Defense Track from the North Sea, they incur an additional +2 DRM.

13.2 Naval Units as SOF Targets
In any Series game, when Naval Units are in Port, they may be the target of an SOF Raid. The terrain of the Port determines the appropriate row.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Mimer skrivet 30 december 2019 kl. 18:42:10
Fortsatt intressant läsning, ser fram emot slutkampen (känns som en korrekt benämning på något vis, då både tyskar och båda sortens ryssar ingår bland blättarna).  :)

Här har NATO nu ett akut problem man inte trodde ett par dagar tidigare. Styrketillväxten går alldeles för sakta och består lite för ofta av lätta förband. Dom är säkert jättebra på att jaga talibaner, men ryssarna har attackhelikoptrar, stridsvagnar och raketartilleri. Generation kill har fått sig en reality check!

Vilket föranleder frågan: kör du med den alternativa regeln (16.4) som simulerar just detta genom att reducera ER för allt utom Clearing operations?

Detta påverkar dock hela NATO-sidan och inte bara "Generation Kill" i snäv bemärkelse.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 30 december 2019 kl. 22:53:43
...//Det öppnar för att jänkarna får köra in hangarfartyg i Östersjön, vilket man speltekniskt såklart gör, men om ni känner någon US-Navy officer får ni gärna fråga om dom skulle bada med sina hangarfartyg i det badkar som vårt lokala hav utgör. Jag tillåter mig att tvivla å det utförligaste...//...

Hej Fredrik,

Detta har faktiskt tagits itu med i Supplement #2

Citera
13.0 Naval Affairs

13.1 Naval Units & the Baltic Sea
These rules should be used for Next War: Poland.

Design Note: In general, I don’t like to put a straight-jacket on players; I prefer to let the rules teach the lessons. Continued play has proven that I missed the mark a bit in this instance, and players don’t hesitate to enter their carriers from the North Sea into the Baltic. The incen- tives not to do so, such as the submarine sorties, are not as deadly as they should have been. The idea was to make it more likely that a CVN would be eliminated. In retrospect, it needs to be a little deadlier to operate in the Baltics overall. So, here you go:

13.1.1 Strikes
Apply an additional –2 DRM to Cruise Missile, Naval, and Air Strikes vs Naval Units in any Baltic Sea At Sea or Inshore Box.

13.1.2 Submarine Sortie
Apply a –2 DRM to any Submarine Sortie attack.

13.1.3 Aerial Refueling
To help compensate for likely not wanting to move a carrier into the Baltic Sea, and to get the carrier air wing in to the fight, Medium range air units based on a carrier in the North Sea can fly all missions. When doing so, halve their Air to Air, Combat Support, and Strike ratings (round up).

13.1.4 EA-18Gs
When these units fly Wild Weasel missions against the Air Defense Track from the North Sea, they incur an additional +2 DRM.

13.2 Naval Units as SOF Targets
In any Series game, when Naval Units are in Port, they may be the target of an SOF Raid. The terrain of the Port determines the appropriate row.

Tack och bock, jag har inte köpt några supplement men det är kanske värt att göra trots allt. De regler han föreslår är alla vettiga. Eftersom reglerna kring Bornholm är så hårda så har NATO i allmänhet ett så markant övertag i fartyg och flygplan när ön väl återerövras att hotbilden enligt  RAW är i det närmaste obefintlig. 
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 30 december 2019 kl. 22:57:59
Fortsatt intressant läsning, ser fram emot slutkampen (känns som en korrekt benämning på något vis, då både tyskar och båda sortens ryssar ingår bland blättarna).  :)

Här har NATO nu ett akut problem man inte trodde ett par dagar tidigare. Styrketillväxten går alldeles för sakta och består lite för ofta av lätta förband. Dom är säkert jättebra på att jaga talibaner, men ryssarna har attackhelikoptrar, stridsvagnar och raketartilleri. Generation kill har fått sig en reality check!

Vilket föranleder frågan: kör du med den alternativa regeln (16.4) som simulerar just detta genom att reducera ER för allt utom Clearing operations?

Detta påverkar dock hela NATO-sidan och inte bara "Generation Kill" i snäv bemärkelse.

Nix, jag tycker det är en hård och dessutom svårbedömd regel. Jag förstår att NATO huvudsakligen inriktat sig på andra uppgifter under en tid, men jag kan inte rakt av säga att alla ryska förband i Ryssland skulle vara markant bättre på den strid som simuleras. Intressant fråga, men som svar på frågan blir det alltså nej, NATO har fått behålla sina ER-värden.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 31 december 2019 kl. 01:17:20
(https://i.postimg.cc/vm8rfhBp/thumbnail-20191229-193537-7.jpg)

Turn 7 är en turn då ryssarna faktiskt försöker utmana i luften. Tärningsmässigt går det skapligt, men 17 mot 1 i återstående jakt är inget segerrecept för Vladimir. Den enda metoden, som faktiskt funkar skapligt, är att sätta in alla specialtrupper som finns på att sänka NATO:s radarnät så man slipper bli upptäckt. Eftersom NATO:s AWAC:s-övertag är maximala fyra är det ändå rätt modigt att chansa, men ibland kommer dom igenom.

Måste också säga (eftersom reinforcements kommer i slutet på varje turn) att NATO drog en  märklig mix av variabla förstärkningar i slutet på turn 6. I luften drog jänkaren två stealthplan. Dom är mördande effektiva och inte precis vad ryssen behövde. På marken blev det tvärtom. NATO fick dra fyra markbrickor, det kan bli vad som helst. Är det en reguljär brigad kommer även divisionshögkvarteret inrullande. NATO behöver folk. Förtvivlat.

Då drar dom (trumvirvel) tre spec-ops-brickor och en spansk mek-brigad! Men vad ända in i moster Agdas &%¤#! Man kunde fått brittiska pansarbrigader eller italienska mek-brigader med högkvarter men nej, istället får vi typ motsvarande 12 stycken snaggade holländare med sexpack som kan peka ut saker med laserpekare! Vi saknar inte såna, vi saknar en köttmur framför Wisla! Nåväl.

Strike-fasen går okej för ryssen och NATO:s radar förstörs i samma tempo den byggs upp. Snart är nog emellertid spetsnäsorna slut bara. NATO slår fenomenalt dåligt i sina attacker och lyckas egentligen bara med en andra sak; att slå ut det kanske mest hotfulla ryska högkvarteret. Den ryska flottans hamnar i Kaliningrad är numera förstörda så den ryska flottan har smugit sig norrut. Den har ingen möjlighet att utmana sin fiende.

Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 31 december 2019 kl. 01:27:39
(https://i.postimg.cc/j5Lykjyc/thumbnail-20191230-235845-7.jpg)

En helhetsbild över operationsområdet. Det jag kallat sydfronten har kallnat betänkligt. Ryssarna har offrat några av sina förtvivlat få supply-poäng och byggt upp ett högkvarter, men det finns inget offensivt tryck kvar eftersom vitryssarna saknar ledning (utom politisk sådan får man förmoda).  NATO var ju på väg att bygga upp en brittisk-polsk-spansk motstöt i regionen, men den fick nu avbrytas eftersom utvecklingen i resten av Polen krävde akuta förstärkningar (ja utöver mina 12 vältränade holländare då - inget ont om dem).
Spanjorerna slet sitt hår för av de inte fick visa hur modiga de var med sitt svärd och sin cape... De omdirigeras norrut och kommer förstärkas med divisionens andra brigad. Om inte situationen i söder hettar till kanske det inte blir bilder därifrån varje turn. En polsk brigad tog tillbaka en stad vitryssarna utrymde.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 31 december 2019 kl. 01:45:13
(https://i.postimg.cc/RFywrzRB/thumbnail-20191230-235859-7.jpg)

Där det händer! Fem ryska angrepp genererar hiskeliga förluster på båda sidor, men ryssarna förlorar klart mest (svårt att lyxa till det med +6 på varje anfall på grund av alla AH-64:or och attackplan som ständigt ställer till det). Två polska städer är nu tydligt inringade och i striderna så utplånades två(!) amerikanska AB-brigader! Donald skriker sig hes, CNN och FOX-News skyller på varandra och Merkel proklamerar att de luftlandsatta militärförbandens  tid är förbi. Ryssarna är nu nära sitt genombrott.

I väster så motanfaller NATO och återtar en stad som hålls av skadade ryska jägarförband. Det bäst ledda förbandet i återtagandet av staden är den danska mek-brigaden! Nordens hittills enda insats i kriget är i alla fall framgångsrik, men förbandet skadas. Wislas nordliga del känns ni säkrad.

Ryssarna ser starkare ut än vad dom är. Det är väldigt många förband som är flippade, en kollaps skulle i teorin kunna komma ganska snabbt. Om det det bara fanns några trupper som anföll dem...
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 31 december 2019 kl. 02:12:03
(https://i.postimg.cc/PrG12TJb/thumbnail-20191231-000538-7.jpg)

I Östersjön dominerar NATO fullständigt. Jag överväger att besätta Gotland, men inser att det inte behövs för att kunna landstiga. Frågan är ju bara var man ska landstiga? Ryssarna har bevarat ordentligt med eldkraft och MC kanske är stöddiga men de har inte riktigt eldkraft att mäta sig med fullstarka mekaniserade divisioner. Här gäller det att vara försiktig. Men NATO behöver VP för att vinna, i nuläget är det ryssarna som har ett poängövertag (som inte kommer att hålla i sig tror jag).

Alla turns är nu contested. Ingen sida får ett poängövertag som gör att man får initiativet. Skulle ryssarna få initiativ bara en turn till skulle de vinna spelet tror jag, men det klarar dom inta av att få. Snyggt balanserat.

Hade situationen i Polen varit stabilare hade NATO kunna bomba sig i land i Baltikum, men de resurserna finns inte än. Det är alltid roligt när spel tvingar en till intressanta avvägningar och val. Dags för turn 8.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Elias Nordling skrivet 31 december 2019 kl. 08:51:27
Citera
Tack och bock, jag har inte köpt några supplement men det är kanske värt att göra trots allt.

Ja visst känner man att en sjätte och en sjunde plats att leta efter en viss regel som upphäver en annan regel är precis vad det här systemet behöver?
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: tinG skrivet 31 december 2019 kl. 10:43:12
Citera
Tack och bock, jag har inte köpt några supplement men det är kanske värt att göra trots allt.

Ja visst känner man att en sjätte och en sjunde plats att leta efter en viss regel som upphäver en annan regel är precis vad det här systemet behöver?

Spelsystemets allra största svaghet
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Elias Nordling skrivet 31 december 2019 kl. 15:28:04
Citera
Spelsystemets allra största svaghet

No kidding!
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Mimer skrivet 1 januari 2020 kl. 17:47:40
Citera
Tack och bock, jag har inte köpt några supplement men det är kanske värt att göra trots allt.

Ja visst känner man att en sjätte och en sjunde plats att leta efter en viss regel som upphäver en annan regel är precis vad det här systemet behöver?

Gillar NW-serien skarpt, men flera saker kunde gjorts annorlunda när det gäller reglerna. De borde ha skippat uppdelningen i Basic och Advanced rules och bara kört med ett enhetligt grundsystem (advanced, med basic-reglerna tappar systemet mycket av det som gör det intressant, samt att supply-reglerna i grundversionen är usla.) och sedan lagt till övrigt som rena optional rules eller motsvarande (som det ju redan finns ett gäng av).

Sedan skulle givetvis tydligare formuleringar och grundläggande bättre layout och struktur i regelböckerna och scenariohäftet, framförallt för att minska bläddrandet på flera olika ställen, också hjälpa till avsevärt.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 1 januari 2020 kl. 18:20:43
Håller med om allt ovanstående, samtidigt som det finns något väldigt intressant under all röra. Jag kan helt uppriktigt säga att jag nog uppskattar spelet mer solitärt än FTF eftersom regelmissar spelar mindre roll när jag sitter ensam på kammaren. Jag har nu spelat två av spelen på relativt kort tid och slår fortfarande efter regler under varenda turn, ofta flera gånger. Med detta sagt så är det ytterst få regler jag egentligen inte gillar. Det är tämligen unikt på det sättet. Men jag har samtidigt spelat alla spelen i serien, om än inte alltid till slut.

Jag kommer säkert köpa Next War Vietnam även om jag hellre skulle vilja se en analys av den militära balansen i Mellanöstern. Jag skulle gilla att titta på turkiska, saudiska och iranska brickor mer än vietnamesiska.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 1 januari 2020 kl. 18:34:51
(https://i.postimg.cc/K8M3FBKK/thumbnail-20191231-180459-8.jpg)

Turn 8. Boris håller tal via BBC;  Vad vi ser är inte slutet på början. Det är heller inte början på slutet. Det är slutet på slutet.

Ryssland skickar inte upp ett enda jaktplan, NATO dominerar stort. Trots att de ryska spec-trupperna har fortsatta framgångar med att förstöra radarnäten så är nu 90% av spec-trupperna eliminerade. Det är ohållbart. Ryska raketartilleriangrepp är överraskande effektiva i Strike-fasen, men det går inte att mäta med NATO:s framgångar.

NATO:s bombflyg utplånar två ryska högkvarter och en artilleribrigad. Dom har inte ens tur, det är ett normalutfall. Ryssarna har resurser att bygga upp ett HQ - en gång i resten av spelet! Fortsätter NATO den här taktiken är alla ryska HQ på kartan borta innan spelet är avslutat. Nu pratar vi om ryssar här, dom kommer ju att anfalla ändå, men vi får se hur länge det känns meningsfullt att fortsätta. Än så länge leder Putin på poäng.

Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 1 januari 2020 kl. 18:47:28
(https://i.postimg.cc/jSFc3zpL/thumbnail-20191231-184243-8.jpg)

Den södra fronten lever upp när NATO drog undan styrkor i slutet på den förra rundan. Med hjälp av artilleri så lyckas ryssar och vitryssar erövra staden man anfallit så många gånger. Den polska pansarbrigaden viker, Putin jublar! Men dessvärre lyckas man inte riktigt rensa staden och en spansk-polsk motstöt utplånar en brigad och ringar in de tappra ryssar som fortfarande håller på med rensningsaktioner... Nu står det en skadad vitrysk jägarbrigad som enda försvar av Urban-hexen Bialystok. Hm.

Den spanska pansarbrigadens första insats blir alltså en strålande insats, en nedgjord brigad och två inringade brigader! Polen kan lita på sina katolska bröder.

Det här frontavsnittet har gått från att vara ett hot mot Warszawa, sedan ett skapligt balanserat avsnitt till ett blödande magsår för ryssen. Putin skyller på Minsk. Någons fel måste det ju vara?! 

I kartans övre del ser vi en brittisk-amerikansk motstöt som utplånat en rysk mek-brigad och nu hotar art-grupperingar. Hm.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 1 januari 2020 kl. 19:10:54
(https://i.postimg.cc/RFrR4vVm/thumbnail-20191231-184255-8.jpg)

Här på nordfronten sker det som vanligt mycket. Ryssarna lyckas erövra och rensa alla tre rutor de gav sig på (en Urban och två City). Det är egentligen en väldigt stor framgång. Men det gnisslar i maskineriet. De tre divisioner som är grupperade till höger (ovanför Destroyed airbase-brickan) har alla, utan undantag, alla sina brickor steplossade. Ett högkvarter är bortbombat (för andra gången) och kommer inte tillbaka. Dom ser starka ut men det är en papperstiger. Den lilla US-GBR-stacken nere till höger kan slå ihjäl vilken ruta den än väljer.

Den orangea styrkan till vänster har fortfarande bra och effektiv trupp under sig, men högkvarteret är bortsprängt och den ena art-brigaden likaså. Samtidigt som de tog en stad så anföll danskar, jänkare, tyskar och polacker en stark rysk styrka (två fullstarka brigader). Jänkarna tog stryk (igen) men 75% av ryssarna slogs ut. Och nu anlände två amerikanska mek-brigader i nordväst. Kaliningrad är ju viktigare än polska bondbyar, men vill man backa nu, efter att ha offrat så mycket? Vi håller i alla fall Baltikum. Eller?

Ryssarna har med stor sannolikhet nått sitt högvattenmärke. 
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 1 januari 2020 kl. 19:24:33
(https://i.postimg.cc/GtKJFYP3/thumbnail-20191231-184403-8.jpg)

Marinkåren går iland längs en oförsvarad kustremsa av Lettland. MC är för svag för att slå sig vidare (för lätta trupper) men ryssarna kan inte kasta ut dem heller. Dom har symboliskt visat att de vill befria Baltikum, men det kommer inte att gå så länge NATO är engagerat i Polen. Det som skulle ändra på det är om flyget helt skiftade fokus och satsade på den här operationen, men det finns i nuläget ingen direkt anledning.

För att strö lite salt i såren så drar NATO förstärkningar av en helt annan kaliber den här rundan; två pansarbrigader med tillhörande HQ (en fransk och italienska Ariete) och två fallskärmsbrigader (varav den ena naturligtvis är den sista delen i den nu kompletta spanska divisionen).  Plus tre flygplan och sex missilpoäng. Nämnde jag att ryssarna fick....ingenting. Jag tycker att det känns hårt att dom inte ens får en enda supply per turn eller så, det ger mig den där känslan av att jag nu missat en rad i någon regelbok.

Orkar jag med en plågsam turn 9? Jag tror det.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Mimer skrivet 2 januari 2020 kl. 18:57:22
Håller med om allt ovanstående, samtidigt som det finns något väldigt intressant under all röra. Jag kan helt uppriktigt säga att jag nog uppskattar spelet mer solitärt än FTF eftersom regelmissar spelar mindre roll när jag sitter ensam på kammaren. Jag har nu spelat två av spelen på relativt kort tid och slår fortfarande efter regler under varenda turn, ofta flera gånger. Med detta sagt så är det ytterst få regler jag egentligen inte gillar. Det är tämligen unikt på det sättet. Men jag har samtidigt spelat alla spelen i serien, om än inte alltid till slut.

Jag kommer säkert köpa Next War Vietnam även om jag hellre skulle vilja se en analys av den militära balansen i Mellanöstern. Jag skulle gilla att titta på turkiska, saudiska och iranska brickor mer än vietnamesiska.

Håller med om att det finns mycket bra med NW-serien, gillar den som jag skrev ovan rejält, även om men den har vissa brister.

Sett till solitärspel kontra mot verklig motståndare var min upplevelse att det var enklare med två personer, då vi tillsammans lättare kunde hålla koll på regler (såväl allmänna som scenariospecifika), i varje fall så länge båda förstår att när man kör ett spel som detta så kommer man - i varje fall den eller de första gångerna - att göra en hel del fel.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 3 januari 2020 kl. 20:59:12
(https://i.postimg.cc/2SjchnX1/thumbnail-20200102-191450-9.jpg)

Turn 9. Ännu en flygfas som går väldigt snabbt. Ryssarna utmanar med det dom har, dom får stryk och det ni ser är det som finns kvar. Efter en månads flygstrider så är det ryska flygvapnet i det närmaste besegrat. Vitryssland bidrar med fler attackplan än Putin. NATO förstärks med 3-4 plan per turn och kan nu börja skicka jaktplan på attackuppdrag i stor skala.

Den sista ryska spec-ops-brickan lyckas förstöra lite radar men gjuter hjältedöden i den sista av den ryska arméns SOF-attacker. NATO kan gödsla med sina SOF, som leder in bombuppdrag mot två artilleribrigader (som båda utplånas). I övrigt misskötte sig den elektroniska avdelningen och inga ryska högkvarter upptäcktes. Alltid något.

Jag har insett att ryssarna kan fortsätta anfalla, i anfall får man max använda två flygbrickor, försvararen max en. Det betyder att det med lite tur fortfarande går att stånga sig fram på rätt ställen. Det bör naturligtvis testas. Vi har fortfarande vitryska Su-25:or. 
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 3 januari 2020 kl. 21:17:43
(https://i.postimg.cc/HxMBdzjh/thumbnail-20200103-193538-9.jpg)

På sydfronten fortsätter striderna. Alla vitryssar inom räckhåll kastar sig fram för att befria de inringade ryska brigaderna. Bådas attackflyg kommer igenom (!?) och ryssarna lyckas slå det enda resultatet som utplånar den spanska pansarbrigaden! Ryssarna utrymmer snabbt staden de offrat så mycket blod för att erövra (de insåg att bränsle och ammo är bra att ha i ett modernt krig). Den spanska mek-brigaden samarbetar med polackerna och slår ut en vitrysk brigad och den sista vitryska artilleribrigaden. Staden återtas. Längst ner i söder slås en skadad rysk brigad (som biter ifrån sig duktigt) men där finns nu inga ryssar kvar. Staden den höll återtas.

Alla är här påtagligt slitna, men NATO får hela tiden in en ny bricka eller två och ryssarna blir av med sina. Är man en sån som gillar att spela tysk 45 kan det här frontavsnittet vara av intresse för dylika personer. Vem är inte en sån förresten? 
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 4 januari 2020 kl. 00:19:16
(https://i.postimg.cc/Y0fRmS6N/thumbnail-20200103-193544-9.jpg)

I bildens högra del inleder ryssarna med en skapligt framgångsrik attack mot franska lätta förband, följd av en minst lika framgångsrik motattack av britter och jänkare (två ryska brickor slås ut). Längs den västra anfallsriktningen går det oväntat bra, ryssarna trycker ut polackerna ur den omstridda staden Hawa och lyckas dessutom rensa staden. Polackerna drar sig slitna tillbaka, men amerikanska och tyska pansarförband slår helt ut två hela ryska brigader. Nästa turn så måste ryssarna leta upp defensiv terräng och skydda sig allt vad de kan, snart finns det inga förband kvar och då återstår bara kärnvapen.

Notera också den franska pansardivisionen i bildens övre vänstra hörn. Designern gillar franska pansarbrigader, de är både slagkraftigare och av bättre kvalitet än tyska. Tydligen.

Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 4 januari 2020 kl. 00:32:54
(https://i.postimg.cc/7LfKQw4D/thumbnail-20200103-193518-9.jpg)

Jag missade att vända bilden, rollspela att ni är Putin. Marinkåren tar ett par oförsvarade estniska öar. Dom vågar sig dit eftersom det amerikanska stealth-flyget börjat anfalla ryska S400-baser så snart kan NATO verka med full kraft i regionen.

Jag räknar poäng. 0-34 är ett oavgjort resultat, just nu har ryssarna +20. I min värld har dom förlorat, men inte i spelet. Jag kan spela för ett oavgjort, hålla ner NATO så de inte tar mer än +54 poäng på tre turns. Det blir svårt, den här rundan gick dom +23. Vid +28 går initiativet över till NATO, det var farligt nära. Det är framför allt förlorade enheter som kostar poäng så det måste förhindras. Jag tror det pusslet kan vara tillräckligt intressant för att jag ska fortsätta.

För att motivera mig ur ett berättelseperspektiv så tänker jag att det gått en månad och NATO har fortfarande inte befriat en enda baltstat. Dessutom finns det omfattande ryska förband kvar i Polen. Kanske Putin skulle kunna spela på att splittra krigströtta NATO-länder och föreslå en förhandlingsfred som ger...någonting. Jag har ingen aning.

2020 ska USA hålla en stor övning som går ut på att snabbt skicka trupper till Polen om det skulle behövas, för att förstärka de 4500 amerikanska soldater artikeln menade redan är stationerade där. Det är inte kalla kriget-siffror, men ändå en fingervisning om att dom ser regionen som viktig.

Turn 10 väntar.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 4 januari 2020 kl. 19:44:20
(https://i.postimg.cc/7YSGJvhn/thumbnail-20200104-185209-10.jpg)

Turn 10 blir ännu en nagelbitare i luftstriderna. NATO letar efter fiendeplan, men hittar inga. De skickar ut sina specialförband som leder in bombflyget mot två högkvarter, som slås ut. De sista S400 i Ryssland slås ut av amerikanska kryssningsmissiler och flera ryska förband angrips från luften. NATO har fler plan än dom kan använda. Ryska flygbaser angrips och ett fyrtiotal ryska plan förstörs på marken. Det räddar dem inte ens att inte lyfta. Känns lite Desert storm över det hela.

Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 4 januari 2020 kl. 20:52:21
(https://i.postimg.cc/RZ93cPn5/thumbnail-20200104-192220-10.jpg)

Den östra kartdelen. Läget förändras dramatiskt på bara några dagar. Polackerna och spanjorerna slår ut en vitrysk brigad och återtar en stad. Den starka polska pansardivisionen närmar sig den vitryska gränsen utan att stöta på motstånd. Spanjorerna närmar sig Bialystok, där ryssarna kraftsamlat sina sista resurser. Den spanska helikopterburna brigaden lyfts in bakom staden och skär av den.

Resterna av 101:a AB tar sina helikoptrar och hoppar ner i Suwalki och får upp förbindelsen med Litauen. Tyskar och fransmän fyller på, för första gången använder jag NATO:s avsevärda helikopterresurser. Ryssarna kan bara titta på.Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 4 januari 2020 kl. 21:04:37
(https://i.postimg.cc/BvnXzXgm/thumbnail-20200104-192243-10.jpg)

Kartans vänstra del ser NATO göra tre större anfall. Alla når maximalt utfall (lättare med -6 på tärningen) och fem ryska brigader slås ut utan förluster för NATO. Italienarna och fransmännen gör sina första stridsinsatser (35 dagar in i kriget  - inget toppbetyg kanske).

Det är två turns kvar. Om jag väljer att spela på det sättet tror jag att ryssarna kommer att hålla Kaliningrad men i princip väldigt lite annat på hela kartan. NATO:s flyg och helikoptrar kan skära av vad och vem som helst som inte bor i sin egen supplydepå.

Jag beslutar mig för att lägga ned spelet. Den här rundan fick NATO runt 35 VP och ryssarna 0. Det betyder att NATO får initiativet nästa turn, de får gå och anfalla flera gånger. Precis vad mitt spel behöver.  Det kommer inte bli oavgjort, frågan är bara vilken grad av NATO-seger som det kommer att handla om. Jag känner mig rätt mätt på Next War nu och tror att jag ska spela något helt annat spel om en helt annan period. Sådan är alltså jag. Periodare. Jag trodde jag var sugen på Less than 60 miles eller så, men nu behöver jag gå längre tillbaka, minst till första världskriget.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 4 januari 2020 kl. 21:10:02
(https://i.postimg.cc/d17Dqpgd/thumbnail-20200104-192304-10.jpg)

Slutläge i Baltikum. Det mest spännande som hände var att brittiska commandos nu finns i Estland. Oj. Bara ren symbolpolitik, gör väldigt lite praktisk skillnad. Idén om att ha skapligt med ryska förband kvar i Baltikum fungerade såtillvida att inga baltstater återerövrades. Samtidigt saknades de förbanden i Polen. Kan inte säga att jag blivit klokare på hur man ska göra. Det vore kul att höra hur man lyckas som ryss i någonting annat än Strategic surprise-scenariot (som verkar hårt för NATO). Någon som lyckats?
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 4 januari 2020 kl. 21:45:47
(https://i.postimg.cc/c1n6PqRG/thumbnail-20200104-192321-10.jpg)

Den så kallade dödhögen. Här ska man komma ihåg att NATO får avsevärt mer supply(kan bygga flygplan) och replacements än ryssarna, så NATO har förlorat mer än vad som syns här. Det som nog är lite chockartat i USA är att båda deras AB-divisioner är i princip utslagna, en dryg brigad återstod sammanlagt av två divisioner. De var först på plats men med för lätt utrustning i vissa situationer.

Uppe till vänster ser man en massa baltiska reservbataljoner. De ser ju många ut, och fem myror är fler än fyra elefanter - men knappast tyngre. De har inget direkt värde för stridsutvecklingen.

Som alltid så slutar jag spelet med en känsla av att jag har gjort något fel. Det är andra gången jag spelat spelet och det första slutade på samma sätt. NATO blir med tiden förkrossande överlägsna i luften och växer ikapp på marken. I ett spel med miljoner regler kanske jag saknar en regel/reglering. Har verkligen de nedbantade NATO-länderna tillräckligt med missiler, smarta bomber och liknande för att konstant bomba med allt dom har 40 dagar i sträck? Det låter i så fall onekligen imponerande. Kanske en begränsning vore på sin plats. Men som sagt, i så fall som optional rule i ytterligare en regelbok. Typ.
Vilken eller vilka regler jag missat vet jag inte, jag tror på riktigt att jag missat något som skulle gynnat ryssarna. Någon fördröjning som NATO skulle ha eller liknande. Samtidigt var det spännande under flera turns, så jag kanske bara anfaller dåligt. Jag tror att man ska använda sina två garanterade initiativ-turns mycket bättre än jag gjorde, utnyttja luftlandsättningar bättre etc. Jag är däremot tveksam till att ta Gotland. Att ge NATO ett synnerligen effektivt långdistanskapabelt flygvapen tidigt i spelet känns inte riktigt värt det.

När jag var yngre tyckte jag att spel skulle vara långa, särskilt räknat i turns. Det här spelet, som maximalt pågår tolv turns, skulle få detta på minussidan om jag stått på Tradition som tjugoåring - vadå, bara tolv turns? Då hinner det ju knappt hända något. Det här ser bättre ut, hela Waterloo på bataljoner och kompanier med 15 minuter per runda...
Jag har blivit äldre. Det här spelet pågick tio turns, det har tagit lång tid och det har hänt massor med saker.

Å andra sidan stod jag en gång på Tradition och tittade på spel, jag var väl 15-18 år (slutet på 80-talet). Två unga herrar i min egen ålder ställde sig rätt nära mig och diskuterade vilket spel de skulle köpa. Den ene tog tag i spel och berättade med en vishet gränsande till Gandalfs att det första som avgjorde hur bra ett spel var var hur fysiskt tungt det var. Jag antar att han var/blev en Avalon Hill-fanboy och att han idag kanske glidit in på Euros. Kanske är han medlem här.
En annan på Tradition sade direkt till mig att AH-spelens complexity-rating betydde hur bra dom var. Trist för designern att få sitt spel lågt rankat direkt på lådan. Nu känner jag mig gammal igen. Tradition har slagit igen och jag får mig inga guldkorn tilldelade på plats längre.

Jag ska se efter vilket spel i bokhyllan som står på tur. Tack för alla frågor och kommentarer, dom uppskattas verkligen.

Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: jerry skrivet 4 januari 2020 kl. 23:11:07
Applåder...... :up: :up: :up:
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: aegneus skrivet 4 januari 2020 kl. 23:40:44
Fantastisk läsning (igen!). Håller med om att regna missiler i fyrtio dagar och fyrtio nätter låter fel (kanske US ordnar det?).

Funderar: kanske alla dessa spel bevisar att det är strategic surprise som gäller som aggressor? Någon som kört detta och sett hur det går då?
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: tinG skrivet 5 januari 2020 kl. 02:19:28
Citera
Vilken eller vilka regler jag missat vet jag inte, jag tror på riktigt att jag missat något som skulle gynnat ryssarna. Någon fördröjning som NATO skulle ha eller liknande. Samtidigt var det spännande under flera turns, så jag kanske bara anfaller dåligt.

Det finns en liten regel som hindrar NATO's flottor att segla in i Östersjön om Non-Allied håller Bornholm. Det gör iaf att NATO tvingas ta till fallskärmar och helikoptrar för att återta den danska ön.

Din AAR fick mig att plocka upp spelet och försöka min på att solospela mig framåt genom paragraferna... Insåg dock snabbt att det var roligare att läsa om någon annans äventyr än att göra det själv.

Så TACK än en gång för din insats här, mycket uppskattat. Jag skall försöka ge tillbaka men det blir genom något helt annat.

/jonas
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Strv102r skrivet 5 januari 2020 kl. 11:27:53
Fantastisk läsning (igen!). Håller med om att regna missiler i fyrtio dagar och fyrtio nätter låter fel (kanske US ordnar det?).

Funderar: kanske alla dessa spel bevisar att det är strategic surprise som gäller som aggressor? Någon som kört detta och sett hur det går då?

Kryssningsrobotar är definitivt ändliga resurser. Hur många man har är så klart hemligt det kan vara. Även en så grundläggande ammunition som laserstyrda bomber är begränsade i antal. Det påstås, källa och sanningshalt okänd, att flyginsatsen i Libyen tömde Europas förråd av den varan

Det är inte omöjligt att amerikanska speldesigners mer eller mindre medvetet överskattar både antal och verkan i dessa system. Inte minst kryssningsrobotar kräver ju inmätta mål och är därmed svåra att använda på mål som byter grupperingsolatser som stridsteknik.

Det verkar som om det ryska luftvärnet är undervärderat. Det anses ju vara högkvalitativt och ryssarna är mycket duktiga på telekrig.

Det är inte heller osannolikt att kvaliteten på de ryska markstridsystemen är undervärderad. Medan väst i princip slutade utveckla system för konventionell strid under 25 år så fortsatte ryssen att göra det, även om antalet anskaffade system var lågt. Som exempel är M1A2 nu ca 25 år gammal. Ryssarna har haft 25 år att ta fram Pv-ammunition som biter på den, och skydd som är effektiva mot dess verkan. Är det sannolikt att de misslyckats? Vilka krav trror vi de ställde på de nya 12,5 cm pilarna? Vilka krav på tilläggsskyddet Relikt? T-90 sopade mattan med de ukrainska modifierade T-64 2014. Enligt POTOMAC-rapporten stoppade ett kompani en full brigad utan egna kända förluster. T-72B3 och T-80BVM är nog huvudvagnar ett tag till, men de är kraftigt uppgraderade mot aktuell hotbild. Långt från T-72M1 i Irak...

Väst har precis börjat återta förmågan att strida i förband mot en högkvalitativ motståndare. I många fall är ledningsmetoder och beteenden anpassade till en helt annan kontext  där riskminimering och noggrann planering prioriteras framför snabb och flexibel beslutsfattning i läget som det blivit. Jag är inte alls övertygad om att väst är bättre när det gäller strid på den nivån spelet skildrar.

Strategisk överraskning är så klart mycket önskvärt. Ser på den ryska traditionen (1979, 2008, 2014) och deras doktrin så är väl tyvärr risken att de lyckas med det inte marginell.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Elias Nordling skrivet 5 januari 2020 kl. 12:43:01
Vad gäller kryssningsrobotar tror jag det handlar om det gamla spelparadigmet supply=TRÅKIGT. Mest extremt för taktisk krigföring blir det i taktiska spel med pansarbrytande robotar som blir supervapen för att de sällan eller aldrig tar slut. Detta trots att varje fordon är försedd med exakt två stycken.

Det vore riktigt intressant att se moderna spel som faktiskt tog upp den utmaningen, jag vill minnas att någon gjorde uppskattningen att bäghe sidor utan problem hade kunnat bränna av all sin ammunition i ett tredje världskrig på ett dygn eller så.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Strv102r skrivet 5 januari 2020 kl. 13:36:05
Vad gäller kryssningsrobotar tror jag det handlar om det gamla spelparadigmet supply=TRÅKIGT. Mest extremt för taktisk krigföring blir det i taktiska spel med pansarbrytande robotar som blir supervapen för att de sällan eller aldrig tar slut. Detta trots att varje fordon är försedd med exakt två stycken.

Det vore riktigt intressant att se moderna spel som faktiskt tog upp den utmaningen, jag vill minnas att någon gjorde uppskattningen att bäghe sidor utan problem hade kunnat bränna av all sin ammunition i ett tredje världskrig på ett dygn eller så.

Det sistnämnda gäller i ännu mycket större omfattning i dag än på 80-talet. Då fanns det stora förråd av det mesta ”vardagsammunitionen” (inte Pv-robotar, eller de senaste pilarna eller annan ny avancerad ammunition) då man hade stora arméer och köpte stora serier, så stycke-priset blev lågt. I dag är ammunition svindyrt.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 5 januari 2020 kl. 13:39:17
Citera
Vilken eller vilka regler jag missat vet jag inte, jag tror på riktigt att jag missat något som skulle gynnat ryssarna. Någon fördröjning som NATO skulle ha eller liknande. Samtidigt var det spännande under flera turns, så jag kanske bara anfaller dåligt.

Det finns en liten regel som hindrar NATO's flottor att segla in i Östersjön om Non-Allied håller Bornholm. Det gör iaf att NATO tvingas ta till fallskärmar och helikoptrar för att återta den danska ön.

Din AAR fick mig att plocka upp spelet och försöka min på att solospela mig framåt genom paragraferna... Insåg dock snabbt att det var roligare att läsa om någon annans äventyr än att göra det själv.

Så TACK än en gång för din insats här, mycket uppskattat. Jag skall försöka ge tillbaka men det blir genom något helt annat.

/jonas

Bornholm har jag koll på, även om jag tycker att regeln är väl hård. Vet inte riktigt varför det skulle vara bokstavligen omöjligt att återta en ö med båtburna trupper, men det kanske är en balansfråga. Regeln gör att jag i alla fall alltid erövrar Bornholm direkt, annars lär det bli ännu svårare för ryssarna.

Tack för vänligheterna för övrigt, tänkte bara nämna av jag äger flera GOSS-spel men aldrig riktigt blivit sams med tanken på att göra spelen begripliga... :P
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 5 januari 2020 kl. 14:00:05

Kryssningsrobotar är definitivt ändliga resurser. Hur många man har är så klart hemligt det kan vara. Även en så grundläggande ammunition som laserstyrda bomber är begränsade i antal. Det påstås, källa och sanningshalt okänd, att flyginsatsen i Libyen tömde Europas förråd av den varan

Det är inte omöjligt att amerikanska speldesigners mer eller mindre medvetet överskattar både antal och verkan i dessa system. Inte minst kryssningsrobotar kräver ju inmätta mål och är därmed svåra att använda på mål som byter grupperingsolatser som stridsteknik.

Det verkar som om det ryska luftvärnet är undervärderat. Det anses ju vara högkvalitativt och ryssarna är mycket duktiga på telekrig.

Det är inte heller osannolikt att kvaliteten på de ryska markstridsystemen är undervärderad. Medan väst i princip slutade utveckla system för konventionell strid under 25 år så fortsatte ryssen att göra det, även om antalet anskaffade system var lågt. Som exempel är M1A2 nu ca 25 år gammal. Ryssarna har haft 25 år att ta fram Pv-ammunition som biter på den, och skydd som är effektiva mot dess verkan. Är det sannolikt att de misslyckats? Vilka krav trror vi de ställde på de nya 12,5 cm pilarna? Vilka krav på tilläggsskyddet Relikt? T-90 sopade mattan med de ukrainska modifierade T-64 2014. Enligt POTOMAC-rapporten stoppade ett kompani en full brigad utan egna kända förluster. T-72B3 och T-80BVM är nog huvudvagnar ett tag till, men de är kraftigt uppgraderade mot aktuell hotbild. Långt från T-72M1 i Irak...

Väst har precis börjat återta förmågan att strida i förband mot en högkvalitativ motståndare. I många fall är ledningsmetoder och beteenden anpassade till en helt annan kontext  där riskminimering och noggrann planering prioriteras framför snabb och flexibel beslutsfattning i läget som det blivit. Jag är inte alls övertygad om att väst är bättre när det gäller strid på den nivån spelet skildrar.

Strategisk överraskning är så klart mycket önskvärt. Ser på den ryska traditionen (1979, 2008, 2014) och deras doktrin så är väl tyvärr risken att de lyckas med det inte marginell.

Många intressanta punkter du tar upp. Kryssningsmissiler är faktiskt ändliga resurser i spelet, det finns en markör som visar hur många man har och förbrukar. USA är överlägset starkast, men det är nog rimligt.

 Det ryska luftvärnet är faktiskt starkt (starkare än NATO:s initialt), men NATO:s specialförband är överlägset fler (och bättre om de är britter och jänkare) så jag använder dem för att sabba radarnät. Sedan satsade jag också stora delar av NATO:s kryssningsmissiler på att slå ned luftvärnet, så det är ett medvetet val från min sida. S400-brickorna är prio ett, så länge dom är i närheten är det väldigt riskabelt att göra flyginsatser med annat än stealth-flyg.  Men efter några turns så är hotet nere på rimliga nivåer.

Telekriget är verkligen i NATO:s favör i den mån det skildras (handlar om att hitta den andres förband mest).

När det gäller markstriderna görs bedömningen att ryssarna ligger långt före NATO gällande artilleri, både i kvalitet och kvantitet. Deras markförband är i princip i paritet med NATO:s, men jämfört med USA känns det som alla andra är beväpnade med vässad mango. Jänkarna har både högre eldkraft och kvalitet. Det finns en optional rule  som håller med om din analys av förmåga; den säger att NATO inte övat konventionellt krig på så lång tid att man kan sänka deras effektivitet ett steg på alla brickor. Det kanske är en rimlig regel.

När det gäller dina funderingar kring ammo-typer och analyser av faktiska stridsinsatser i till exempel Ukraina önskar jag att jag visste mer om var jag faktiskt hittar sådan information. Jag tycker att det är otroligt intressant att läsa om sådant. Jag hoppas att jag inte dör på något spektakulärt sätt och Expressen börjar titta i min sökhistorik. Det skulle kunna bli ett märkligt eftermäle till vad jag betraktar som ett normalt liv.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 5 januari 2020 kl. 14:05:52
Vad gäller kryssningsrobotar tror jag det handlar om det gamla spelparadigmet supply=TRÅKIGT. Mest extremt för taktisk krigföring blir det i taktiska spel med pansarbrytande robotar som blir supervapen för att de sällan eller aldrig tar slut. Detta trots att varje fordon är försedd med exakt två stycken.

Det vore riktigt intressant att se moderna spel som faktiskt tog upp den utmaningen, jag vill minnas att någon gjorde uppskattningen att bäghe sidor utan problem hade kunnat bränna av all sin ammunition i ett tredje världskrig på ett dygn eller så.

Själv vill jag minnas ett citat från en amerikanskt general som på åttiotalet sade att dag sju har vi skjutit vår sista TOW. Intressant det där.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Strv102r skrivet 5 januari 2020 kl. 16:10:39
Vad gäller kryssningsrobotar tror jag det handlar om det gamla spelparadigmet supply=TRÅKIGT. Mest extremt för taktisk krigföring blir det i taktiska spel med pansarbrytande robotar som blir supervapen för att de sällan eller aldrig tar slut. Detta trots att varje fordon är försedd med exakt två stycken.

Det vore riktigt intressant att se moderna spel som faktiskt tog upp den utmaningen, jag vill minnas att någon gjorde uppskattningen att bäghe sidor utan problem hade kunnat bränna av all sin ammunition i ett tredje världskrig på ett dygn eller så.

Själv vill jag minnas ett citat från en amerikanskt general som på åttiotalet sade att dag sju har vi skjutit vår sista TOW. Intressant det där.

Med ammunition som TOW så stämde det nog bra redan då.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Elias Nordling skrivet 5 januari 2020 kl. 16:34:01
Och det är ju något som aldrig syns i tredje världskrigsspel (utom möjligen Warsaw Pact från Task Force Games, men det gillade jag inte av andra skäl).

Hur planerade man för detta på 80-talet? Räknade man med ett avgörande inom 7 dagar, lade man upp taktik för att minimera ammunitionsåtgången och maximera motståndarens åtgång, eller låtsades man helt enkelt inte om problemet?

Det närmsta vi har ett exempel är väl Yom Kippur-kriget. Min bild därifrån är att bägge sidor använde upp sina robotar på 2-3 dygns frenetiskt fajtande, sedan sjönk stridstempot medan bägge sidor bad om påfyllning från sin stormakt. Och då var man ändå betydligt mindre beroende av specialammunition än på 80-talet.

I flygspelet Red Storm räknar man med att ammunitionstillgången på luftvärnsrobotar och målsökande bomber blir betydligt mer begränsad allteftersom kriget fortgår. Till slut har man bara dumma bomber och kärnvapnen kvar...
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Strv102r skrivet 5 januari 2020 kl. 16:39:21

Kryssningsrobotar är definitivt ändliga resurser. Hur många man har är så klart hemligt det kan vara. Även en så grundläggande ammunition som laserstyrda bomber är begränsade i antal. Det påstås, källa och sanningshalt okänd, att flyginsatsen i Libyen tömde Europas förråd av den varan

Det är inte omöjligt att amerikanska speldesigners mer eller mindre medvetet överskattar både antal och verkan i dessa system. Inte minst kryssningsrobotar kräver ju inmätta mål och är därmed svåra att använda på mål som byter grupperingsolatser som stridsteknik.

Det verkar som om det ryska luftvärnet är undervärderat. Det anses ju vara högkvalitativt och ryssarna är mycket duktiga på telekrig.

Det är inte heller osannolikt att kvaliteten på de ryska markstridsystemen är undervärderad. Medan väst i princip slutade utveckla system för konventionell strid under 25 år så fortsatte ryssen att göra det, även om antalet anskaffade system var lågt. Som exempel är M1A2 nu ca 25 år gammal. Ryssarna har haft 25 år att ta fram Pv-ammunition som biter på den, och skydd som är effektiva mot dess verkan. Är det sannolikt att de misslyckats? Vilka krav trror vi de ställde på de nya 12,5 cm pilarna? Vilka krav på tilläggsskyddet Relikt? T-90 sopade mattan med de ukrainska modifierade T-64 2014. Enligt POTOMAC-rapporten stoppade ett kompani en full brigad utan egna kända förluster. T-72B3 och T-80BVM är nog huvudvagnar ett tag till, men de är kraftigt uppgraderade mot aktuell hotbild. Långt från T-72M1 i Irak...

Väst har precis börjat återta förmågan att strida i förband mot en högkvalitativ motståndare. I många fall är ledningsmetoder och beteenden anpassade till en helt annan kontext  där riskminimering och noggrann planering prioriteras framför snabb och flexibel beslutsfattning i läget som det blivit. Jag är inte alls övertygad om att väst är bättre när det gäller strid på den nivån spelet skildrar.

Strategisk överraskning är så klart mycket önskvärt. Ser på den ryska traditionen (1979, 2008, 2014) och deras doktrin så är väl tyvärr risken att de lyckas med det inte marginell.

Många intressanta punkter du tar upp. Kryssningsmissiler är faktiskt ändliga resurser i spelet, det finns en markör som visar hur många man har och förbrukar. USA är överlägset starkast, men det är nog rimligt.

 Det ryska luftvärnet är faktiskt starkt (starkare än NATO:s initialt), men NATO:s specialförband är överlägset fler (och bättre om de är britter och jänkare) så jag använder dem för att sabba radarnät. Sedan satsade jag också stora delar av NATO:s kryssningsmissiler på att slå ned luftvärnet, så det är ett medvetet val från min sida. S400-brickorna är prio ett, så länge dom är i närheten är det väldigt riskabelt att göra flyginsatser med annat än stealth-flyg.  Men efter några turns så är hotet nere på rimliga nivåer.

Telekriget är verkligen i NATO:s favör i den mån det skildras (handlar om att hitta den andres förband mest).

När det gäller markstriderna görs bedömningen att ryssarna ligger långt före NATO gällande artilleri, både i kvalitet och kvantitet. Deras markförband är i princip i paritet med NATO:s, men jämfört med USA känns det som alla andra är beväpnade med vässad mango. Jänkarna har både högre eldkraft och kvalitet. Det finns en optional rule  som håller med om din analys av förmåga; den säger att NATO inte övat konventionellt krig på så lång tid att man kan sänka deras effektivitet ett steg på alla brickor. Det kanske är en rimlig regel.

När det gäller dina funderingar kring ammo-typer och analyser av faktiska stridsinsatser i till exempel Ukraina önskar jag att jag visste mer om var jag faktiskt hittar sådan information. Jag tycker att det är otroligt intressant att läsa om sådant. Jag hoppas att jag inte dör på något spektakulärt sätt och Expressen börjar titta i min sökhistorik. Det skulle kunna bli ett märkligt eftermäle till vad jag betraktar som ett normalt liv.

Vad det gäller fasta sensorer, som de svenska kustradarstationerna, så är de sårbara för såväl SOF som kryssningsrobotar så klart. Men de rörliga sensorerna som kompletterar dessa, eller ersätter de då de slås ut (vilket så klart sker omedelbart vilket talar om att man är i krig), är svårare. Att USA har fler kryssningsrobotar är väl rimligt, men det betyder inte att men kan slösa dem. Vilket man kanske inte kan spelet heller. Har USA/NATO verkligen mer SOF-förmåga än Ryssland med deras fokus på hybrid- och gråzonskrigföring? Kanske. Här blir det intressant vad som utgör grunden för bedömningen för vad som ger SOF-förmåga i spelet.

I Indien-Pakistan spelet kändes förmågorna i spelet relevanta jämfört med parterna som skildras. Undantaget är att Indien inte har någon nytta radarräckviddsmässigt eller skyddsmässigt mot radar av att bergen ligger på deras sida gränsen... Kan vara så här med så klart, det du beskriver ovan är i sig inte helt orimligt, men det känns som om i synnerhet USA, som vanligt i liknande spel, är en kombination av romerska legioner, schweiziska pikenerare, karolinerna, la grande armée och Wehrmacht. Det är just detta som gör att jag tvekar på detta spel (och så klart anser jag mina paramilitära kollegor i flugvapnet vara undervärderade, de spelar faktiskt inte innebandy hela dagarna).

POTOMAC-rapporten är öppen info. Den innehåller mycket intressant, men är starkt tendentiös med en agenda att väst måste stödja Ukraina mer aktivt. PM:a mig din mejladress så skickar jag den om ca en vecka när jag är åter MSS. Ska till Sundsvall i veckan.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Strv102r skrivet 5 januari 2020 kl. 16:55:09
Och det är ju något som aldrig syns i tredje världskrigsspel (utom möjligen Warsaw Pact från Task Force Games, men det gillade jag inte av andra skäl).

Hur planerade man för detta på 80-talet? Räknade man med ett avgörande inom 7 dagar, lade man upp taktik för att minimera ammunitionsåtgången och maximera motståndarens åtgång, eller låtsades man helt enkelt inte om problemet?

Det närmsta vi har ett exempel är väl Yom Kippur-kriget. Min bild därifrån är att bägge sidor använde upp sina robotar på 2-3 dygns frenetiskt fajtande, sedan sjönk stridstempot medan bägge sidor bad om påfyllning från sin stormakt. Och då var man ändå betydligt mindre beroende av specialammunition än på 80-talet.

I flygspelet Red Storm räknar man med att ammunitionstillgången på luftvärnsrobotar och målsökande bomber blir betydligt mer begränsad allteftersom kriget fortgår. Till slut har man bara dumma bomber och kärnvapnen kvar...

Det är en inte oväsentlig del av taktik att maximera fiendens förbrukning av begränsade resurser, exvis ammunition, och maximera effekten av den egna dito. Genom att öka skyddet på olika sätt ökar du ju också den mängd ammunition som går åt för att uppnå avsedd verkan. Skjuter du indirekt eld på ett oskyddat mål på en viss yta för att nedkämpa det går det i regel åt X granater vilket man kan utläsa i tabellverk. Är samma mål nedgrävt går det åt mångdubbelt fler. Skjutregler för olika vapen är starkt påverkade av att inte slösa ammunition som är begränsad i antal.

Ett exempel är att vi vet att efter 10 sekunders eld i målet nedgår verkan av indirekt eld kraftigt då målen hittat skydd. Således är det bättre att för att nedkämpa ett mål skjuta en kraftig momentan eld på ca 10 sekunder, för att sedan skjuta på ett annat mål, och sedan återkomma till det första målet igen. Så kan man inte göra om syftet är att nedhålla så klart. Då börjar man med en kraftig momentan eld på ca 10 sekunder, för att sedan skjuta X granater/minut under den tid som målet ska nedhållas. Ofta avslutar man med en ny dyngsmäll.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Nisse skrivet 5 januari 2020 kl. 20:10:08
En fråga jag undrar över är hur samtrimmade NATO är? Det kan inte vara helt lätt att få spanska, polska, franska, brittiska m fl förband att samverka effektivt? Att samordna allt underhåll, ”operationsområden” (eller vad det kallas) för ex olika brigader. Att få amerikanskt attackflyg att anfalla mål upptäckta och klassificerade av fransman och invisade av spanska soldater? Visst finns det säkert SOPs och kanske någon samverkansövning men det måste ändå vara otroligt svårt att få det att funka i verkligheten?

Sen tycker jag logistik faktorn är jätteintressant. Allt med logistik fascinerar mig. Att få det att fungera under krig måste vara väldigt svårt.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Mimer skrivet 5 januari 2020 kl. 21:12:22
Stort tack för den detaljerade krigsrapporten, intressant läsning!  :up:

Enda "nackdelen" med den är att den faktiskt gjort mig sugen på att plocka fram och faktiskt spela NW: Poland (har bara den enklare kört Indien-Pakistan-konflikten helt färdigt).
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Mimer skrivet 5 januari 2020 kl. 21:22:15
Många intressanta punkter du tar upp. Kryssningsmissiler är faktiskt ändliga resurser i spelet, det finns en markör som visar hur många man har och förbrukar. USA är överlägset starkast, men det är nog rimligt.

 Det ryska luftvärnet är faktiskt starkt (starkare än NATO:s initialt), men NATO:s specialförband är överlägset fler (och bättre om de är britter och jänkare) så jag använder dem för att sabba radarnät. Sedan satsade jag också stora delar av NATO:s kryssningsmissiler på att slå ned luftvärnet, så det är ett medvetet val från min sida. S400-brickorna är prio ett, så länge dom är i närheten är det väldigt riskabelt att göra flyginsatser med annat än stealth-flyg.  Men efter några turns så är hotet nere på rimliga nivåer.

Jag har för mig att de även lade till någon extraregel som gjorde det mycket svårare att nita S-400-batterierna medelset flygattack i någon av supplementen (något i stil med att de har egen kapacitet i klass med rejäla ytstridsfartyg), men det skyddar ju inte mot specialförband.

Telekriget är verkligen i NATO:s favör i den mån det skildras (handlar om att hitta den andres förband mest).

När det gäller markstriderna görs bedömningen att ryssarna ligger långt före NATO gällande artilleri, både i kvalitet och kvantitet. Deras markförband är i princip i paritet med NATO:s, men jämfört med USA känns det som alla andra är beväpnade med vässad mango. Jänkarna har både högre eldkraft och kvalitet. Det finns en optional rule  som håller med om din analys av förmåga; den säger att NATO inte övat konventionellt krig på så lång tid att man kan sänka deras effektivitet ett steg på alla brickor. Det kanske är en rimlig regel.

Håller med om att att jänkarnas överlägsenhet både sett till material och moral/utbildning är väl stor, kanske framförallt i jämförelse med övriga NATO-medlemmar. Den enda punkt där någon annan NATO-medlem är i paritet med USA är såvitt jag minns britternas SAS etc., som bedöms vara lika kompetenta som sina amerikanska motsvarigheter.

Sedan finns det regler för cyberkrig etc. i supplement två (om jag minns rätt), men även där räknas USA som något bättre än Kina/Ryssland (som använder samma markörer).
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Mimer skrivet 5 januari 2020 kl. 21:37:15
En fråga jag undrar över är hur samtrimmade NATO är? Det kan inte vara helt lätt att få spanska, polska, franska, brittiska m fl förband att samverka effektivt? Att samordna allt underhåll, ”operationsområden” (eller vad det kallas) för ex olika brigader. Att få amerikanskt attackflyg att anfalla mål upptäckta och klassificerade av fransman och invisade av spanska soldater? Visst finns det säkert SOPs och kanske någon samverkansövning men det måste ändå vara otroligt svårt att få det att funka i verkligheten?

Det finns specifika regler för hur samordning, eller kanske rättare sagt brist på samordning, mellan olika nationaliteter påverkar markstrider. Generellt sett gäller desto fler kockar, desto sämre soppa (+1 penalty per inblandat nationalitet utöver den första om jag minns rätt), med detta gäller bara offensiva operationer om jag minns rätt. NATO är dock samordnat såtillvida att man inte också få negativa modifikationer om man anfaller med olika formationer, vilket däremot gäller för t.ex. Indien och Pakistan.

Specialtrupperna kan dock vad jag minns samarbeta perfekt utan hinder...
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: thermopylai skrivet 14 april 2020 kl. 12:37:54
om det gamla spelparadigmet supply=TRÅKIGT. Mest extremt för taktisk krigföring blir det i taktiska spel med pansarbrytande robotar som blir supervapen för att de sällan eller aldrig tar slut. Detta trots att varje fordon är försedd med exakt två stycken.

Det vore riktigt intressant att se moderna spel som faktiskt tog upp den utmaningen, jag vill minnas att någon gjorde uppskattningen att bäghe sidor utan problem hade kunnat bränna av all sin ammunition i ett tredje världskrig på ett dygn eller så.

Som jag sa till några kollegor på HKV: "Logistik är en acquired taste. Man måste ha fördjupat sig lite i det för att fatta hur intressant det är"

Dags att designa ett Modern/Contemporary OCS? Givetvis utan generiska SP, utan där man skiljer på bränsle, ammo och käk. Gärna på strategisk nivå med krigsproduktion, insatsvaror, beredskapslager, sjukvård, cyber och påverkansoperationer etc. Kanske blir spelbart om man abstraherar bort själva krigandet  :shock: och fokuserar enbart på ekonomi, produktion och transporter/infrastruktur?

Skulle kunna sälja några 1000 ex bara till svenska myndigheter om vi pitchade det som ett spel om "Totalförsvar".
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: thermopylai skrivet 14 april 2020 kl. 18:51:19
där man skiljer på bränsle, ammo och käk.

... och ansiktsmasker, handsprit och toalettpapper ;)
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: EvilSpook skrivet 14 april 2020 kl. 19:26:08
där man skiljer på bränsle, ammo och käk.

... och ansiktsmasker, handsprit och toalettpapper ;)

På min tid stod och föll segern med kaffe, pansarkex och snus.  :insecure:

//EvilSpook
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Strv102r skrivet 14 april 2020 kl. 20:03:08
 
där man skiljer på bränsle, ammo och käk.

... och ansiktsmasker, handsprit och toalettpapper ;)

 :lol:
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Strv102r skrivet 14 april 2020 kl. 20:09:51
om det gamla spelparadigmet supply=TRÅKIGT. Mest extremt för taktisk krigföring blir det i taktiska spel med pansarbrytande robotar som blir supervapen för att de sällan eller aldrig tar slut. Detta trots att varje fordon är försedd med exakt två stycken.

Det vore riktigt intressant att se moderna spel som faktiskt tog upp den utmaningen, jag vill minnas att någon gjorde uppskattningen att bäghe sidor utan problem hade kunnat bränna av all sin ammunition i ett tredje världskrig på ett dygn eller så.

Som jag sa till några kollegor på HKV: "Logistik är en acquired taste. Man måste ha fördjupat sig lite i det för att fatta hur intressant det är"

Så är det ju faktiskt! Sitter man och pratar med en logistiker en stund inser man djupet i komplexiteten, åtminstone på högre nivåer. På ett stridsvagnskompani är det ju inte så svårt. Vagnarna är fulltankade, ammunition av alla typer i alla fack och mat intryckt överallt där det finns minsta utrymme över. Hur svårt kan det va? På bataljon inte så mycket svårare.  Men på brigad börjar det bli en lite tyngre inflytelse.

Så jag brukar undvika logistiker.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: thermopylai skrivet 14 april 2020 kl. 22:25:43
Så jag brukar undvika logistiker.

 :lol:
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: thermopylai skrivet 22 april 2020 kl. 11:38:55
På ett stridsvagnskompani är det ju inte så svårt. Vagnarna är fulltankade, ammunition av alla typer i alla fack och mat intryckt överallt där det finns minsta utrymme över. Hur svårt kan det va?

Det svåra är ju att stå redo med rätt mängd av rätt typ på rätt plats när ni behöver fylla på  :roll:
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Strv102r skrivet 22 april 2020 kl. 15:13:44
Just det. Men det är inte kompanichefens problem, tills uppfyllningen uteblir det viss säga.

Hemligheten är ju att inte vänta tills man verkligen behöver fylla upp, för då är garanterat resurserna på fel plats vid fel tid, utan ta varje gynnsamt tillfälle att tratta i lite så  nödsituationen inte uppkommer. Att försöka förutse när och var man behöver fylla upp är ju en övning i meningslöshet om man tror  på krigets kaos och oförutsebarhet. Däremot kan resurserna grupperas så flexibelt som möjligt, och inte som vi ofta för, där vi tror att behovet kommer uppstå när vi genomför vår briljanta plan.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: EvilSpook skrivet 22 april 2020 kl. 16:36:14
Att försöka förutse när och var man behöver fylla upp är ju en övning i meningslöshet om man tror  på krigets kaos och oförutsebarhet. Däremot kan resurserna grupperas så flexibelt som möjligt, och inte som vi ofta för, där vi tror att behovet kommer uppstå när vi genomför vår briljanta plan.

Låter old-school!? Sköter inte Prio allt sånt där automatiskt?  8)

//EvilSpook
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Elias Nordling skrivet 22 april 2020 kl. 17:04:32
Det är just in time som gäller, IBM har lovat att leverera det man behöver när man behöver det i fall av krig :-D
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Strv102r skrivet 22 april 2020 kl. 19:24:28
Att försöka förutse när och var man behöver fylla upp är ju en övning i meningslöshet om man tror  på krigets kaos och oförutsebarhet. Däremot kan resurserna grupperas så flexibelt som möjligt, och inte som vi ofta för, där vi tror att behovet kommer uppstå när vi genomför vår briljanta plan.

Låter old-school!? Sköter inte Prio allt sånt där automatiskt?  8)

//EvilSpook

Det ÄR old school. Nuvarande ledningsmetod säger uttryckligen att chefer sak förutse framtiden, planera för den och ge order i rätt tid. Köper det inte.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: thermopylai skrivet 22 maj 2020 kl. 11:55:54
Tänker du på SPL (COPD/EBAO)?

Jag tror att general Mattis håller med dig. Hittade detta citat i en öppen FOI-rapport:
"Mattis menar att hela den effekt-baserade konstruktionen ställer alldeles för stora krav på förutsägbarhet och strider mot etablerad militärteori och erfarenheter från krigföring. Fokus måste istället ligga på uppdragstaktik, chefens avsikt och tydliga uppgiftsställningar."

Källa: Mattis, J. N. (2008, Autumn). USJFCOM Commander’s Guidance for Effects-based
Operations. Parameters, 38(3), 18-25.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Vengardo skrivet 22 maj 2020 kl. 15:27:22
(https://cdn.shopify.com/s/files/1/0673/1329/products/st_mattis_quantico_poster_grande_0838df2f-2a83-478f-8982-279e037aa575.png?v=1540597044)
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Mimer skrivet 22 maj 2020 kl. 15:34:14
Tänker du på SPL (COPD/EBAO)?

Jag tror att general Mattis håller med dig. Hittade detta citat i en öppen FOI-rapport:
"Mattis menar att hela den effekt-baserade konstruktionen ställer alldeles för stora krav på förutsägbarhet och strider mot etablerad militärteori och erfarenheter från krigföring. Fokus måste istället ligga på uppdragstaktik, chefens avsikt och tydliga uppgiftsställningar."

Källa: Mattis, J. N. (2008, Autumn). USJFCOM Commander’s Guidance for Effects-based
Operations. Parameters, 38(3), 18-25.

Det var inget dåligt citat! :)
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: EvilSpook skrivet 22 maj 2020 kl. 16:30:53
"Mattis menar att hela den effekt-baserade konstruktionen ställer alldeles för stora krav på förutsägbarhet och strider mot etablerad militärteori och erfarenheter från krigföring. Fokus måste istället ligga på uppdragstaktik, chefens avsikt och tydliga uppgiftsställningar.

Tolkar jag det fel när jag tycker att väst har anammat den sovjetiska kallakrigetdoktrinen?
Bara Stavka har fulla kollen på vad som ska göras och planerar minutiöst. Men helt utan reserver eller handlingsfrihet. Så snart de inledande momenten/inmarschen är genomförd, så börjar verkligheten komma ikapp och beslut behöver fattas snabbt på alla nivåer.
Ett mandat man inte fullt delegerat, inte låtit tränga ner i organisationen och inte tränat för. Och raskt havererar alltihop i vad som verkar vara systemkollaps? Var det inte så man såg på röda armén och dess allierade? Var det inte det som bekräftades i Afghanistan, Tjetjenien och Irak?

Är vi där själva nu alltså?

//EvilSpook

Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Elias Nordling skrivet 22 maj 2020 kl. 16:38:54
Det är lite min bild av Nato, men du underskattar Sovjetarmén. De detaljplanerade inte sina framryckningar, och deras doktrin gick ut på att känna sig fram längs fronten, och om någon bataljonschef hittade ett hål sade man åt dem att köra för fullt och slängde en hel front att följa i dess bandspår.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: EvilSpook skrivet 22 maj 2020 kl. 21:03:35
Det är lite min bild av Nato, men du underskattar Sovjetarmén. De detaljplanerade inte sina framryckningar, och deras doktrin gick ut på att känna sig fram längs fronten, och om någon bataljonschef hittade ett hål sade man åt dem att köra för fullt och slängde en hel front att följa i dess bandspår.

Jo - att man anföll brett och sen endast skulle förstärka och tilldela artilleri/flygunderstöd till frontavsnitt som nådde eller kunde nå ett genombrott är ju sen gammalt. Men nån uppdragstaktik, flexibilitet eller förtroendet för att de lägre officerarna kunde ta den snäva kurvan i OODA loopen var det väl inte tal om? Fast det kanske blir hårklyveri om vad som är vad?

//EvilSpook
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Elias Nordling skrivet 23 maj 2020 kl. 08:46:11
Vore kul att höra Olas bild av sovjetiska beslutsgångar på denna nivå. Jag har en känsla av att artilleriet var rätt flexibelt i alla fall.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Strv102r skrivet 23 maj 2020 kl. 22:55:10
Så mycket att skriva om så många olika aspekter av detta... Ledning är undervärderat och komplext. I Sverige har vi uppdragstaktik. Men SPL, den operativa planeringsprocessen, är mer färgad av amerikansk effekttänkande och ledningsfilosofi än något annat.

Vår taktiska ledningsmetod, som jag är både väl insatt och till del medskyldig till, bygger på två grundstenar. Den ena är effektbaserat tänkande och den andra är dynamiskt beslutsfattande, vilket går ut på att förutse vad som ska ske, planera i förväg för det och ge order i rätt tid. Order är en tvingande befallning. Rätt långt från Moltke trots att hans citat finns i alla våra handböcker.

Vår taktiska ledningsmetod är i avgörande aspekter mer lik sen franska 1940 än den tyska. Men vi kallar det uppdragstaktik och identifierar oss med Rommel och Guderian.

Den svenska uppdragstaktiken är en papperstiger.

Huruvida ryssarna är flexibla? Inte på taktisk nivå så vitt jag vet. När de ska lösa en uppgift räknar de ut styrkeförhållanden och ser vilka förluster de kommer få enligt tabellverk. Är dessa oacceptabla förändrar man styrkeförhållandena innan genomförandet genom att applicera eldkraft. Denna mäts i standardmåttet 15,2 cm sprängranat. Tabellverk ger hur många sådana man måste skjuta för att få det styrkeförhållande man vill ha. En 8,2 cm spränggranat till granatkastare är värd 0,X av en 15,2, ett attackföretag med SU-24
R värd många X * 15,2. En taktisk kärnladdning är i sammanhanget väldigt kostnadseffektiv.

Inför genomförandet produceras en eldplan för artilleriet som ska skjuta bort problemen innan de inträffar. Manöverförbanden anpassar sig till denna så klart. Så jävla flexibelt vet jag inte om det är, men har man artilleriresurser så finns det en viss logik i det. Med dagens lägre förbandstäthet och därmed svårighet att förutsäga var fienden kommer vara grupperad, mycket mer tom terräng, så kan det vara mindre bra än sydost om Leningrad 1943, black wednesday, som ju är ett lysande exempel på principen.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: ErikLj skrivet 25 maj 2020 kl. 13:57:12
Att försöka förutse när och var man behöver fylla upp är ju en övning i meningslöshet om man tror  på krigets kaos och oförutsebarhet. Däremot kan resurserna grupperas så flexibelt som möjligt, och inte som vi ofta för, där vi tror att behovet kommer uppstå när vi genomför vår briljanta plan.

Låter old-school!? Sköter inte Prio allt sånt där automatiskt?  8)

//EvilSpook

Det ÄR old school. Nuvarande ledningsmetod säger uttryckligen att chefer sak förutse framtiden, planera för den och ge order i rätt tid. Köper det inte.

Som för länge sedan. Inte ovanligt att när kompaniet tog anfallsmålet var koket redan där.


Övningen planeras, kompaniet ska anfall, ta och försvara A. Trossen vill att kompaniet får middag och ser till att vara på plats i god tid. Anfallet blir försenat och när till sist A anfalls och erövras står redan koket där med färdig middag. Kvartermästaren hade inte bara förusett underhållsbehovetet, han hade gett orden i rätt tid. Tur att understödet inte var skarpt, då hade det blivit hackebiff till middag.

Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Elias Nordling skrivet 25 maj 2020 kl. 15:42:53
 :lol:
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Mimer skrivet 25 maj 2020 kl. 16:22:57
Som för länge sedan. Inte ovanligt att när kompaniet tog anfallsmålet var koket redan där.


Övningen planeras, kompaniet ska anfall, ta och försvara A. Trossen vill att kompaniet får middag och ser till att vara på plats i god tid. Anfallet blir försenat och när till sist A anfalls och erövras står redan koket där med färdig middag. Kvartermästaren hade inte bara förusett underhållsbehovetet, han hade gett orden i rätt tid. Tur att understödet inte var skarpt, då hade det blivit hackebiff till middag.

Nötfärsbiff? Eller räknas det som kalvfärs kanske?  :D
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: aegneus skrivet 25 maj 2020 kl. 22:37:28
När de ska lösa en uppgift räknar de ut styrkeförhållanden och ser vilka förluster de kommer få enligt tabellverk. Är dessa oacceptabla förändrar man styrkeförhållandena innan genomförandet genom att applicera eldkraft.

Det är ju precis som när jag spelar!  :)
"Jag skall ha 5-1 där, det blir två artbats till den, 5-1 där, vi tar en Typhoon och lite kårart, här får 3-1 funka..' - är jag effektbaserad också när jag hela tiden tittar på minimiutfall och planerar för säkra advances och garanterade reträtter?

Min andra tanke är att det måste vara skitsvårt att öva en organisation för något som aldrig händer och som ingen har direkt erfarenhet av - hur skall man någonsin få in det riktiga krigets kaos i organisationens ryggmärg? Det måste finnas hur många exempel som helst på krigsorganisationer som i långvarig fred glider till att bli superproffsiga på att vara väpnade styrkor i fredstid. Hur bemöter Svenska armén den problematiken? (Det är typ 30 år sedan jag hade någon koll på hur försvaret fungerade)


Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: thermopylai skrivet 25 maj 2020 kl. 23:44:32
Skitsvårt ja.
Men en hel del stridserfarenhet ackumuleras i Vinterkriget, Fortsättningskriget, Kongo, Bosnien, Afghanistan, Irak, Mali... inte minst hos officerskåren och specialförbanden.
Inte mot världens mest sofistikerade motstånd dock, men de finska krigen var ju i alla fall mot en stormakt.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Strv102r skrivet 26 maj 2020 kl. 07:57:24
När de ska lösa en uppgift räknar de ut styrkeförhållanden och ser vilka förluster de kommer få enligt tabellverk. Är dessa oacceptabla förändrar man styrkeförhållandena innan genomförandet genom att applicera eldkraft.

Det är ju precis som när jag spelar!  :)
"Jag skall ha 5-1 där, det blir två artbats till den, 5-1 där, vi tar en Typhoon och lite kårart, här får 3-1 funka..' - är jag effektbaserad också när jag hela tiden tittar på minimiutfall och planerar för säkra advances och garanterade reträtter?

Min andra tanke är att det måste vara skitsvårt att öva en organisation för något som aldrig händer och som ingen har direkt erfarenhet av - hur skall man någonsin få in det riktiga krigets kaos i organisationens ryggmärg? Det måste finnas hur många exempel som helst på krigsorganisationer som i långvarig fred glider till att bli superproffsiga på att vara väpnade styrkor i fredstid. Hur bemöter Svenska armén den problematiken? (Det är typ 30 år sedan jag hade någon koll på hur försvaret fungerade)

Alla arméer som inte är i krig över tiden kommer i någon mån påverkas av konflikten mellan krigslogiken och förvaltningslogiken. Den senare premierar långsiktig planering, detaljstyrning och noggrann uppföljning och regelefterlevnad. Den förra, tja, nästan tvärtom. Det påverkar väldigt mycket vad som tar överhanden. En försvarsmakt som är under konstant nedragingstryck och efterhand lagt ner 95% av sin organisation kommer att utveckla en hög efficiency, intern byråkratisk effektivitet, men inte nödvändigt vara så effective, effektivitet i krig.

Svenska försvarsmakten har nog ganska hög efficency, men det sker märkliga saker ibland, och effectivness är inte bara dålig. Men vi är långt från uppdragstaktikens ursprunglighet. Men de flesta är ju ännu sämre på det för all del. 
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Nisse skrivet 26 maj 2020 kl. 22:31:06
Det kanske är intressant att fundera på hur svensk polis har tänkt leda vid större insatser som inte är (noggrant) planerade i förväg. Här är tänket att cheferna inte kommer kunna leda alls till en början. De är helt enkelt åskådare. Varje polis skall istället göra det bästa han kan i situationen efter principen "farligast/viktigast just nu". Du förväntas INTE vänta på order, istället gör du något, nästintill varsomhelst. Sedan rapportera uppåt vad du gör och med tid så kommer chefer att kunna ta över ledningen. Principen farligast/viktigast just nu gäller dock väldigt långt, dvs säger chefen något men något DU anser farligare dyker upp så agerar du på det.

Definitivt inte helt applicerbart på det militära men det fungerar ändå ganska bra. Det fostrar i alla fall folk att tänka själv och agera. Att göra fel spelar till viss del ingen roll, är det kaos så kan du dessutom knappt göra fel, att göra något är alltid bättre än att bara vänta.

Vad gäller "utlänningar" inom gränslandet militär/polis så är min dagsfärska erfarenhet att de flesta är väldigt statiska och byråkratiska, speciellt forna öststatare. Ledningsfilosofin är, år 2020, gör som du är tillsagd, tro inte att du kan tänka själv, gör EXAKT som du blir tillsagt, när jag säger till. I övrigt skall du sitta i ett hörn och se ut som en tyst apa...

Resultatet var att de, mycket riktigt, gör EXAKT som chefen säger... Även fast de förväg vet att det kommer gå åt skogen. Går det åt skogen är det inte deras eget fel, de har ju bara lytt chefen...

Återigen det är säkert inte helt representativt för alla hela tiden men ger kanske ändå en fingervisning om hur tänket är år 2020.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: EvilSpook skrivet 26 maj 2020 kl. 23:31:28
Mycket intressant!
 :up:

//EvilSpook
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: ErikLj skrivet 27 maj 2020 kl. 09:45:54
Det kanske är intressant att fundera på hur svensk polis har tänkt leda vid större insatser som inte är (noggrant) planerade i förväg. Här är tänket att cheferna inte kommer kunna leda alls till en början. De är helt enkelt åskådare. Varje polis skall istället göra det bästa han kan i situationen efter principen "farligast/viktigast just nu". Du förväntas INTE vänta på order, istället gör du något, nästintill varsomhelst. Sedan rapportera uppåt vad du gör och med tid så kommer chefer att kunna ta över ledningen. Principen farligast/viktigast just nu gäller dock väldigt långt, dvs säger chefen något men något DU anser farligare dyker upp så agerar du på det.

Definitivt inte helt applicerbart på det militära men det fungerar ändå ganska bra. Det fostrar i alla fall folk att tänka själv och agera. Att göra fel spelar till viss del ingen roll, är det kaos så kan du dessutom knappt göra fel, att göra något är alltid bättre än att bara vänta.

Vad gäller "utlänningar" inom gränslandet militär/polis så är min dagsfärska erfarenhet att de flesta är väldigt statiska och byråkratiska, speciellt forna öststatare. Ledningsfilosofin är, år 2020, gör som du är tillsagd, tro inte att du kan tänka själv, gör EXAKT som du blir tillsagt, när jag säger till. I övrigt skall du sitta i ett hörn och se ut som en tyst apa...

Resultatet var att de, mycket riktigt, gör EXAKT som chefen säger... Även fast de förväg vet att det kommer gå åt skogen. Går det åt skogen är det inte deras eget fel, de har ju bara lytt chefen...

Återigen det är säkert inte helt representativt för alla hela tiden men ger kanske ändå en fingervisning om hur tänket är år 2020.

Fär länge sedan blev jag på en kant involverade i en studie om  hur polisen leder större insatser. Jämfört med armén kunde vi bl a konstatera att de var en väldig fokus på grupps strid och de var duktiga på det. Den lilla polisgruppen var väldigt samövade, kunde sina rutiner och jobb, gruppchefen var erfarnen och var en både formell och informell ledare.. Då fanns det brister när det gällde att leda större insatser. Bla  saker som att enkelt ange vilken utrustning som skulle med fanns inte, allt måste detaljbeordras, inte heller fanns reglementen som angav vad en viss styrka kunda gör på en viss tid, t ex upprätta 20 m vägspärr inom 30 minuter. Planering av sambandsnät brast också och hur man stabsmässigt planerade och en genomförde en större isnatts skillde sig mycket från arméen. Hur det är idag vet jag inte.

Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Nisse skrivet 27 maj 2020 kl. 12:36:59
Nu är polisen otroligt mycket bättre att leda större insatser jämfört med för ca 10 år sedan. Jämfört med för 20 år sedan så är det en milsvid skillnad. Allt är bättre utom det som du skrev vi var bra på, gruppnivån. Där är vi sämre då det inte finns lika erfarna poliser som förr i tiden. Istället för att en gruppchef har 10-15 års erfarenhet så får man vara glad om den har 2-3 år.

Övriga saker som du tar upp har inte förändrats, det finns inga reglementen eller "krav" om man jämför med försvaret.

Sambandet fungerar bra idag, förmågan att bilda staber och leda är väldigt bra. Ta ex terrordådet, från lugn och ro ena sekunden till fullständigt kaos nästa sekund och allt fungerade faktiskt förvånadsvärt bra.

Sen TROR jag att allt är mycket svårare för försvarsmakten då de har en motståndare som aktivt försöker hitta och döda dem. Det har inte polisen. Vi har ingen motståndare som aktivt kan koordinera sina "styrkor" eller gå till motangrepp, på sin höjd en ung man eller två, a la BHD, med Kalashnikov och nån gammal jugoslavisk handgranat som stökar till det.

Lite roligt är det dock att inom polisen är försvarsmakten den stora lysande stjärnan, ett under av kompetens, kunnande, erfarenhet och förmåga att genomföra saker snabbt och rätt  till en billig kostnad, vidare att alla får den utrustning de vill ha. Om det stämmer eller inte vet jag ej
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: ErikLj skrivet 27 maj 2020 kl. 12:50:06
Nu är polisen otroligt mycket bättre att leda större insatser jämfört med för ca 10 år sedan. Jämfört med för 20 år sedan så är det en milsvid skillnad. Allt är bättre utom det som du skrev vi var bra på, gruppnivån. Där är vi sämre då det inte finns lika erfarna poliser som förr i tiden. Istället för att en gruppchef har 10-15 års erfarenhet så får man vara glad om den har 2-3 år.

Övriga saker som du tar upp har inte förändrats, det finns inga reglementen eller "krav" om man jämför med försvaret.

Sambandet fungerar bra idag, förmågan att bilda staber och leda är väldigt bra. Ta ex terrordådet, från lugn och ro ena sekunden till fullständigt kaos nästa sekund och allt fungerade faktiskt förvånadsvärt bra.

Sen TROR jag att allt är mycket svårare för försvarsmakten då de har en motståndare som aktivt försöker hitta och döda dem. Det har inte polisen. Vi har ingen motståndare som aktivt kan koordinera sina "styrkor" eller gå till motangrepp, på sin höjd en ung man eller två, a la BHD, med Kalashnikov och nån gammal jugoslavisk handgranat som stökar till det.

Lite roligt är det dock att inom polisen är försvarsmakten den stora lysande stjärnan, ett under av kompetens, kunnande, erfarenhet och förmåga att genomföra saker snabbt och rätt  till en billig kostnad, vidare att alla får den utrustning de vill ha. Om det stämmer eller inte vet jag ej

När jag var i närheten av polisen var för mer än 20 år sedan, skönt att höra att saker blivit bättre. Polis och militär har olika uppgifter och alltså olika sätt att lösa saker. Det ger annan utrustning, annan utbildning, annan taktik och annan organisation.

Några troligtvis beväpnade moståndare/skurkar finns i ett i övrigt tomt hus.

Polisen: Säkra området, se till att ingen kommer ut, inled förhandling
Militär: "ZA ZA - Två eldstötar"Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: thermopylai skrivet 30 maj 2020 kl. 11:05:20
Bästa tråden på länge!  :up:
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: thermopylai skrivet 30 maj 2020 kl. 11:08:32
Fär länge sedan blev jag på en kant involverade i en studie om  hur polisen leder större insatser. Jämfört med armén kunde vi bl a konstatera att de var en väldig fokus på grupps strid och de var duktiga på det. Den lilla polisgruppen var väldigt samövade, kunde sina rutiner och jobb, gruppchefen var erfarnen och var en både formell och informell ledare.

En effekt av heltids-/yrkespoliser vs värnpliktiga soldater?
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: thermopylai skrivet 30 maj 2020 kl. 11:11:55
Vad gäller "utlänningar" inom gränslandet militär/polis så är min dagsfärska erfarenhet att de flesta är väldigt statiska och byråkratiska, speciellt forna öststatare. Ledningsfilosofin är, år 2020, gör som du är tillsagd, tro inte att du kan tänka själv, gör EXAKT som du blir tillsagt, när jag säger till. I övrigt skall du sitta i ett hörn och se ut som en tyst apa...

Resultatet var att de, mycket riktigt, gör EXAKT som chefen säger... Även fast de förväg vet att det kommer gå åt skogen. Går det åt skogen är det inte deras eget fel, de har ju bara lytt chefen...

Du tänker på gendarmer, inrikestrupper o dylikt? Skulle vara intressant att veta vilka länder du beskriver.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: ErikLj skrivet 30 maj 2020 kl. 11:24:51
Fär länge sedan blev jag på en kant involverade i en studie om  hur polisen leder större insatser. Jämfört med armén kunde vi bl a konstatera att de var en väldig fokus på grupps strid och de var duktiga på det. Den lilla polisgruppen var väldigt samövade, kunde sina rutiner och jobb, gruppchefen var erfarnen och var en både formell och informell ledare.

En effekt av heltids-/yrkespoliser vs värnpliktiga soldater?
Snarare att 95% av alla polisinsatser skedde inom ramen för gruppen. Väldigt sällan man gjorde större insatser och behövde samordna med andra.

Jämför fallskärmsjägargrupp med skyttegrupp.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: thermopylai skrivet 31 maj 2020 kl. 17:36:19
När de ska lösa en uppgift räknar de ut styrkeförhållanden och ser vilka förluster de kommer få enligt tabellverk. Är dessa oacceptabla förändrar man styrkeförhållandena innan genomförandet genom att applicera eldkraft.

Det är ju precis som när jag spelar!  :)
"Jag skall ha 5-1 där, det blir två artbats till den, 5-1 där, vi tar en Typhoon och lite kårart, här får 3-1 funka..' - är jag effektbaserad också när jag hela tiden tittar på minimiutfall och planerar för säkra advances och garanterade reträtter?

 :D Precis så spelar ju de flesta av oss i de flesta spelen...
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Strv102r skrivet 31 maj 2020 kl. 18:19:56
Vi gör ju set. Och det kan vi därför att alla förband har numeriska stridsvärden relativt varandra. Och det finns så klart i de ryska tabellverken vad exempelvis en amerikansk pansardivision är värd numeriskt mot en rysk dito. Då kan man göra så. Frågan är hur korrekta deras värderingar är?
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: aegneus skrivet 31 maj 2020 kl. 18:54:18
Naturligtvis inte. Och olika divs är olika.

Så följer av det att OCS har den överlägset mest realistiska stridssimueringen på sin nivå genom sina surprise rolls? (eller vad det heter, inte tittat på systemet på typ tio år...) 
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Mimer skrivet 31 maj 2020 kl. 19:32:21
När de ska lösa en uppgift räknar de ut styrkeförhållanden och ser vilka förluster de kommer få enligt tabellverk. Är dessa oacceptabla förändrar man styrkeförhållandena innan genomförandet genom att applicera eldkraft.

Det är ju precis som när jag spelar!  :)
"Jag skall ha 5-1 där, det blir två artbats till den, 5-1 där, vi tar en Typhoon och lite kårart, här får 3-1 funka..' - är jag effektbaserad också när jag hela tiden tittar på minimiutfall och planerar för säkra advances och garanterade reträtter?

 :D Precis så spelar ju de flesta av oss i de flesta spelen...

Erkänner mig skyldig här... :)
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: thermopylai skrivet 31 maj 2020 kl. 20:57:38
Naturligtvis inte. Och olika divs är olika.

Så följer av det att OCS har den överlägset mest realistiska stridssimueringen på sin nivå genom sina surprise rolls? (eller vad det heter, inte tittat på systemet på typ tio år...)

I viss mån, men OCS-brickorna har numerisk action rating som ger dig de exakta oddsen för att få attacker eller defender surprise. Men eftersom du inte får titta i motståndarens stack så är det inte säkert att du vet hans exakta AR om den högsta är dold. Dessutom får du välja vilken enhet som är lead unit, med vissa undantag.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: thermopylai skrivet 4 juni 2020 kl. 17:57:46
Mattis cred stiger sen Trump kallat honom "den sämste generalen i världshistorien".
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Nisse skrivet 4 juni 2020 kl. 20:03:41
Vad gäller "utlänningar" inom gränslandet militär/polis så är min dagsfärska erfarenhet att de flesta är väldigt statiska och byråkratiska, speciellt forna öststatare. Ledningsfilosofin är, år 2020, gör som du är tillsagd, tro inte att du kan tänka själv, gör EXAKT som du blir tillsagt, när jag säger till. I övrigt skall du sitta i ett hörn och se ut som en tyst apa...

Resultatet var att de, mycket riktigt, gör EXAKT som chefen säger... Även fast de förväg vet att det kommer gå åt skogen. Går det åt skogen är det inte deras eget fel, de har ju bara lytt chefen...


Du tänker på gendarmer, inrikestrupper o dylikt? Skulle vara intressant att veta vilka länder du beskriver.

Rumäner, Bulgarer, Slovener, Polacker. Till viss del britter och även tyskar. Med de två sista var det dock mer av väldigt hierarkiskt ledarskap.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: EvilSpook skrivet 18 juni 2020 kl. 23:16:50
Så mycket att skriva om så många olika aspekter av detta... Ledning är undervärderat och komplext. I Sverige har vi uppdragstaktik.

Det kanske är synd att använda den här tråden för såna här generella diskussioner, men de föregående resonemangen finns här ovan.

Hittade en grymt intressant och välskriven text på temat:
https://kkrva.se/uppdragstaktik-en-svensk-papperstiger/
Författaren verkar insatt och märkligt bekant på nåt sätt...
 8)
//EvilSpook
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Mats Eden skrivet 21 juni 2020 kl. 10:01:42
Ouch... ord och inga visor... :shock:
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Nisse skrivet 21 juni 2020 kl. 19:56:04
Min högst personliga åsikt är att ”man” ofta tillskriver sig själv bra egenskaper och förmågor. Man vill så gärna vara ”bra”, kreativ, framåtskridande och banbrytande. Men i verkligheten så är man inte det. Då vill man ha kontroll och inte riskera karriären.

Eftersom man, rätt eller fel, vet att alla minns vem som gjorde ”rätt” och ”fel” samt lydde order och inte var besvärlig så gör man som man blir tillsagd. För mycket hänger på det. Att våga själv och misslyckas är nog inte rätt väg för en bra fredskarriär.

Så alla minimerar riskerna och tänker ”nu gör jag så här men i verkligheten skulle jag...” också så tror de att de kommer bli den nya Rommel eller Manstein trots att de aldrig tränat och övat på det.

Det positiva är nog att motståndarna är  minst lika stela och rädda.

Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Fredrik H skrivet 21 juni 2020 kl. 23:39:43
Citat från: EvilSpook

Det kanske är synd att använda den här tråden för såna här generella diskussioner, men de föregående resonemangen finns här ovan.

Hittade en grymt intressant och välskriven text på temat:
https://kkrva.se/uppdragstaktik-en-svensk-papperstiger/
Författaren verkar insatt och märkligt bekant på nåt sätt...
 8)
//EvilSpook

Kanske admin kan klippa ut diskussionen, den är intressant men omöjlig att hitta för utomstående. Olas inlägg var intressant och lite oroande.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: Folket skrivet 24 juni 2020 kl. 10:41:59
Mattis cred stiger sen Trump kallat honom "den sämste generalen i världshistorien".

Nu känns det som jag har missat något.
Titel: SV: Replay av Next War Poland
Skrivet av: thermopylai skrivet 24 juni 2020 kl. 12:53:34
Sorry, det var världens mest överskattade general, Trump hade twittrat.

https://edition.cnn.com/2020/06/03/politics/mattis-statement-trump/index.html (https://edition.cnn.com/2020/06/03/politics/mattis-statement-trump/index.html)