Jag blir inte klok på specialtrupperna och radarnäten. I mina genomspelningar så slår jag alltid ut radarnäten och SAM-värdet. På ett par tre drag är detection-värdet nere på noll eller kanske ett. Det lönar sig inte direkt att laga det heller, om inte fienden har slut på specialtrupper. När det väl har gått dithän att radarn är utslagen så är det en chans på tio att jaktflyg kan störa ett attackuppdrag, vilket verkligen minskar effekten av luftherravälde. Är radarnät så här sårbara? Jag vet inte, men specialförband är otroligt effektiva, ännu mera så när man har många brickor som kan sättas in varje turn. Det borde finnas en begränsning.
...
Ett stort plus med Vietnam var att få se den kinesiska armén i all sin prakt. Många arméer med både eldkraft och kvalitet är onekligen imponerande. Deras vanligaste mekbrigad är 6-5-8 med 6 i kvalitet (det har alla kineser i kvalitet). Det är bara USA som är bättre, Kina lämnar NATO bakom sig i eldkraft. Är det sant så har Kina gjort en enorm resa de senaste årtiondena.
I luften är det samma sak, många plan av hög och jämn kvalitet och stealth-plan i en omfattning som bara USA kan matcha. Kina är en världsspelare som lämnar Ryssland i dammet här, fascinerande för en stat som tidigare levt på att kopiera sovjetiska flygmodeller med några år på nacken.
Jag tror att SF är övervärderat i de flesta moderna spel (och böcker och filmer, de är inte Jason Bourne allihop). Fast (stationär) radar är onekligen j-t sårbart för inmätning i förväg, radarsökande robotar, sabotage, SF eldledning och målbelysning, så frågan blir ju hur stor del av sensorkedjan som är rörlig, eller tänds först när konflikten är igång. Jag brukar säga att vi vet att konflikten är igång när vi förlorar den fasta sensorkedjan.
Kina är troligen graderat för att det ska bli ett intressant spel. Ingen vet vad de kan förrän det finns en riktig konflikt att analysera. Var inte Vietnam 1979 senaste gången de testades i skarpt läge?