Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Delirium

Sidor: [1] 2 3 ... 9
1
Science-Fiction & Fantasy / Fantasykrigsspel?
« skrivet: 19 september 2021 kl. 18:35:34 »
Jag ställde frågan på BGG här tidigare idag och har fått lite svar redan: https://www.boardgamegeek.com/thread/2727767/fantasy-empire-building-and-warfare

Alltså, vad finns det för brädspel som likt dataspel som Heroes of Might and Magic låter en bygga upp ett rike och arméer för att krossa motståndet? Exploration är okej men inte nödvändigt; individuella ledare med levling likaså; snygg karta mer eller mindre nödvändigt (begriper mig inte på rena kortspel). Teknologier/advances inte nödvändigt men kul.

Har börjat snöa in lite på den här "lättare" formen av spel när den mentala orken inte räcker till de vanliga krigsspelen.

2
Historiska spel / Bayonets and Tomahawks
« skrivet: 4 april 2021 kl. 10:32:30 »
Min vurm för musköter, Montcalm och mohikaner (den sista, filmen från 1992) har lett mig till det här nyss hitskickade spelet. Läser och sätter upp nu och planerar en liten genomgång i bild. Råkar någon annan vara i den här fasen med detta spel?

3
Historiska spel / Europa Universalis 2020
« skrivet: 9 oktober 2020 kl. 19:21:45 »
En kärleksförklaring
Det började 1997 en regnig vinterdag i en spelaffär i Lund, namnet är borta, men den låg på en tvärgata till Botulfsplatsen. Jag var fattig student på den tiden och lite allmänt i livets uppförsbacke kan man säga. Plötsligt ser jag en blå låda med ganska blygsam storlek med namnet Europa Universalis. På baksidan en bild med brickor i en stil jag aldrig sett förr. Hmm, sex spelare avgör Europas och världens öden under 300 års historia, 1492-1792? De kanske tog 500 spänn – jag knäckte spargrisen och tog hem till mitt nationsrum och resten är, som man faktiskt säger, historia. Jag plöjde reglerna och fixade spelare i min bekantskapskrets och lite till, vi blev faktiskt sex stycken i ett första parti som jag inte minns så mycket av mer än att vi satt en lång period i nationens källare under en sommar och fick stuva undan spelet när baren skulle vara öppen. Det fick faktiskt vara ifred.

I en lite knepig period i livet var EU det som höll mig på banan. EU är min gamla kärlek som representerar 90-talet, en tid då allt gick snabbt runtomkring, ofta för snabbt, men vid EU-bordet kunde vi sitta dygn i sträck. Jag älskar helt ogenerat EU som spel och vad det representerar, och den tid och de grupper där vi tillsammans har genomgått detta elddop bland spel och ”levt” historien, månad efter månad. Jag har aldrig slitit så mycket med regler men alla jag spelade det med i Lund, två eller tre kampanjer, har varit överens om att det varit värt att kämpa med det, jag vet folk som fortfarande spelar, eller försöker få ihop, EU, som jag var med om att tända gnistan för.
EU är det spel jag ägnat mest tid åt genom åren och det har fått mig intresserad av historia jag inte visste fanns – holländsk kolonisation av kryddöarna; religionskrigen i Frankrike; Tordesillasavtalet; Yermaks expeditioner i Sibirien; den portugisiska handelsnärvaron i Ormuz för att inte tala om Macao; Englands och Frankrikes kamp om Amerika, efter att Spanien och Portugal falnat. Handelskonflikter i Indiska oceanen, krig i Italien, den stora oredan i Ryssland, den nederländska revolten 1581, det heliga romerska riket. Allt började med Europa Universalis, för det fick in allt i ett spel.

För att snabbspola lite så har jag faktiskt tappat räkningen men jag har hållit igång två gäng i Lund och två gäng i Göteborg och spelat en gång pbem via Cyberboard (det var krångligt). Jag hade egentligen lagt det på hyllan för allt annat än anekdotiska ändamål, men i somras hände något som fick mig att börja tro att det skulle gå att spela igen. Den ene efter den andre som på något sätt uttryckt intresse för spelet sa att de faktiskt skulle vara intresserade av att testa, i första hand på FF deluxe och sedan på fler konvent. Sedan kom någon på att vi skulle kunna köra vidare online också och plötsligt var en sådan lösning på plats.

Vi var sex man på Rimforsa, jag var Portugal och den ende som kunde reglerna. Magnus var England, Björn Frankrike, Filip Spanien, Anders turkarna och Jocke Venedig. Vår vän Fredrik kom förbi ibland och mös av att se oss spela EU. Andra kom förbi och tyckte vi var tokiga. Det många nog inte riktigt såg är att EU spelas i olika perioder, och den första perioden, 1492-1519 är sex turns, och det var mitt/vårt mål att kunna spela. Vi kom fem och en halv turns men vi hoppas kunna slutföra perioden nu på måndag online.
Från början var det rätt kämpigt att hålla allt flytande, det är mycket att hålla reda på, ekonomi, militär, administration, diplomati, events, och det är utan tvekan den mest intensiva och krävande konventsupplevelse jag haft. Jag hoppas jag kunde prata i sammanhängande meningar och vara någorlunda social under helgen men mitt fokus var någon helt annanstans. Det var i mitt huvud 1997, en regnig vinterdag i Lund.

 

4
Science-Fiction & Fantasy / Scythe med kampanj
« skrivet: 3 september 2020 kl. 20:10:23 »
Gott folk, för den som till äventyrs är intresserad vill jag berätta att jag är involverad i en kampanj (The Rise of Fenris) till Scythe. De flesta vet nog vad det är för något, ett väldigt snyggt euro i ett alternativt tidigt 1900-tal med hexagoner och antydan till konfliktspel med hexagoner och abnormt abstrakta stider. Mitt problem med det har varit att det är för begränsat både tid och djup och till något mindre del att det blir lite väl mycket solitärspel ibland. När man väl fått igång sin engine har två timmar gått och Kapten Optimera avslutar spelet. Det finns olika expansioner som varierar spelet (bl a hur det slutar) men det största som har hänt är kampanjen Rise of Fenris som består av 8 episoder., där varje episod är ett parti av normallängd (som det verkar).

Vi är fem gubbar som har avslutat den andra delen och är väldigt tilltalade av upplägget, känns smart att ett spel som har så mycket potential i form av bakgrund och komponenter kan avnjutas mer långsiktigt. I kampanjen är (såvitt vi förstår, vi vill inte spoila) exakt slutposition i respektive episod av mindre betydelse utan det man ackumulerar under kampanjens gång. Det får mig att känna att det är mer värt att engagera sig över tid trots att jag missar förstaplatsen med två poäng. Om ni spelat Scythe och tröttnat eller avskräckts redan från början av att det är för simpelt kan jag verkligen rekommendera den här kampanjen.

Och nej, jag vill inte veta något om vad som händer i den, så inga spoilers tack.

5
Historiska spel / La Bataille de Ligny (II)
« skrivet: 19 maj 2020 kl. 15:03:54 »
Messieurs, jag har sedan en tid tillbaka gått segrande ur en mental envig med La Bataille, där jag läst samtliga regelversioner ovanpå varandra och studerat skillnader och likheter. I korthet är de mer lika än olika och det finns för- och nackdelar med allihop. Men jag kör nu Regulations d'Ans XXX, Regs for short.

Jag spelar slaget vid Ligny (II) solitärt (Clash of Arms 2016) och har lite bilder att visa för den som är intresserad. men det var så längesedan att jag inte är säker på vad som är ett bra sätt att dela bilder nuförtiden. Någon som kan hjälpa till?

Slagfältet är alltså Ligny. Omgången är 13.40, slaget börjar 13.00. Fyra maneuver units spelade i denna tredje omgång. Mestadels inmarscher och positionerande som ju tar sin tid.

Öster om centern/Fleurus/kejsarens position ställer Gerard upp sin IV kår, 14 och 12 divisionerna i täten ihop med en artilleriansamling, kavalleriet till höger, 13 divisionen kommer upp bakom. Siktet så klart rakt in mot Ligny självt som skymtar uppe i norra kanten. Ännu mer österut befinner sig Grouchys kavallerireserv med först Exelmanns IIC och sedan Pajols IC corps som vaktar högerflygeln mot den onde preussaren.Och den onde preussaren på den sidan är Thielemanns III kår som fortfarande anländer till slagfältet. Marwitz lätta kavalleri utgör en screen mot Pajol.Borta på vänsterflygeln har vi Girards 7 division, för dagen avdelad från I kåren som är först i strid i St Amand le Hameau där de redan drivit lite jaegers på flykten. Längre ner i bild finns Vandammes III kår som marscherar friskt i kolonn mot St Amand le Chateau, 10 och 11 divisionerna är snart i full strid. Längst ner till vänster skymtar III kårens kavalleri under Domon som vaktar yttersta vänsterflygeln mot eventuella preussiska framstötar från Wagnelee-hållet.Här är en närbild på hur preussarna "försvarar" Ligny. I stort sett allt I kårens artilleri är posterat väster om byn, i själva byn hela 4 brigaden. Norr om Ligny vid Sart Molet väntar II kårens 7 brigad och ännu lite längre norrut marscherar samma kårs 8 brigad just in på slagfältet. Just vid Moulin de Bussy återfinns Blucher och hela staben, strax väster om dem Ziethen och I kårens stab och ovanför Pirchs II kår. Bägge två har aktiverats av Blucher och kan alltså använda hela sina kårer med en chit.*Här är en närbild på striden som väntar vid St Amand.Jag ska förklara lite regler också under tiden är tanken. I början på varje turn får bägge sidor x antal command points med vilka de kan skapa så kallade Maneuver Units (MU). För varje MU lägger man en chit i dragkoppen och adderar sedan 4 action chits (typ events). En MU är oftast en division men om kårchefen är sk aktiverad (i samma hex som arméchefen och håller sig sedan inom 10 hexar) kan en hel kår utgöra en MU. Man markerar en MU med de numrerade brickor ni ser, en på ledaren och en i koppen (med visst undantag). För min egen skull använder jag små kuber för att markera vilka formationer som är MU. Det finns även vissa kavalleriledare som får slå ett initiativslag för att skapa sin egen MU (Pajol är pålitlig här).

Sequence of play är i korthet att dra chits, utföra förflyttning, markera kommande närstrider av infanteri och sist i varje MU utföra eventuella kavallericharges inklusive melee från dem; sedan ny chit etc. När alla chits dragits utförs all eldstrid förutom av de som ska vara i närstrid simultant. Efter det utförs en närstrid i taget växelvis. Sedan reorganisering. Ny omgång som börjar med att cp allokeras till maneuver units och så vidare. Observera att detta är den sekvensiering som används i Regulations (och därmed i den simplare varianten Marie-Louise).

6
Boxen / Små filmer om krig
« skrivet: 6 maj 2020 kl. 14:19:38 »
Om man som jag har stunder över så hittar man ibland små guldkorn i dyngan. Bland alla olika historiska dokumentärer och animationsrika klipp man kan vada igenom på youtube finns något som olycksbådande nog heter EpicHistoryTV men som oerhört oväntat visar sig hålla hög kvalitet både vad gäller upplägg, inläsning, pedagogik, mängd bakgrundsinformation och översyn över slagfältet på nivå som gör att man faktiskt lär sig ganska bra. Inte för experten men för den som vill ha lite mer insyn.

Det jag kollat hittills är lite Napoleonsegrar, så klart. Här är ett exempel om Austerlitz och ett om Jena:
7
Andra världskriget / Pacific War - ny version på gång!
« skrivet: 11 april 2020 kl. 16:45:13 »
Lite i skymundan har det ryktats om en nyutgåva av Pacific War (VG). Nu verkar det faktiskt definitivt vara på gång genom GMT:

https://boardgamegeek.com/thread/2394277/gmt-reprint-game

Mark Herman pratar i en podcast om det hela, inte officiellt på p500 än men lär vara med nästa gång. Goda nyheter.

Mark H själv verkar osäker på om det kommer att få 500 preorders.  :?

8
Events / Nytt krigsspelsevent på försommaren?
« skrivet: 20 mars 2020 kl. 11:42:00 »
Mannar!

jag tror att det på flera plan kan finnas behov av, och möjlighet för en krigsspelarträff under senvåren/försommaren. Inga stora sammankomster/konvent förväntas tillåtas, långt till höstens FF deluxe, ett allmänt umgängesbehov efter mer eller mindre ofriviliga isoleringar och en trolig sänkning av ambitioner för andra semesterplaner leder mig till denna slutsats.

Om ni tänker som jag, hur ska detta kunna bli verklighet? Jag har bara lösa tankar än så länge men jag tror följande:

en vanlig helg är att föredra, i maj eller juni
på en plats som kan hysa ca 20 deltagare eller fler?
med bra ytor och lokaler
nära till kost och logi
förhållandevis centralt i riket

Vi behöver så klart inte nämna att vi inte vet om sådana sammankomster ens kommer att vara tillåtna, allmänna kommunikationer vara inställda, alla hotell har gått i konkurs, ryssarna och/eller Godzilla har invaderat, etc etc. Vi behöver heller inte ha en diskussion om epidemiologi i denna tråd. Låt oss förutsätta att alla greppar att villkoren är osäkra.

Så, OM vi ska/kan göra det, vad är bra alternativ?

[Ett enkelt och logiskt svar är så klart Rimforsa igen (som säkert inte skulle ha något emot extra bokningar) men låt oss tänka på annat också, med avseende på pris, tillgänglighet etc.]

/Björn

9
Events / Tidsrescha till 1914 - Rimforsa mars 2020
« skrivet: 29 januari 2020 kl. 10:46:04 »
Är dags att mejsla ut detaljer kring projektet 1914 Twilight in the East på FF deluxe om ca 1,5 månad. Här finns alla filer, inklusive uppdaterade regler: http://www.consimgames.com/products/tite/

Min tanke är att sätta upp spelet med lämpligt scenario på fredag em (så tidigt som det går) och sedan driva det hela helgen med alla som vill. Tite lämpar sig väl för lagspel så alla deltagare får befäl över x antal arméer och frontavsnitt men det går också att ta över befäl för den som kommer senare och att lämna över befäl för den som behöver lämna. Varje sida får en uttalad överbefälhavare som tar beslut på en högre nivå och ser till att inga befäl hamnar mellan stolarna.

De som sagt ja hittills är: undertecknad, Kristian, Wes, Engelbrekt och Filip N.

De två förstnämnda har god erfarenhet av spelet. Av de andra vet jag att minst tre har spelat kortare scenarior och bör ha viss erfarenhet både i teori och praktik. Jag tänker att alla som ska vara med åtminstone ska ha pluggat regler och gärna kollat in övningsscenariot Battle for Ivangorod (se länken). Vi ska ha i åtanke att detta i hög grad är en chans för folk att komma in i spelet i praktiken men jag vill heller inte behöva ha regelgenomgång från ruta ett en gång i kvarten. Så låt oss gemensamt se till att vara väl förberedda men också hjälpas åt att lära oss detta eminenta spel.

Val av scenario. Mitt förstaval är The Great Battle for Galicia (29.3) på tre kartor, som börjar GT 4 och slutar GT 15 (12 turns). Om vi blir många som vill spela länge kan man ganska enkelt haka på 29.7 med Preussenkartan också så man får med tyska fronten också. Om vi blir extremt många kan man tänka sig galenskapen Battles for Lodz and Krakau från Dispatches men antagligen osannolikt.

Jag vill gärna att ni skriver här hur dedikerat ni tänker delta (på ett ungefär) så vi kan göra en realistisk uppskattning av bemanning och tidsåtgång.

/Björn

10
Shopping / Letar efter C3i-prylar
« skrivet: 22 januari 2020 kl. 09:46:09 »
Hejsan, jag letar efter nummer 20, 23 och 26 av C3i, mer specifikt de delar som rör 1914: Twilight in the East. Om någon råkar sitta på dessa brickor/artiklar och vill dela med sig av dem i någon form i utbyte mot någonting blir jag glad.

I något mindre grad gäller detta även 1914: Offensive á Outrance men där kan jag inte vilka nummer det gäller...

/Björn

11
Events / Blippspel Galore 2020 - Inbjudan
« skrivet: 26 oktober 2019 kl. 12:22:35 »
Citoyens, amis!

Ännu en gång bjuder en grupp Göteborgs-med-omnejd-krigsspelare under överinseende av vår franske marskalk Patrick T in er alla till Blippspel Galore 2020, nummer XIV i ordningen. Denna gång vecka 3, alltså helgen 17-19 januari. Plats är som vanligt lokalen i före detta biograf Svea, Sveaplan 29 (i den sk Linnéstaden) i Göteborg.

Vi öppnar på fredag eftermiddag, ca kl 16 och bommar igen på söndag eftermiddag ungefär samma tid.

Man kan inte sova över i själva lokalen men det finns tre övernattningslägenheter i huset som man kan boka direkt genom Patrick. Stamgästerna har förtur. Utöver det står Göteborgs hotell och vandrarhem redo. Kyl, frys och matlagningsmöjligheter finns men vi har ingen kiosk eller liknande, man sköter sig själv men det finns gott om butiker och restauranter i närheten. Dock finns kaffe alltid tillgängligt.

SENT TILLÄGG OM MAT: JAG HAR BOKAT BORT FÖR 20 PERSONER PÅ GYLLENE PRAG KL 20 PÅ LÖRDAGKVÄLLEN. I ÖVRIGT ÄTS "IMPROVISERAT", OFTAST I MINDRE GRUPPER, GÅR ALLTID ATT HÄNGA MED NÅGON TILL SLUMPMÄSSIGT VALD PIZZERIA ELLER DYLIKT.

Vi är glada om man anmäler att man tänker komma så vi har lite kunskap om hur mycket bordsutrymme och annat som behövs, men anmälan är inte bindande. Det kostar max hundra kronor att vara med hela helgen men normalt blir det mindre än så.

Ta gärna med plexiglas, det är en konstant bristvara. Det rekommenderas att åka kollektivt, vagn 1, 2 och 6 stannar vid Olivedalsgatan, annars är Linnéplatsen adjacent. Parkering kan vara svår men finns till exempel i Psykologens logi, även det vid Linnéplatsen.

För de som inte varit med tidigare och undrar hur det ser ut och vad som spelas hänvisas till dessa trådar: http://www.krigsspel.se/forum/index.php?topic=4147.105 http://www.krigsspel.se/forum/index.php?topic=3702.0 och den här tråden: http://www.krigsspel.se/forum/index.php?topic=3857.135

Varmt välkomna!

Patrick, Jonas M och Björn E (och som vanligt Fannis ande)

Instructions d'Entré:

För att komma in genom ytterporten Sveaplan 29 ring/koda "999+ring". Om någon är nere i lokalen trycker denne på en öppningsknapp. Väl inne genom ytterporten måste en dörr till forceras, i korridoren första dörr till vänster. Denna dörr är oftast inte låst utan man måste bara trycka ner handtaget ganska hårt. Om den inte går upp trots milt våld och den faktiskt är låst måste ni ringa på klockan men då låter det som ett flyglarm nere i lokalen så GÖR DET INTE I ONÖDAN OCH TRYCK BARA EN GÅNG. När vi hämtat oss från chocken trycker någon på öppningsknappen.

12
Boxen / Minnesord
« skrivet: 22 augusti 2019 kl. 09:41:02 »
I Inside GMT skriver Gene detta om den bortgångne Richard Berg. Fint skrivet och en bra påminnelse om att a, tiden går och b, människor har flera sidor. Ganska gripande, faktiskt.

http://www.insidegmt.com/2019/08/farewell-my-friend-r-i-p-richard-h-berg/?utm_source=GMT+Games&utm_campaign=3372aa4473-EMAIL_CAMPAIGN_2019_08_21_10_05&utm_medium=email&utm_term=0_a53b26436f-3372aa4473-15994861


13
Det här har undsluppigt mig hittills, men det pågår tydligen ett arbete för att skapa ett board game baserat på dataspelet EU (som vi vet i sin tur är baserat på det episka franska brädspelet från 95).

Jag måste säga att det ser väldigt snyggt ut med komponenter som lyckas vara ganska originella från andra spel av den här typen, men jag har inte orkat läsa något om regler eller ens när man planerar för en färdig produkt och/eller kickstarterprojekt.

https://www.aegirgames.com/europa-universalis/

Fler bilder här: https://boardgamegeek.com/boardgame/254127/europa-universalis-board-game/images

14
Första världskriget / Empires and alliances
« skrivet: 3 januari 2019 kl. 16:51:53 »
Någon som testat?

15
Events / Blippspel Galore 2019
« skrivet: 6 november 2018 kl. 12:45:16 »
Vänner!

Som traditionen säger bjuder återigen Patrick T in er alla till Blippspel Galore XIII 2019, helgen 18-20 januari. Plats är som vanligt lokalen i före detta biograf Svea, Sveaplan 29 (i den sk Linnéstaden) i Göteborg.

Vi öppnar på fredag eftermiddag, ca kl 16 och bommar igen på söndag eftermiddag ungefär samma tid.

Man kan inte sova över i själva lokalen men det finns tre övernattningslägenheter i huset som man kan boka direkt genom Patrick. Utöver det står Göteborgs hotell och vandrarhem redo. Kyl, frys och matlagningsmöjligheter finns men vi har ingen kiosk eller liknande, man sköter sig själv men det finns gott om butiker och restauranter i närheten. Dock finns kaffe alltid tillgängligt.

Vi är glada om man anmäler att man tänker komma så vi har lite kunskap om hur mycket bordsutrymme och annat som behövs, men anmälan är inte bindande. Det kostar max hundra kronor att vara med hela helgen men normalt blir det mindre än så.

Ta gärna med plexiglas, det är en konstant bristvara. Det rekommenderas att åka kollektivt, vagn 1, 2 och 6 stannar vid Olivedalsgatan, annars är Linnéplatsen adjacent. Parkering kan vara svår men finns till exempel i Psykologens logi, även det vid Linnéplatsen.

För de som inte varit med tidigare och undrar hur det ser ut och vad som spelas hänvisas till dessa trådar: http://www.krigsspel.se/forum/index.php?topic=4147.105 http://www.krigsspel.se/forum/index.php?topic=3702.0 och den här tråden: http://www.krigsspel.se/forum/index.php?topic=3857.135

Varmt välkomna!

Patrick, Jonas M och Björn E (och som vanligt Fannis ande)

Instructions d'Entré:

För att komma in genom ytterporten Sveaplan 29 ring/koda "999+ring". Om någon är nere i lokalen trycker denne på en öppningsknapp. Väl inne genom ytterporten måste en dörr till forceras, i korridoren första dörr till vänster. Denna dörr är oftast inte låst utan man måste bara trycka ner handtaget ganska hårt. Om den inte går upp trots milt våld och den faktiskt är låst måste ni ringa på klockan men då låter det som ett flyglarm nere i lokalen så GÖR DET INTE I ONÖDAN OCH TRYCK BARA EN GÅNG. När vi hämtat oss från chocken trycker någon på öppningsknappen.

Sidor: [1] 2 3 ... 9