Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - BjornH

Sidor: [1]
1
Boxen / nCoV-2019
« skrivet: 12 mars 2020 kl. 09:47:48 »
Tänkte det var bäst att starta en separat tråd istället för att tråka ner FF-tråden.

Men påståendet att smittspridningen är mycket hög i Sverige kan ju inte slås fast baserat på dom siffrorna. I stort sett alla har smittats utomlands. Dessutom beror antalet smittade per capita på hur stor andel av befolkningen som testats. Tror inte vi behöver få panik än i alla fall.

Att det pågår en ganska stor del smittspridning lokalt i Sverige skulle jag vilja säga är utom tvivel. Vi har redan ett dödsfall av en person där man inte lyckats spåra källan till utlandet. Med tanke på att det i medelvärde tar 17 dagar för en person att dö i covid19 så har denna person förmodligen blivit smittad lokalt långt innan sportlovsdebaclet, typ runt 23 Feb. Om man tittar enbart till antal dödsfall så borde vi i Sverige ha ca 800 fall. Om man ser till antal importerade fall jämfört med inhemska fall så har Sydkorea som enda land statistik på det. De har testat allt och alla och ser att 86 procent av fallen beror på lokal spridning. Så om man antar att våra rapporterade fall som ju i princip bara applicerats på resande är de resterande 14% så har vi alltså ca 3500 totalt. Så vi har förmodligen mellan 800 - 3500 fall i landet varav ca 500 är testade och verifierade. Och vi har definitivt lokal smittspridning.

Det är inte bara en fråga om att folk ska tänka till om man smittar andra, utan också hur rädd man är att själv bli smittad. Varje arbetsdag ihop med pendling är för många en större smittorisk än helgens konvent. 40 personer på en konferensanläggning är inte mycket mot en tunnelbanevagn.

Det kan vara så, men det kanske också kan vara tvärtom. Diamond Princess fallet visade ganska tydligt att det sprider sig lätt på en "flytande" konferensanläggning i alla fall.  :? Och då satt de på sina rum, inte tillsammans lutandes över små blippar, skrattandes, som vi alltid gör.  :D

Tittar man på siffrorna om corona i världen inser man att Skandinavien är bland de värsta ställena att smittas. Vi har en procentuellt väldigt hög nivå av smittade per capita. Friuli i italien har en befolkning på 1.25 millioner och 116 fall, en av de områden som man inte ska åka till. Stockholm har en högre procentuell nivå än så och dessutom extremt många fler platser där smitta kan ske än vishan i norra italien. Om vi tar bort Lombardiet och Hubeiprovinsen (kanske Iran också) så är nog Röd tunnelbana från gamla stan och norrut bland de värsta smittozonerna i hela världen just nu faktiskt. Norge har en väldigt hög procentuell nivå av smittade men där bor väl alla separerade av fjordar och vägar som inte går att köra på.

Jag håller med. Över huvud taget tycker jag det är makalöst att tro att Sverige på något sätt skulle vara "bättre rustat" än Italien och att vi skulle vara på väg någon helt annan stans med vår smittspridning/kaos än till samma ställe som Italien om ca 2 veckor... Men jag antar att folkhälsomyndigheten m.fl. tror att vi är bättre på att "stanna hemma om du är sjuk och tvätta händerna" än vad Italienarna var?

Denna blogpost är läsvärd:
https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca


2
Shopping / Köpes: Blood Royale GW (1987)
« skrivet: 3 mars 2020 kl. 15:55:03 »
Letar efter denna gamla goding om dynastiska strider under medeltiden.

3
Science-Fiction & Fantasy / Imperial Stars II
« skrivet: 5 juli 2016 kl. 22:19:19 »
Fick testa Imperial Stars II på LinCon i år. Efter beställning via Alphaspel som dröjde massa veckor har jag nu kört det några gånger. Väldigt trevligt litet spel med krigsspelskännsla som jag kan lira med 12-åringen!  Man försöker utmanövrera varandra med små flottor och försöker etablera baser närmare motståndarens hembas. Allt man gör, flytta, kolonisera och bygga skepp kostar   "Ops" som man får tilldelat varje runda. Enkelt och kul!

/ Björn

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk


Sidor: [1]