Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Vidarrr

Sidor: [1]
1
Historiska spel / AAR Washingtons War i Göteborg
« skrivet: 24 oktober 2017 kl. 22:30:43 »
Idag bjöd Hannes generöst in en tjänsteresande Nyköpingsbo till sitt hem för att spela spel. Hur jag tackade, läs nedan för att få veta :|. Jag tog inga anteckningar utan detta är fritt ur minnet...

Washingtons War

De Goda (AKA Amerikanerna): Vidar
De Onda (AKA Britterna): Hannes

Ingen av oss hade spelat spelet förut men båda liknande spel så trots halvknackiga regelkunskaper gav vi oss snabbt i kast med spelet. Vi gjorde båda en något förvirrad setup och drog igång

1775 gav mig en hand med ett (av 7 möjliga)  opskort och horder av Brittiska events. Hannes inledde med att anfalla Rhode Island där jag hade en dålig general. I rutan bredvid hade jag en bättre general (George Washington, nedan GW) och han lyckades intercepta (33% chans) och sedan vinna striden åt mig (drygt 50 % chans). Hurra! Hannes kontrade med en räd mot Philadelphia och spridde Continental Congress (CC) för vinden, något som gjorde att jag blev begränsad i mina politiska möjligheter. Eftersom jag hade en hand som var helt värdelös för politiska strider gjorde inte det så mycket. I slutet av året gjorde GW en ny attack mot den brittiske generalen och spöade honom så mycket att han flydde till Kanada. Hurra igen!

1776 inleddes med att CC återsamlades i Georgias inland för att stärka den amerikanska kontrollen där (CC fungerar som en extra supply source till politiska counters). Hannes jagade omedelbart bort dem därifrån. Igen. Intensiva politiska strider rasade, men militärerna höll sig ganska stilla p.g.a. dåliga kort (Hannes, tror jag) och dåliga lägen (jag). Jag hade en plan för att göra en vinteroffensiv med GW igen, men Hannes discardade en event som gav mig möjligheter att snabba upp det franska intåget, så jag antar att GW skrev brev dit istället för att slåss.

Sen följde några år med få strider och mycket politik. Jag skrev på Declaration of Independence vilket gjorde politikfajten betydligt lättare. GW (nu släpandes på politikerhorden i CC, på något sätt måste de ju skyddas) erövrade Delaware, men insåg att det var en fälla. Det var här ungefär jag började inse att GW visserligen var en bra general, men inte Hannibal. Det var klart möjligt för brittiska mainstreamgeneraler att slå honom. Från Delaware hade han dessutom ingen reträttväg. Som tur var kunde han intercepta den brittiska armen i Philadelphia och slåss där istället (och retirera därifrån i sitt första förlorade slag).

1779, The Detroit Gambit
Spelet fungerar så att varje amerikansk seger flyttar fransmännen ett steg närmare intervention. När det bara krävdes en seger till såg jag en brittisk garnison i Fort Detroit, inom räckhåll för GW. Eftersom jag läst reglerna dåligt insåg jag inte att jag kunde springa dit med mina 4 units, overrunna den och få in fransmännen. Jag trodde att jag faktiskt måste vinna ett slag. Alltså lämnade Washington 2 man bakom sig (2 för att de inte skulle kunna bli overrunnade), gick mot Detroit, visade sig ha vaknat på fel sida (en general har i varje strid 50% risk att bara få använda hälften av sin battle rating, avrundat nedåt (GW är en 5:a...). Plötsligt var den givna segern i Detroit en 50/50. Men, det löste sig, GW klarade sig, fransmännen landade i Rhode Island och det såg ljust ut. Då började vi titta lite mer noggrannt på Victory Conditions.

Victory Conditions (Sudden death Conditions uteslutna). Amerikanerna vinner om de håller 7 av 14 kolonier (Kanada räknas som kolonik) den vinter spelet tar slut, britterna vinner om de håller 6 kolonier. Men britterna vinner om båda eller ingen når sitt mål. Som amerikan måste man alltså både hålla ner britterna till 5 och sig själv uppe på 7. Britterna satt säkert i Kanada och Georgia. Delaware och Massachusetts var hyfsat väl försvarade också och han lyckades hela tiden ha två kolonier i spel av New Jersey, New York, Maryland och Virginia. Man fick dessutom +1 på att slåss i en koloni som man kontrollerade så alla försök att bryta kontrollen var i uppförsbacke.

1780: North government falls, Peace at last

Fransmännen gjorde ett försök att ta över Massachusetts, men jagades bort, vi snirklade lite runt varandra för att hitta luckor. Plötsligt spelade Hannes North Governement falls, 1780 vilket innebar att det var spelets sista år (drar man ett sånt kort måste man spela det). Jag lyckades då använda min överlägsna mobilitet gaffla honom. Fransmännen marscherade mot Boston samtidigt som GW gick mot New Jersey. Det innebar att jag antingen skulle ta det ena eller det andra och få ner britterna till 5 kolonier. Med sitt sista kort anföll Hannes GW som interceptade i Philadelphia men änd förlorade slaget. GW flydde med svansen mellan benen in i Pennsylvanias vildmark, men när fransmännen tog Boston valde britterna att ge kolonierna frihet för att fokusera på det Europeiska kriget istället. God Bless America!


Tack Hannes för ett kul parti!2
Events / Sökes: Motspelare i Göteborg 23:e eller 24:e oktober
« skrivet: 18 oktober 2017 kl. 13:07:06 »
Hej

Jag åker till Göteborg med jobbet och håller kurs i början av nästa vecka, och testar om man kan kombinera det med något spel. Jag gillar ffa CDG och gärna rätt strategisk skala. Jag kommer att bo centralt i Gbg men kan (med vederbörliga instruktioner, har inte varit där sedan tidigt 00-tal) röra mig om det behövs. Slutar jobba vid 17-snåret och bör väl (för mina kursdeltagares skull...) vara tillbaka på hotellet runt 23 i alla fall.

Någon intresserad?

/Vidar

Sidor: [1]