Forumnyheter:

SMF - Just uppdaterat!

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Ämnen - Nisse

#1
Krigsspel / Solitär American Tank Ace
28 oktober 2022 kl. 15:13:08
Just nu så blir jag översköljd av AAR:s och liknande från solitärspelet American Tank Ace. Jag har spelat "föregångaren" Pattons Best men fastande aldrig för det spelet.

Det verkar ha funnits i handeln ett tag i USA, i alla fall levererats till amerikaner. Så nu till frågan. Har det kommit till Sverige/europa än? Det verkar inte finnas till försäljning än här. I alla fall inte på Alphaspel i Sthlm. Där kan man bara boka det.
#2
Rubriken säger det mesta. Någon som har någon åsikt, eller kanske tom spelat (speltestat) något av spelen?

1942 Yorktown tror jag att jag gillar, har alltid varit svag för "Carrier battles" men spelet känns lite simpelt med sina små fina brickor som troligen skall appellera till folk som inte egentligen gillar krigsspel. Vidare har jag lite svårt för regler där man ersätter text med symboler. Typ "roll a (tärningssymbol) istället för meningen "roll a dice". Eller "you hit on a (tärningsymbol som visar fem samt en till tärning som visar sex) istället för "you hit on a 5+"

Sen mekaniken att man spelar på tid, man har 30 min på sig känns lite märklig. Det blir ju då mest ett race att slå tärningar fort. Raket yatzy av det hela.

Sammanfattningsvis, jag kommer nog köpa och hoppas jag kommer gilla det men tror ändå inte det...

Tankduel Enemy in the crosshairs. Här styr man ett fåtal stridsvagnar mot motståndaren. Verkar också kul men kanske lite abstrakt.

Vad säger cognoscentin?



#3
Shopping / Köpes: Wings of War WWI
13 december 2017 kl. 16:34:54
Någon som har Wings of War WWI till salu? Allt av intresse så länge det är komplett samt inte helt trasigt.

Jag finns i Stockholm så helst här för avhämtning men finns det ute i landet så hör av er ändå.

#4
Shopping / Säljes blandade spel
19 november 2017 kl. 14:31:30
Följande spel samlar bara damm i hyllan.

Zero, The rise and fall of the Imperial Japanese Air Force. GMT games
Kartongen är ganska skavd på hörnen. Själva locket är delvis intryckt. Spelkort mm är i gott skick.
100kr

The Russo Japanese war 1904-1905, Avalanche press
Bra skick, Lite hyllskav i hörnen annars bra
100kr

Desert war Egypt 1940, Worthington games
fint skick, kartongen är lite intryckt men inte särskilt mycket
150kr

Where there is discord, Fifth column games
Bra skick, Hyllskav på hörnen, regelboken är skavd i ryggen.
1250 kr

Bilder kan alltid skickas.

Porto tillkommer om spelet skickas. Bor i Sthlm så jag kan mötas upp på helger eller ibland på vardagar.
#5
Krigsspel / Velar ang Where there is discord
7 november 2017 kl. 19:34:33
Jag har ett ex av spelet "Where There is Discord". Spelat det några gånger. Är i bra bruksskick. Nu står det dock mest på en hylla sedan nått år. Känns inte realistiskt att jag kommer spela det igen. Tror jag. Så alternativet är att jag säljer det. Men pengarna behöver jag inte. Missförstå mig rätt, pengar är pengar men summan jag skulle få gör varken till eller från. Plats har jag dessutom, spelet kan gott ligga på hyllan utan att det gör nått. Men jag har lite svårt för saker som bara ligger där. Så sälja eller behålla? Vad skulle ni göra?

Thats the million dollar question.
#6
Boxen / "Lego" S Stridsvagn
15 april 2017 kl. 12:53:15
http://cobi.eu/small-army/world-of-tanks/stridsvagn-103

Hur cool som helst. Sån skulle jag vilja ha, bara för att ha.
#7
Shopping / Köpes Fields of Fire GMT
17 februari 2017 kl. 12:02:06
Rubriken säger nog det mesta.

Läste en review på GMT:s solitärspel Fields of Fire och tycker det verkar roligt. Verkar vara svårt att få tag på från mina vanliga källor. Så någon som har ett ex som den vill sälja?
#8
https://www.kickstarter.com/projects/1992455033/battle-of-britain

En kickstarter av PSC på detta gamla (tydligen) spel. Enl texten skall det ha blivit lite förbättrat mm.

Jag har inte spelat spelet eller vet något om det, någon som vet? Är det värt att investera i?

#9
Krigsspel / Moscow 41
23 april 2016 kl. 21:39:52
https://www.kickstarter.com/projects/m41/moscow-41-wargaming-on-the-eastern-front

En sak som retar mig i "blockspel" som detta är just deras unique selling point, "fog of war" mekaniken. Tanken är väl att man som spelar inte skall känna till hur stark motståndaren är. Men det känns helt fel för denna nivå av krigföring/spel. Att inte ha en aning om hur stark eller svag motståndaren är känns väldigt märklig, eller ens vilken typ av enhet det är. Visst, man kan kanske som spelare komma ihåg vilket träblock som är vilken enhet och hur mycket stryk den fått men det känns ändå inte bra. Jag inbillar mig att dåtidens befälhavare hade ett visst hum om vilka enheter de hade framför sig och ungefär i vilket skick de var/är.

Att anfalla med sina enheter och säga "oj det var visst en pansardivision emot mig på full styrka samt två gardesinfanteridivisioner också på full styrka, nu blir det svårt. Hade jag vetat det hade jag aldrig anfallit" känns inte roligt eller så verklighetstroget. Nu vet jag att det är spel och inte en simulation men ändå.
#10
Kalla kriget / 2nd fleet en AAR del 1, bakgrund
21 oktober 2015 kl. 13:50:38
En ganska lång AAR från scenario sex i 2nd Fleet.

Vi spelade med viss "fog of war", eller rättare sagt, NATO gjorde det. Jag spelade Sovjet/röd spelare och var mer en "umpire" än motspelare.  Med andra ord jag såg hela spelplanen och alla enheter på den, NATO spelaren såg bara sina egna enheter samt de som han upptäckte.

Givetvis krävde detta att jag spelade synnerligen rättvist eftersom jag hade ett ointagligt informationsöverläge. Det är inga problem för mig. För att ändå minimera möjligheten för mig att mygla så hade jag i förväg skrivit ned ganska tydliga ordrar vad och hur mina enheter skulle agera. Men i grunden var spelet till för min "motspelare", och då är det ju inget kul om jag fuskar.

Han fick info genom en fotokopierad karta med brickor samt genom  "uppdateringar" via bilder från mobiltelefon.

Han visste ganska tydligt vad röd hade som mål samt vilka enheter som röd hade. Samma med VP, en ganska tydlig bild men inte helt komplett.

Briefing för NATO löd ungefär enligt följande:

WWIII verkar ha startat. Läget är synnerligen spänt i europa med vissa skärmystlingar mellan jaktflyg samt smärre strider mellan Röda diversionsförband och NATO förband. I Mellanöstern och Asien är större förband inblandade i strider.

I norr verkar ett angrepp mot Norge synnerligen troligt. Troligen kommer Röd att angripa Norge med marktrupp men innan det kommer de nog att försöka rensa havet från de enheter som finns där.

Uppskattningsvis kommer 5-8 ubåtar ( sex enl scenariot) svepa söderut längs med Norges kust för att slå ut NATO fartyg med mera. Vidare kommer troligen en fartygsstyrka med Kiev, Frunze, Tula och Sevastopol samt 5-7 ytterligare fartyg att understödja denna rensning. Vad gäller flygförband kan vi räkna med ca 3-5 flygspaningsenheter (3 enl scenariot) samt 2-3 attack och jakt förband vardera (2 INT samt 2 ATK enl scenariot).

Målet för Röd är troligast att förstöra NATO flygfält i Norge eller i vartfall att skada dem så mycket det går, samt att sänka Illustrious samt våra atomubåtar för att sänka vårt stridsvärde vid längre stridigheter.

Vårt mål är att hindra detta. Hög prio är att sänka något eller några av deras större fartyg, dvs Kiev, Frunze, Sevastopol eller Tula.

Till en början har NATO enbart de norska enheterna att tillgå i närområdet. Atomubåtarna ligger nära Björnöya samt ytfartygen vid Trondheim.

Lite fakta för oss som NATO spelaren inte vet om.

8 Gameturns


Scenariot är egentligen 6 GTs men vi lade på två för att få lite mer tid då det är mycket fog of war inblandat vilket kanske tenderar att dra ned på hastigheten när man flyttar.

Varje natobas förstörd 9 VP
Varje natobas med damage 2  6VP
Som ovan med damage 1 3 VP
Varje SN sunk 5 VP
Illustrious sunk 5 VP
Norwegian SS sunk 4 VP
Nato DD sunk 3 VP
NATO INT airunit destroyed 2 VP
Nato FF sunk 2 VP
Norwegian PC sunk 1 VP

Each soviet SS, SN or taskforce in Norwegian sea 3 VP

Minus för röd
Each Soviet CV or CG sunk -2
FF, DD, SD or SN sunk-1
Each INT or ATK destroyed -1


15 VP or less NATO decisive victory
16-20 VP Substansive victory
21-26 NATO marginal victory
27-32 Soviet marginal victory
33-37 Soviet substansive victory
38 or more Soviet decisive victory

Röd stridsplan
Ubåtarna kommer att röra sig söderut längs med Norges kust för att angripa det som de stöter på. Ytfartygen kommer att likaledes röra sig från Murmansk och söderut för att angripa "targets of opportunity".  Den styrkan är tillräckligt starkt för att klara sig själv mot de eventuella angripare som de kan tänkas stöta på. Flyget skall inleda en bombkampanj mot NATO flygfält i syfte att samla VP.

De "förändringar" vi gjort i reglerna är följande.

I Strategic detection fasen så anger NATO en "targethex" för de enheter som är ute och spanar. Sedan anger han vad de söker efter, ytfartyg eller ubåtar. Sedan räknar jag ut fem "ringar" från den hexen och antingen meddelar vad de hittat (ytfartyg) eller slår för att upptäcka om det är ubåtar enl reglerna.

Med andra ord, det är  svårare att upptäcka ytfartyg samt att NATO inte vet var de röda ubåtarna är. I vanliga spel så "ser" man ju brickorna även om man inte kan angripa den så kan man kalkylera var den är/vilket hot den är. Nu kan ubåtar och ev ytfartyg faktiskt bara "dyka upp".

Eftersom man vi spelar med viss fog of war, dvs man vet inte var motståndaren är respektive kan vara upptäckt utan att veta om det kan man givetvis bli angripen trots att man inte vet om att man är upptäckt. Vi gjorde en enkel tabell där man slår för om man upptäcker den som försöker upptäcka en själv. Ex ett ryskt spaningsflyg anger vilken hex som är "målhex" och sedan räknar ut 5 hexes från den för att se om han upptäcker en nato flottenhet. Beroende på hur långt bort en ev. flottgrupp är kan de upptäcka det ryska spaningsplanet. Ju närmare desto större chans att upptäcka det ryska spaningsplanet, resp långt bort låg chans.

Har man otur som natospelare så blir man upptäckt utan att själv upptäcka spaningsplanet. Då kan röd spelare angripa en utan att man vet om det. Där gav vi en negativ modifikation för försvarsslaget om detta inträffade. Inte så roligt om röd spelare upptäcker en och får Frunze inom avfyrningshåll utan att man som natospelare vet om det...

Vi har aldrig provat detta sätt att spela tidigare så det skulle bli kul att se hur det går/påverkar spelet.

Så ha i åtanke när ni ser alla counters att NATO spelaren inte vet var de är om de inte har en strat eller local detection marker på sig.

Let battle commence!


#11
Kalla kriget / 2nd fleet
5 augusti 2015 kl. 21:52:00
Har under några sommarveckor spelat de fem första scenariorna i 2nd Fleet. Kul! Jag gillar verkligen spelet. Det var precis lika kul som när jag spelade det för ett kvarts sekel sedan...

Scenariorna i sig är inte mycket att orda om, de tre första är väldigt korta där man lär sig olika typer av strider och förflyttningar. De två följande är lite större men fortfarande rätt begränsade.

Det skall bli rejält kul när jag kommer kunna dra igång med lite mer rejäla scenarion.

#12
Shopping / Säljes Heroes of Normandie + expansioner
3 augusti 2015 kl. 14:58:35
Rensar hyllorna litegrann.

Jag säljer mitt ex av "Heroes of Normandie" från Devil Pig games. Det är €90 kickstarter nivån så "Grundboxen" innehåller klart mycket mer än den "vanliga grundboxen".

Vidare säljer jag expansionerna till spelet.

Grundbox 400 kr

Commonwealth armybox 200 kr

D day scenario pack 200 kr

River set 100 kr

Köp allt för 800 kr! Under halva nypriset och då är som sagt grundboxen laddad med en massa extra enheter mm.

Finns i Sthlm, frakt tillkommer om det skall postas.

#13
Hittade detta gamla spel i bokhyllan

GMT games från 2001. Ett spel i Down in Flames serien men detta är helt fristående.

150 kr plus frakt.

#14
Shopping / Säljer Battle Magazine
25 maj 2015 kl. 08:32:31
Hittade en tidning jag inte längre behöver, Battles, the independent wargame magazine june 2010. Spelet Race for Berlin är inkluderat, opunchat.

50 kr plus porto.

Kanske någon har bättre nytta för det än mig. Vidare är det synd att slänga saker bara för att jag tröttnat på dem.
#15
Shopping / Säljes Word at War compendium 1 + 2
24 maj 2015 kl. 14:28:40
På grund av tidsbrist måste det rensas bland spelsystemen.

Jag säljer av mina två kompendier till World at War.

Nr 1 är EJ komplett detär bara scenarioboken(dvs karta och counters saknas), Många av scenariorna går dock att spela med det grundboxen samt de övriga expansionerna innehåller.

Nr 2 är komplett (innehåller karta och counters), allt är opunchat.


Jag tar 250 kr för båda två plus frakt.

#16
Shopping / Köpes 2nd Fleet
26 april 2015 kl. 13:09:56
Någon som har Victory Games spel "2nd Fleet" till salu?

Blev sugen på det igen efter 25 års frånvaro.

#17
Boxen / Filmen Fury
26 oktober 2014 kl. 21:21:32
Såg WWII filmen Fury idag. Jättedålig. Orkar intr skriva en recension om varför den är usel, men det är den. Hade jag hurt den på DVD hade jag inte sett klart den. Totalt orealistiska stridsscener, påminner om hur krigsfilmer gjordes på -60 talet. Platta ointressanta karaktärer, märklig story överlag. Klassiska amerikanska krigsfilmsdrag a la "litengrupp män tar sig an övermakt och vinner i enormt viktigt slag som påverkar HELA KRIGET!!!"

Sen är filmen för lång 2 h 15 min, om den var 1.45 hade det kännts lite bättre.

Får en 1+ i betyg pch då är jag lite generös...
#18
Shopping / Zero av GMT games
30 augusti 2014 kl. 16:52:06
"Köpte" av en kompis. Jag fick det för 0kr under förutsättning att jag lär mig reglerna och spelar med honom.
#19
Shopping / Säljes Codeword Cromwell
11 augusti 2014 kl. 09:18:05
Säljer mitt ex av Codeword Cromwell.

Mkt bra skick, bara spelat en gång. Finns ej att köpa i handeln mig veterligen.

Spelet är fint och välproducerat. Säljer då "det inte är för mig".

600 kr plus frakt. Maila om intresse finns så kollar jag exakt frakt. Den kan bli en del då spelet är rejält stort och tungt.

Bor du i Stockholmsområdet kan vi kanske mötas upp för överlämning.





#20
Köpte spelet till Ipad igår, 49 kr, inte prisvärt.

Spelet såg kul ut och verkade bra men är intr bra. Kort går det ut på att från utgångsläge ge varje enhet order vart det skall gå och sen trycka på "startknappen". Då rullar spelet igång i "realtid" så sen blir det stressigt när man skall reagera medans spelet spelar sig. Det blir lätt "trycka på knappar så fort det bara går" situationer.

Vidare har man ingen aning om hur motståndarsidan är uppställd. Varje slag tar ca 10 -15 min att spela. Det finns en massa info om varje enhet men det är omöjligt i realtid att hinna bry sig om det. När väl spelet är igång gäller det bara att laga efter läge och försöka flytta enheter så fort du bara kan. Du hinnr aldrig stanna upp och analysera lite eller, ex dra ur enhet och få dit en annan.

Då ett 8 timmars slag spelar sig på ca 10 min förstår ni hur fort det går. I princip blir det följande: från utgångsgruppering ge ordrar och sen hoppas på det bästa. Man hinner flytta runt lite men inte mycket. Man hinner inte se efter hur enheter mår eller göra några större (knappt mindre heller) omflyttningar.

Jag har spelat 4 slag, vunnit alla men inte tyckt det varit särskilt kul.

Spar era 49 kr men framförallt er tid.