Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - aegneus

Sidor: [1] 2 3 ... 60
1
Första världskriget / Funderingar kring Tannenberg
« skrivet: 20 juli 2020 kl. 23:18:09 »
Fick en halv dags spel igår med min far av GMT Clash of Giants, vi hann känna på Tannenberg. Det var ett bra spel (tack för tipset Elias!), jag gillar systemet och de snygga lösningarna (wireless intercepts ger tysken förhandsinfo om ryssens MP-slag osv). Vi konstaterade också att om alla ryssens sexor är på MP-slag och tyskens på TER checks är spelet klart väldigt fort :). Vi kunde starta parti två efter 90 minuter. 

Men det blir ju inte Tannenberg. Det KAN inte bli Tannenberg om man inte railroadar hela spelet (och ärligt talat, vem vill spela det som ryss?). Jag satt som tysk och försökte ge 1:a armén en blodig näsa för att sedan pivotera söderut... men det går inte. Ryssen är bitvis trögrörlig (snygg mekanik som sagt var) men han är inte så underlägsen kvalitetsmässigt att tysken kan utnyttja rörlighet och kvalitet för att få till lokal överlägsenhet. Inte när ryssen vet vad tysken vill göra och väntar in ett tryck söderifrån. (Eller så spelade jag kasst, så kan det ju också vara.)

Så istället blir det en övning i att fördröja en motståndare som har 2:1 i manskap och 3:1 i replacements, inte på något sätt orealistiskt om bägge sidor haft lika bra (eller dåliga) generaler och staber, och det känns som spelet kommer avgöras av typ ägandet av en eller två VP hexes.

Fast hur var det egentligen? Och hur är det i Twilight in the East? Jag har för mig att tysken där faktiskt skall kunna slita rätt hårt på 1.a armén, men är det en effekt av mandatory targets? Är det det som saknas, något som tvingar ryssen att försöka ta mål enligt historisk plan?

Har jag rätt i att TitE blir mer likt historien, och finns det andra bra spel som tacklat problemet på något intressant sätt?

2
Andra världskriget / SV: The Jaws of Victory
« skrivet: 16 juli 2020 kl. 15:44:25 »
Men hur funkar en tysk pansar med 4/3? (Som 2/5ss på bilden )

Ytterligare ett spelsystem till the backlog, uppenbart. Finns publika regler ? Kan man få omdöme om det är det här eller TKG som man skall testa när man får chansen ?

3
Andra världskriget / SV: The Jaws of Victory
« skrivet: 16 juli 2020 kl. 00:34:35 »
Då gissar jag att en pansarenhet med värde 4/2 vänder man vara på när den tar ett step.

Och att vita prickar är armor quality och svarta AT. Och ser att Inf verkar ha en svart prick, generellt. Snyggt!

4
Andra världskriget / SV: The Jaws of Victory
« skrivet: 15 juli 2020 kl. 21:54:50 »
Ser snyggt ut. Håller med om att halveringen om man inte hanterar grannenheten låter smart.
Vad är det röda subscript-värdet under det som jag gissar är styrkan?

5
Shopping / SV: Senaste köp
« skrivet: 7 juli 2020 kl. 13:03:00 »
Väntar på att min FLGS skall få in Imperial Struggle men under tiden skall jag prova Invasions (med dina regler) och WW2 Deluxe som jag hittade på Tradera.

6
Boxen / Råd - Vanliga kartstorlekar bortom 22x34
« skrivet: 4 juli 2020 kl. 15:13:21 »
Jag behöver köpa en träskiva för att underlätta undanpacking av spel mitt i partiet. Har inventerat spelförrådet och ser mest 22x34 och A1 (eller mindre)

Finns det andra format jag borde tänka på?  Vad är t.ex. en SL/ASL-karta i storlek - 8"x22"? (Har inte mitt SL hemma). 

7
Andra världskriget / SV: Replay av TCS Black Wednesday
« skrivet: 3 juli 2020 kl. 00:05:36 »
Håller med om att det är väldigt trevlig läsning. En annan fråga - vad behöver parterna göra för att vinna spelet ?

8
Historiska spel / SV: Kickstarter för Invasions
« skrivet: 1 juli 2020 kl. 18:29:49 »
Alldeles lagom till att jag kan börja kolla på det på semestern! Låter som du gjort ett hästjobb för alla oss andra.  :up: 
(Påminn mig om det nästa gång vi ses på Rimforsa så står jag för en öl)

9
Boxen / SV: Slag före år 1000AD
« skrivet: 10 juni 2020 kl. 15:09:14 »
Träffar numera bara jobbkollegor via schemalagda Zoom-möten.

Blir nog lite svårt att flika in med, "förresten, vilka slag före år 1000 känner ni till?" mitt uppe i att någon försöker dela någon lagom intressant Powerpoint. ;)

Perfekt fråga i sidechatten.

10
Historiska spel / SV: Kickstarter för Invasions
« skrivet: 3 juni 2020 kl. 14:57:58 »
Det var en hyfsat tung låda! Och, om jag får säga det, hyfsat tunga regler ?  inget läsa-lätt för euronoobs här inte  :mrgreen:

11
Boxen / SV: Mest berömda generaler?
« skrivet: 3 juni 2020 kl. 10:33:13 »
Nu tror jag inte Vader någonsin tituleras general eller agerar som det i kanon. Däremot är både Obi-wan och Han Solo generaler vid något tillfälle. Möjligen Luke också.

12
Historiska spel / SV: Kickstarter för Invasions
« skrivet: 1 juni 2020 kl. 16:49:04 »
Väntar på mitt ex...

13
Boxen / SV: Mest berömda generaler?
« skrivet: 1 juni 2020 kl. 16:48:22 »
Men man kan väl konstatera att det inte finns konsensus, enligt oss åtminstone?

Inte om definitionen i alla fall  :D

Fast jag tror om man säger Napoleon & Alexander den Store så är man på den säkra sidan oavsett vem man frågar i världen som vet något utanför sin egen kultur.

14
Boxen / SV: Mest berömda generaler?
« skrivet: 1 juni 2020 kl. 10:38:11 »
Tack alla för de underhållande svaren, god morgonläsning - det blir naturligtvis ett definitionshärke med en så allmänt ställd fråga, men som vi alla vet kräver precisa definitioner väldigt precisa regler och snart är man i definition 1.3.2.5b ... och det får den som vill ha the definite answer göra. :)

Jag hade aldrig tanken att det skulle gå att få ut ett entydigt korrekt svar. Snarare få se lite olika varianter på hur man besvarar frågan, och få lite mat för diskussioner här hemma. Nu går vi vidare hemma med frågan 'vilka räknas som generaler - de som var det, eller de som folk mer tänker på som det (och vad menar man då med general?)'

15
Boxen / Mest berömda generaler?
« skrivet: 31 maj 2020 kl. 18:59:53 »
Diskussion med yngre generation:

- Vilka är världens mest berömda generaler/härförare?
Jag säger snabbt Napoleon och Genghis Khan. Han fyller på Alexander den Store. Sedan tänkte vi på Julius Caesar. Och sedan... sedan? 

Allmän fråga till forumet. Vilka är världens mest berömda?  Finns det en konsensus?
Inte bästa (det var vad google gav mig när jag sökte på mest berömda). Mest berömda. Alla intressanta förslag på fem eller färre  (med eller utan gruppering i nivåer )  mottages med intresse.  :)

Sidor: [1] 2 3 ... 60