Forumnyheter:

SMF - Just uppdaterat!

avatar_Elias Nordling

2 de Mayo (Gen X Games)

Startat av Elias Nordling, 15 mars 2009 kl. 11:40:01

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 Gäst tittar på detta ämne.

Elias Nordling

2 de Mayo är ett euro-krigsspel-crossover för två spelare på gatustriderna i madrid som blev startskottet för det spanska upproret mot fransmännen under Napoleonkrigen.

Formatet är litet och behändigt, och komponenterna håller Euro-klass. Spelmekanismerna är mycket enkla, innehåller inga tärningsslag, och påminner aningen om diplomacy. Fransmännens mål är att besätta de fyra portarna in i staden och utplåna samtliga spanjorer på tio drag utan att förlora fler än tre trupper. Det ser lätt ut när man tittar på kartan vid start, men är svårare än man tror. Spelkort för bägge sidorna skapar undantag till reglerna och ger spelet ett slumpinslag.

Spelet är sublimt. Döda fransmän och överleva kräver ofta motsatt taktik för spanjorerna, och för fransmännen kan det vara nog så svårt att knyta upp och slå ned spanjorerna. Jag har bara spelat det en gång (en spanjor kvar på kartan, hade fransmännen dragit det kvarvarande slumpkortet i stället för det de drog hade de vunnit), men de som spelat det ofta säger att den perfekta strategin för endera sidan fortfarande gäckar dem, vilket tyder på högt omspelbarhetsvärde.

Hög komponentkvalitet, busenkla regler som ändå ger svåra beslutsvåndor för spelarna, och rejält med historisk känsla. Sade jag att det tar 20 minuter att spela? Det perfekta utfyllnadsspelet. Det här är en fempoängare.

"Your value to me as a tester is your vandal instinct at breaking games!"

BigPapaBear

#1
Låter klart intressant. Var kan man köpa det?

Elias Nordling

#2
Jag köpte det via Noble Knight. Gissar att Leisure Games har det om du vill köpa från Europa.
"Your value to me as a tester is your vandal instinct at breaking games!"

Elias Nordling

#3
Kan berätta att bilden visar situationen vid start. Fransmännen får bara flytta två grupper med klossar per gång, plus valfrit antal klossar som kommer från de mörkbruna områdena (huvudgatorna). Spanjorerna får flytta hur många som helst, men får inte dela upp sig, så de tenderar att klumpa ihop sig med tiden.

Man skriver ner sina drag och exekverar dem simultant. Är det klossar från bägge sidor i en zon efteråt förlorar den svagare sidan en kloss om den har färre trupp, två klossar om de är hälften så många osv. Fransmän får inte gå ut ur zon med spanjorer i, Spanjorer får men måste lämna hälften bakom sig. Sedan har vi händelsekorten som bjuder på en hel del subtiliteter. Och nu kan ni i stort sett allt som behövs för att spela spelet.
"Your value to me as a tester is your vandal instinct at breaking games!"