Författare Ämne: Replay av S & T On to Moscow!  (läst 318 gånger)

Strv102r

 • General
 • *
 • Antal inlägg: 8199
  • Visa profil
Replay av S & T On to Moscow!
« skrivet: 28 december 2018 kl. 20:17:23 »


I eftermiddags tog vi tre scenarion ur Fields of Battle; the Great Northern War (Poltava, Helsingborg och Gadebusch) på drygt två timmar. Detta har således seglat upp snabbare är beräknat.

Nedan kartan och därefter brickorna.Ola Palmquist

Spelar nu: SPIs Descent on Crete.

Strv102r

 • General
 • *
 • Antal inlägg: 8199
  • Visa profil
SV: Replay av S & T On to Moscow!
« Svar #1 skrivet: 2 januari 2019 kl. 18:24:12 »


Utgångsläget vintern 1707-1708. Norr är åt vänster. Karl XII befinner sig i Vilnius med huvudarmen och Rhenskiöld. Lewenhaupt är i Riga med en kår. En annan kår finns under Lybecker i Viborg. I Warszawa finns Krassow med ännu en kår.

Den ryska huvudarmen finns i Minsk under Tsar Peter. I Dorpat finns en kår under Bauer och en mindre armé under Apraxin i St Petersburg. Golitsyn finns i Kiev med en kår.

Frågan är vilket vägval Kalle ska göra? Österut mot Tsaren och huvudarmen för att få fram ett avgörande, eller norrut in i de baltiska provinserna?

Det centrala operationsområdet med Kalle i Vilnius och Pelle i Minsk. I högra övre delen Lewenhaupt i Riga samt Krassow i övre vänstra delen i Warszawa.


Den norra operationsområdet med Riga i övre vänstra delen och Viborg i högre delen.
Ola Palmquist

Spelar nu: SPIs Descent on Crete.

Strv102r

 • General
 • *
 • Antal inlägg: 8199
  • Visa profil
SV: Replay av S & T On to Moscow!
« Svar #2 skrivet: 3 januari 2019 kl. 23:42:33 »


Karl XII marscherar till Minsk och Tsarens armé. Han tar vissa marschförluster. Krassow marscherar mot Grodno.


Peter viker österut. Varför? Hans armé är ju dubbla Karls! Kalle kommer inte anfalla Peters armé i fästningen Minsk utan stänga in den med en belägring, då dör tsarens armé sakta och måste anfalla ut. Det gynnar Karl. Set viktiga nu är att bibehålla en armé som kan överväldiga Kalle när han tagit marschförluster och har taskigt underhållsläge. Locka honom österut.


Kalle stormar Minsk. Det är förståeligt, han vill ikapp Peter men behöver Minsk som underhållsbas. Men det kostade orimligt mycket. Krassow går över floden Niemen.


Peter marscherar till fästningen Vitebsk för att avvakta Kalles nästa drag.


Samtidigt når Apraxin Viborg.


Krassow förenar sig med den väntande Kalle i Minsk.


Apraxin öppnar en belägring av Viborg. Det är nu sommar 1708.Kalle lämnar Krassows kår i Minsk och marscherar norrut på hösten mot norr och når Dvina.


Medan Peter avvaktar och låter Kalle komma längre från Minsk så fortsätter belägringen av Viborg. Lybecker är tyvärr en seg jäkel som har koll på underhåll och belägringar. Han tar ingen skada. Kalle når Dorpat som försvaras av Bauer.


Vintern 1708-1709. Bauers kår går under i försvaret av Dorpat som tas av Kalle med små förluster. Men med marschförluster och räkningen från Minsk är Kalles armé rejält reducerad. Apraxins belägring fortsätter utan resultat. Peter inväntar våren för att återta Minsk.

Just nu känns det här inte alls helt fel! Drygt en timmes speltid.
Ola Palmquist

Spelar nu: SPIs Descent on Crete.

Strv102r

 • General
 • *
 • Antal inlägg: 8199
  • Visa profil
SV: Replay av S & T On to Moscow!
« Svar #3 skrivet: 4 januari 2019 kl. 15:19:39 »


Våren 1709. Lewenhaupt lämnar Riga och marscherar till Dunaburg längs Dvina (eller Duna).

Tsar Peter marscherar från Vitebsk till Minsk. Apraxin börjar gå tillbaka till St Petersburg.


Kalle rör sig mot Lewenhaupt. Hotet mot St Petersburg är borta. Men kanske Apraxin ska gå mot Reval nu när Lewenhaupt är borta?
Våren övergår i sommar när Minsk faller till tsaren och de överlevande och Krassow viker till Vilnius där Kalle möter upp. Apraxin väljer mot min önskning att gå tillbaka mot Viborg. Jo, vid vissa marschutfall går styrkan mot närmsta fiende.

Vi är i princip tillbaka till läget våren 1708. Av det svenska avgörande fälttåget mot Ryssland blev det inte mycket. Men å andra sidan blev det inget Poltava heller. Än.
Ola Palmquist

Spelar nu: SPIs Descent on Crete.

Strv102r

 • General
 • *
 • Antal inlägg: 8199
  • Visa profil
SV: Replay av S & T On to Moscow!
« Svar #4 skrivet: 10 januari 2019 kl. 23:52:36 »


Kalle inleder ett sommarfälttåg mot Minsk igen.Pelle lämnar åter Minsk och rör sig mot Vitebsk.
 

Minsk faller till svensken. Pelle fortsätter österut. Apraxin står kvar vid Viborg.


Nu tycker ottomanerna att det är ett bra läge att blanda sig i kriget. En strak turkisk armé marscherar in i södra Ryssland. Den delar sig i två och den aningen starkare går mot Poltava och den lite svagare mot Kiev. De är på var sin sida av floden.


Kalle lämnar inte Minsk. Pelle tar kavalleriet och rider i sprryrsäck söderut medan Menshikov retirerar mot Moskva med infanteriet och artilleriet samt trossarna. Vitebsk bränns för att inte kunna ge Kalle en underhållsbas.


Kalle trivs tydligen i Minsk. Han rör sig inte. Även Pelle vilar upps sig efter ilmarschen. Turkarna rör sig för att förenas, men även om de är i samma hex är de på var sin sida om floden. Apraxin närmar sig St Petersburg.


Vintern närmar sig. Turkarna förenas, men deras trossar är nu förbrukade då de inte har en underhållsbas Pelle går till Kiev för vinterkvarter, Mensjikov till Moskva och Apraxin till St Petersburg.


Turkarna går mot sydost, men tar rejäla förluster till väder och sjukdomar.
Ola Palmquist

Spelar nu: SPIs Descent on Crete.

Strv102r

 • General
 • *
 • Antal inlägg: 8199
  • Visa profil
SV: Replay av S & T On to Moscow!
« Svar #5 skrivet: 11 januari 2019 kl. 20:27:02 »


1710 inleds med att Kalle marscherar i ilfart norrut från Minsk.


Den turkiska armen rör sig mot Poltava igen.


Mensjikov rör sig mot Novgorod från Moskva och Apraxin lämnar en ganska stark garnison i St Petersburg, sedan går han till Novgorod.


Turkarna når Poltava. Pelle har inte lämnat Kiev.


I norr vilar Kalle.Nu rör sig Pelle för att undsätta Poltava med att armé som förstärkts kraftigt under vintern med nyrekryterat infanteri.


Kalle närmar sig Novgorod. Marschförlusterna är besvärande.


Poltava står med nöd och näppe emot en turkisk stormning. Pelle når fram strax efteråt.
Ola Palmquist

Spelar nu: SPIs Descent on Crete.

Strv102r

 • General
 • *
 • Antal inlägg: 8199
  • Visa profil
SV: Replay av S & T On to Moscow!
« Svar #6 skrivet: 12 januari 2019 kl. 13:42:07 »


Våren 1710 står så slaget vid Poltava. Den ryska armen och tsar Peter vinner en jordskredsseger över fienden som reducerad flyr mot sydost.Karl når Novgorod och Lybecker som lämnar Viborg når St Petersburg.


Den besegrade turkiska armen marscherar hem till Turkiet.


Tsaren tar åter kavalleriet och rider i sporrsträck norrut. Infanteriet, artilleriet och trossarna förliker efter så gott de kan.


Kalle inleder stormningar av Novgorod som nöter på Apraxin. Lybecker är för svag för att storma St Petersburg. Pelle når Moskva. Infanteriet är långt efter. Menshikov återvänder till Moskva för att förena sig med tsaren.


Men det kämpar på. Pelle inväntar i Moskva då Apraxin har viss motståndskraft även om han sakta nöts ner.


Menshikov rider ut och möter infanteriet från söder och tar befälet över det. Novgorod faller.


Tsarens samlade armé marscherar mot Novgorod från Moskva. Kalle rör sig mot St Petersburg som belägras av Lybecker.


Tsaren sölar och tar rast. Det ger Kalle tid att på sen sommaren storma och ta St Petersburg samt återgå till Novgorod.


Hösten 1710 står slaget om Novgorod när tsaren anfaller den illa nötta karolinska armen i Novgorod. Han är dubbelt överlägsen.


Det blir totalfiasko. Lika väloljat som armen fungerade vid Poltava (6 slaget), lika illa går det här (1 slaget). Tsaren tappar 30% i strid, stora delar kapitulerar och resten flyr. Nu är det bara att marschera mot Moskva och rädda armen.


Men marschtabellen slår till och tvingar mig att gå mot närmsta fiende vilket är helt sinnesslött i den här situationen!


Kalle tar så klart chansen och på senhösten rivs resten av min armé upp. Den retirerar därefter mot Moskva under vintern, men utan förluster på grund av det. Kalle stannar i Novgorod över vintern.

Ola Palmquist

Spelar nu: SPIs Descent on Crete.

Strv102r

 • General
 • *
 • Antal inlägg: 8199
  • Visa profil
SV: Replay av S & T On to Moscow!
« Svar #7 skrivet: 13 januari 2019 kl. 18:47:18 »


Våren 1711. Kalle marscherar mot Moskva. Lybecker marscherar från Nöteborg mot Ladoga.Ladoga faller snabbt till Lybecker. Kalle gör halt på vägen till Moskva.


Kalle står fortfarande still på vägen till Moskva. Lybecker lämnar en garnison och får tillbaka mot St Petersburg, och kanske därefter Narva?


Kalle går tillbaka till Novgorod under sommaren. Verkar som om min motpart har en överdriven uppfattning om den ryska armé i Moskva? Eller vill han locka Pelle norrut så att turkarna kan härja loss i söder? Tsaren avdelar Golitsyn med kavalleri för att rida västerut mot Vilnius, men han segar och kommer inte i väg.


Kalle avdelar Lewenhaupt som ilmarscherar mot Vitebsk. Golitsyn passerar söder om staden och når fram till Vilnius.


Lybecker når Narva. Vitebsk håller knappt. Vilnius faller.


Narva och Vitebsk faller. Lewenhaupt marscherar mot Minsk.


Hösten. Minsk faller. Lewenhaupts armé är helt uttömd av marschförluster, stridsförluster och av att ha lämnat garnisoner. Tsaren avdelar Mensjikov med infanteri för att återta Vitebsk och Minsk, men han segar och kommer inte iväg. Lybecker lämnar en garnison i Narva och besätter det tomma Dorpat.


På senhösten kommer Mensjikov iväg, men han kommer inte långt innan han börjar konstra och stannar. Han hinner inte fram 1711. Och där slutar scenariot.

Svensk seger.

Det här var faktiskt riktigt bra! Spännande och omväxlande och inte fältslag i parti och minut. On to Moscow var snyggare, men detta var bättre. Rekommenderas om man gillar ämnet.

Ola Palmquist

Spelar nu: SPIs Descent on Crete.