Forumnyheter:

SMF - Just uppdaterat!

avatar_carlsson

Charlie Kibler

Startat av carlsson, 24 maj 2020 kl. 08:54:40

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 Gäst tittar på detta ämne.

ErikLj

Citat från: Strv102r skrivet 25 maj 2020 kl. 12:56:35
Pratade med en amerikan som flyttat från Houston till Visby för något tiotal år sedan. Han sade att ville han ha samma skydd som i Sverige blir det lika dyrt i USA med premien som med skatten här.

Då premien beräknas väldigt olika i USA jämfört med Sverige blir en jämförelse svår. Här betalar vi landstingsskatt baserat på inkomst.  I USA blir det en premie baserat på hälsotillstånd, sjukdomshistorik ålder mm.


För en kärnfrisk 30-årig höginkomsttagare blir troligtvis landstingsskatten högre än för en bra sjukvårdsförsäkring i USA. Nog tvärt om för en fd cancersjuk arbetslös 60-åring med diabetes och övervikt.



thermopylai

Grundproblemet med det amerikanska systemet är att både vårdgivare och vårdkonsumenter har intresse av att vården ska vara så dyr som möjligt. De enda som håller emot är försäkringsbolagen/HMO:erna och dom hatar alla (ungefär som Försäkringskassan i Sverige).

Enligt WHO är man nöjdast med vården i Frankrike och där bygger systemet på att man har sina (ofta privata) husläkare som remitterar vidare till specialister som underentreprenörer.

I UK är för övrigt vården väldigt kostnadseffektiv men alla är missnöjda, utom Boris :-/

Brasklapp: det var 20 år sen jag jobbade med vårdsektorn.
"För övrigt anser jag att Ryssland bör förstöras."

Wes

Citat från: thermopylai skrivet 25 maj 2020 kl. 13:50:19

Enligt WHO är man nöjdast med vården i Frankrike och där bygger systemet på att man har sina (ofta privata) husläkare som remitterar vidare till specialister som underentreprenörer.



När du hemma hos någon i Frankrike och tittar i läkemedelsgarderoben så ser du varför folk är dumglada där.
All sjukvård osv är "gratis". Generellt sett väldigt bra läkare och sjukvård med bra hjälp (har själv erfarenhet på vishan i Frankrike då läakren kommer hem till en på en halgdag, 1 timme efter man har ringt och han har med sig ett minilab för prover och allting). Läkemdel skrivs ut i mängder.

Wes

Citat från: Folket skrivet 25 maj 2020 kl. 12:15:23

Kollar man på siffror från 2016 ser man att sjukvård är 40% dyrare i Schwiez än i Sverige. Men jag kan tänka mig att schewiez är ungefär 40% rikare också så det är väl mer eller mindre samma kostnad.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_total_health_expenditure_per_capita

Att du betalade så lite kanske är att staten subvensionerar försäkringarna?


Ingen subvetionering men jag betalar bara för mig själv. Om jag har familj ska jag betala för mina barn och min hemmafru också. Lönen är ju till för att täcka flera personer så den är mycket högre än i Sverige. Minimilönen i Schweiz ( på den tiden ) var 3500 CHF och då betalade man ingen skatt. Det är en hel del skillnader mellan kantonerna också. I Sverige betalar ju skatten som täcker alla barn oavsett om jag har barn eller inte.

att det är 40% dyrare i Schweiz låter rimligt men med tanke på vad du tjänar osv så är det billigare än i sverige då. Med det är på grund av en privat sjukvård, inte ett privat försäkringssystem som jag har svårt att se att den skulle driva en billigare sjukvård.

tomasos

Utöver vad det kostar så bör man ju kolla på hur tillgänglig sjukvården är också.

Jag upplever svensk sjukvård som bra om man har mycket tur och hittar kompetent personal, annars så är den ganska dåligt. Jag har inget riktigt underlag för att det skulle vara så utan det är mest anekdoter, och anekdotiska bevis är ju inget man bör förlita sig för mycket på.