Nyliga inlägg

Sidor: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Historiska spel / SV: Replay av GMTs Prussias Glory
« Senaste inlägg av Strv102r skrivet 30 juli 2021 kl. 18:12:47 »


Det österrikiska kavalleriet besegras ju fullständigt på båda flyglarna, men det har tagit sådan tid att det preussiska kavalleriet inte kan påverka infanteristriden i centern. Schwerin når utgångsläge för anfall mot den österrikiska infantericenterns södra del, men hinner inte inleda anfallet. Ferdinand anfaller på nytt, men hejdas ånyo och hans infanteri är på bristningsgränsen, och ett österrikiskt motanfall får det att ta till flykten!  Bakom dem är Winterfeldts återsamlade reducerade infanteri på väg fram, men har de oooomph! så det räcker. Även Bevern träffas av motanfall som får del av hans trupp att fly. Det är inte helt säkert att preussarna har kraft nog att anfalla fräscha österrikiska förband i en stark ställning även om moralen i den österrikiska armén är bruten.

Men det behövs inte. Spelet tar slut där. Österrikarna är brutna, och preussarna inte ens demoraliserade, men differensen i VP är inte 24 i preussisk favör, utan ”bara” 21 (39 mot 18). Så det blir inte en avgörande seger vid Prag för F2, utan en substantiell dito. Kriget fortsätter trots preussiska seger, som historiskt.
22
Historiska spel / SV: Replay av GMTs Prussias Glory
« Senaste inlägg av Strv102r skrivet 30 juli 2021 kl. 09:12:59 »


Penavaire pryglar Esterhazy duktigt. På andra sidan slagfältet är det österrikiska kavalleriet helt upplöst och i flykt som förband eller individer. Dock är det preussiska kavalleriet utspritt och behöver samlas, vilket ett befäl påbörjat, men det kommer inte hinna påverka den sista tiden av slaget. I Centern framgrupperar Schwerins befäl, de grönmarkerade, men når inte stridskontakt. Bevern ansätter ett anfall på en aningen framskjuten österrikisk ställning nefanför höjderna, men i en by, och tar byn då österrikarna viker,men det kostar. Ferdinand anfaller på smal bredd upp mot höjderna lite söder, på bilden alltså hitom Beverns anfall och omedelbart norr Schwerin, men slås tillbaka. Precis som historiskt kommer preussarna att vinna taktiskt, men förlusterna på infanteriet är förskräckande.
23
Kalla kriget / SV: Replay Doomsday project 1: NORTHAG scenario
« Senaste inlägg av Fredrik H skrivet 30 juli 2021 kl. 01:35:47 »


Och där är scenariot slut. De första 6 dagarna av WP:s offensiv i norr är över. Enligt scenariot har NATO vunnit en övertygande seger. Jag håller inte med, av två orsaker.

Det ena är tidsaspekten. Jag har kört sex turns, kampanjen är 15. NATO är väldigt slitna på flera ställen, hade kampanjen sett ut så här turn sex hade jag varit nöjd som WP. Det finns flera potentiella genombrott eller i alla fall ordentliga återtåg som NATO skulle behöva genomföra (men har så svårt att få till). Det skulle kanske varit intressant med ett par turns till.

Det andra är vad som hänt på kartan. Hamburg, Kiel, Lübeck och Hannover har fallit, Weser har korsats av en hel armé och styrkebalansen är inte i NATO:s favör. Det som är lite smolk i den bägaren är att trots kärnvapenbombade baser så dominerar NATO ändå luftrummet, hur det skulle sett ut utan bombningen kan jag knappt föreställa mig. Var WP verkligen så underlägsna i luften? Men med ovanstående framgångar för WP är jag rätt säker på att NATO (eller framför allt BRD) inte uppfattat det som en stor framgång.

Som jag redan sagt gillar jag spelsystemet, det har inte ändrats under min replay. Striderna kan få rätt dramatiska utfall (man slår en tärning mot varandra och det blir ju 10-1 ibland). Det kan man både gilla och ogilla, men så är det. Ibland får T55 bättre effekt än LeoII, men statistiskt sett inte ofta. Spelets strider innehåller så många moment som det inte går att skriva om, men det svänger friskt i varje strid.

Nytänkande och intressant system på en skala som känns helt rätt för mig. Jag återkommer med rapport när Balkan-spelet kommer, jag ser verkligen fram emot giganter som Grekland och Bulgarien eller varför inte Rumänien och Turkiet. Det kan bli hur kul som helst att vaxa sin tangorabatt och leka en grekisk general som egentligen hatar turkar mer än ryssar. 

24
Kalla kriget / SV: Replay Doomsday project 1: NORTHAG scenario
« Senaste inlägg av Fredrik H skrivet 30 juli 2021 kl. 01:13:39 »


I söder blir det lite av en besvikelse. Den belgiska divisionen som stred så tappert igår får ordentligt med stryk och finns kvar med två nästan utraderade brigader, mer av ett gupp än militärt hot.

Men vid den centrala punkten, närmast Ruhr, stoppas ryssarna av BAOR (britterna). Både flyg och en stiff upper lip gör att anfallet helt stannar av, britterna gratulerar varandra och Montgomerys barnbarn skriver i sin dagbok att den brittiska insatsen varit avgörande.
Till och med holländarna håller ställningarna. Det kommer att bli trångt i Sibirien framöver.

Hannover faller till slut och 3rd Shock army har löst en svår uppgift. Dom har inte kraft att uppnå så mycket mer på egen hand, men deras ständiga anfall har bidragit till att NATO fått mata in förband dit hela tiden.

Runt Osnabrück så grupperar en amerikansk POMCUS-division, den enda som kom in. Passande nog är det en kavalleridivision, kavalleriet kommer! Det är en slagkraftig division med M1 och M2 och den kan plugga igen eventuella luckor om sådana skulle visa sig, en kraftfull reserv för ett slitet NATO.

25
Kalla kriget / SV: Replay Doomsday project 1: NORTHAG scenario
« Senaste inlägg av Fredrik H skrivet 30 juli 2021 kl. 01:02:19 »


Den sjätte augusti. NATO kontrollerar luftrummet, WP har knappt några plan kvar. En ganska dyster bild av WP:s flygstyrkor måste jag säga, det är ändå första veckan av ett strategiskt överraskningsanfall. Nåja, NATO får in en del plan till markstriderna, det kan dom behöva.

Turn 6 blev, som synes väldigt rörig i norr. WP anfaller med allt dom har över hela linjen. Dom ådrar sig fruktansvärda förluster, men linjen knäcks på flera ställen. Bremerhaven faller och slitna delar av två tyska divisioner blir i det närmaste inringade. Dom kommer aldrig att komma ut ur fickan, WP anfaller oupphörligt och binder dom där dom står. Även holländarna längst österut är farligt grupperade.

Mer centralt fortsätter malandet, båda sidor skulle behöva en lång stridspaus. Det begreppet dominerar emellertid inte sovjetisk militärdoktrin så de båda pugilisterna fortsätter att slita ner varandra. Svårt att säga vem som vinner i mitten, men tyskarna är inte nöjda med att behöva parera anfall efter anfall medans britterna mest väljer kakor till eftermiddagsteet.

Situationen norr om Bremen är synnerligen allvarlig. Om en dag eller två så är två sovjetiska arméer redo att rycka vidare och det är en holländsk skyttedivision som ska stoppa dem. De får förstås hjälp av en amerikansk brigad, som efter att ha stoppat en rysk pansardivision fick en ordentlig snyting av nästa ryska division. Team Yankee känner sig lite ensamma, trots att dom fick mycket flygunderstöd.
26
Kalla kriget / SV: Replay Doomsday project 1: NORTHAG scenario
« Senaste inlägg av jerry skrivet 30 juli 2021 kl. 00:11:12 »


I söder är det blandade framgångar. Striderna runt Hannover går ryssarnas väg och man lyckas erövra stadens centrum efter hårda strider. Den tyska division som möter ryssarna är nere på halv styrka och behöver stagas upp av brittiska pansarförband.

Längst ner på kartan anföll en hel armé den slitna belgiska divisionen  - och kastas tillbaka! Här lyckas NATO:s flyg bidra kraftigt till segern, de trycker ner både artilleri och ingenjörer och de sovjetiska förbanden visar sig vara slitna (slog dåligt). Arméchefen byts ut mot den betydligt mer aggressive chefen för 25:e tankdivisionen, som visade framfötterna vid genombrottet för två dagar sedan. Han befordras och får ett löfte om en ny Lada inom bara 5-6 år.

Chefen för den 28:e armén byts inte ut. Två divisioner efter varandra anfaller en holländsk mek-brigad och man bryter ganska snart igenom. Ivrigt pådrivna av sin chef lyckas två divisioner bryta sig ut och rycker fram närmare 30 km på ett par timmar. NATO kastar desperat fram det man har att tillgå, en svag brittisk division och tyska territorialtrupper.  Sedan är det tomt, det är bara 7-8 mil kvar till Ruhr för de sovjetiska tätförbanden.

Som envar kan se så är det en hel del overksamma NATO-brigader. Det beror på två saker. Det ena är att eftersom man får gå igenom zoc (det kostar +1) så går det inte att ha några egentliga luckor, det rinner snabbt igenom ett par tusen sovjetiska fordon. Det andra är att stridssystemet låter en sätta in alla förband som står bredvid en ruta som anfalls i själva striden om man vill. Därför är det bättre och mer flexibelt att ha en tunnare front med back-up rutan bakom.

Scenariot närmar sig finalen. Det är roligt att spela och ger bara en turn till-känsla. Scenariot gör att allt i spelet känns mer lätthanterligt; färre brickor, färre plan, alla charts är inom räckhåll och så vidare. Jag tycker inte heller att scenariot känns futtigt, ryssarna anfaller med 7-8 arméer. Det skulle kunna vara ett eget spel sett till storleken. Jaja, frågan är ju egentligen bara om imperialismen kommer att få den käftsmäll den dialektiska materialismen vetenskapligt konstaterat att den ska få? Kanske turn 6 är dagen det händer.

Jepp man skall definitivt köra mindre scenarion, det blev ganska enahanda att vara NATO eftersom alla ryssar skulle aktiveras först, visserligen med lite reaktions-flyttar emellanåt.
Misstänker det kan lämpa sig väl som multispelarspel.
27
Historiska spel / SV: Replay av GMTs Prussias Glory
« Senaste inlägg av Strv102r skrivet 30 juli 2021 kl. 00:10:16 »
Tack detsamma får jag säga!

Designerns mål var att få något mer som Napoleon at War (SPI) men med historiskt krom, än ett monsterspel a la bataille.

Han lyckas ganska bra, eller dåligt. Reglerna är (ibland mycket ) mer komplicerade än NaW, men innehåller mer krom och tidskänsla, för det har NaW lite av. Mycket krut är lagt på stackingregler pga tidsskala och hexskala jämfört med BAR, och de är inte helt enkla om än ganska kortfattade, men funkar bra i praktiken. Kändes konstigt att se att fyrkant var utelämnat för infanteri hotat av kavalleri. Men det är där. Implicit. Kavalleri kan inte tillämpa shock mot infanteri som inte är routed eller i oordning. Elegant. GMTs Triumph and Glory är ganska motsvarande, men det har med fyrkanter. Så klart! Ett spel om Napoleonkrigen med någon ambition över NaW utan fyrkanter går ju bort då dessa är en del av sinnebilden för nappekrigen. Not so för 7-årskriget. Där kan man köra det implicit snarare än explicit. istället finns regler för skillnader i shockförmåga mellan kyrassiärer, dragoner och husarer. Moraltappet vid förluster är väl genomtänkt. som reglerna i helhet. Lite skrik för mycket ull.

På det hela är jag mycket nöjd för att vara ett snabbspelat, litet spelsystem. Solklart, BAR ger mycket bättre förståelse för tidens stridsteknik och taktik, men det är en helt annan insats och ambitionsnivå.
28
Kalla kriget / SV: Replay Doomsday project 1: NORTHAG scenario
« Senaste inlägg av jerry skrivet 30 juli 2021 kl. 00:07:06 »
Jo NATO kommer nog tillbaka i synnerhet med flyget som understöd...
29
Kalla kriget / SV: Replay Doomsday project 1: NORTHAG scenario
« Senaste inlägg av Fredrik H skrivet 29 juli 2021 kl. 22:47:42 »
kör du massiva attacker, eller division efter division i vågor som WP..... ?
Jag fattade det som att man kan aktivera sina divisioner en efter en (eftersom HQ kan antingen flytta eller refresha efter strid) eller hela kåren

Det varierar. Finns det en svag punkt så kör jag upprepade meeting engagements, det genererar exploit så man kan bryta igenom. Har funkat flera gånger. Men mot fiender som har djup och är nergrävda blir det deliberate attacks. Jag använder prepared och hasty väldigt sällan faktiskt. Det finns nog mer att grubbla över i genomförandet, men eftersom supplyreglerna är rätt snälla så tror jag ryssarna alltid ska pressa sig framåt om dom kan. NATO har inte så lätt att få till motanfall under den första veckan, det blir mest att släcka bränder. Sedan tror jag systemet ändå öppnar för en ganska offensiv NATO-spelare, men var sak har sin tid.
30
Kalla kriget / SV: Replay Doomsday project 1: NORTHAG scenario
« Senaste inlägg av Fredrik H skrivet 29 juli 2021 kl. 22:39:55 »


I söder är det blandade framgångar. Striderna runt Hannover går ryssarnas väg och man lyckas erövra stadens centrum efter hårda strider. Den tyska division som möter ryssarna är nere på halv styrka och behöver stagas upp av brittiska pansarförband.

Längst ner på kartan anföll en hel armé den slitna belgiska divisionen  - och kastas tillbaka! Här lyckas NATO:s flyg bidra kraftigt till segern, de trycker ner både artilleri och ingenjörer och de sovjetiska förbanden visar sig vara slitna (slog dåligt). Arméchefen byts ut mot den betydligt mer aggressive chefen för 25:e tankdivisionen, som visade framfötterna vid genombrottet för två dagar sedan. Han befordras och får ett löfte om en ny Lada inom bara 5-6 år.

Chefen för den 28:e armén byts inte ut. Två divisioner efter varandra anfaller en holländsk mek-brigad och man bryter ganska snart igenom. Ivrigt pådrivna av sin chef lyckas två divisioner bryta sig ut och rycker fram närmare 30 km på ett par timmar. NATO kastar desperat fram det man har att tillgå, en svag brittisk division och tyska territorialtrupper.  Sedan är det tomt, det är bara 7-8 mil kvar till Ruhr för de sovjetiska tätförbanden.

Som envar kan se så är det en hel del overksamma NATO-brigader. Det beror på två saker. Det ena är att eftersom man får gå igenom zoc (det kostar +1) så går det inte att ha några egentliga luckor, det rinner snabbt igenom ett par tusen sovjetiska fordon. Det andra är att stridssystemet låter en sätta in alla förband som står bredvid en ruta som anfalls i själva striden om man vill. Därför är det bättre och mer flexibelt att ha en tunnare front med back-up rutan bakom.

Scenariot närmar sig finalen. Det är roligt att spela och ger bara en turn till-känsla. Scenariot gör att allt i spelet känns mer lätthanterligt; färre brickor, färre plan, alla charts är inom räckhåll och så vidare. Jag tycker inte heller att scenariot känns futtigt, ryssarna anfaller med 7-8 arméer. Det skulle kunna vara ett eget spel sett till storleken. Jaja, frågan är ju egentligen bara om imperialismen kommer att få den käftsmäll den dialektiska materialismen vetenskapligt konstaterat att den ska få? Kanske turn 6 är dagen det händer.
Sidor: 1 2 [3] 4 5 ... 10