Forumnyheter:

SMF - Just uppdaterat!

Senaste inlägg

#1
avatar_Elias Nordling
Första världskriget / SV: When Eagles Fight
Senaste inlägg av Elias Nordling - Idag kl. 17:37:33
Läget inför Juni 1916. Fortsatt hårda strider längs hela fronten. Ryssarna tar lite mer terräng, och de enda som tar mer förluster än de kan ersätta är tyskarna.
Rumänien går med i kriget. Ingen bryr sig.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.
#2
avatar_Elias Nordling
Första världskriget / SV: When Eagles Fight
Senaste inlägg av Elias Nordling - Idag kl. 16:50:06
Centralmakterna gör flera koncentriska motanfall men uppnår inte heller några fantastiska resultat. Bäst går det i norr där man utplånar en rysk kår och skär av en annan. Sedan är det kontroll om någon har vunnit vilket sker omgång 2, 6, 11, 15, 20 och 24. Segervillkoren är lite bökiga eftersom det finns tre olika som är snarlika, men ingen har i alla fall erövrat den andres huvudstad, och ryssarna kontrollerar inte tre städer i Österrike Ungern. Återstår revolutionsslaget. Centralmakterna måste slå över revolutionssiffran med en tärning så blir Tsaren avsatt och spelet är slut. Den nivån är 11 denna och de återstående segerkontrollerna. Till tärningsslaget lägger man till de städer som centralmakterna kontrollerar i Ryska Polen och Ryssland, samt eventuella modifierare. Centralmakterna kontrollerar fyra städer. Hade förloppet varit historiskt hade man haft ytterligare +1 för att tsaren tagit befälet, och så småningom +1 för Brusilov-offensiven, men nu är den enda modifieraren -1 för tsarens reformer.

Förstautgåvan fick kritik för att vem som vann avgjordes av slumphändelserna och i synnerhet om Verdun-offensiven blev av eller ej. I GMT-utgåvan märks det att man ansträngt sig för att kalibrera detta, och det  finns nackdelar med att både Verdun och Brusilov-offensiverna inte infaller. Men Tsarens reformer känns som den bara har fördelar. Det är osannolikt att den inträffar men gör den det blir det svårt för revolution att inträffa. Nu behöver jag slå 11 med +3 på tärningen, det vill säga ingen risk för revolution. Centralmakterna behöver erövra mer av Ryssland.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.
#3
avatar_Elias Nordling
Första världskriget / SV: When Eagles Fight
Senaste inlägg av Elias Nordling - Idag kl. 16:08:40
Historiskt i mars-april utförde ryssarna en offensiv mot tyskarna vid Narych-sjön, och trots att de hade massivt numerärt övertag åstadkom de ingenting, och de ryska generalerna började på allvar tappa tron på sin förmåga.

I spelet är detta första omgången man kan välja att inleda Brusilov-offensiven. Historiskt drog den igång i juni, men i spelet ser jag ingen anledning att inte köra med en gång. Ryssarna är så starka de kan bli, och särskilt tyskarna ser svaga ut.

Brusilov-offensiven är i spelet en positiv tärningsmodifierare för ryssen för attacker på lägre odds mot österrikare. +3 första omgången, +2 andra och +1 tredje för attacker på 1:1 eller 2:1. Ingen bonus mot tysken alltså, men ryssarna har ju kvar Stavka-högkvarteret eftersom Tsaren aldrig tog befäl över armén, så det blir samtidigt anfall mot tysken.
Brusilov-offensiven har nackdelar också. När den är slut får ryssen +1 på revolutionsslaget och +1 på ammunitionsslaget. Det är långtifrån självklart att man vill göra den som ryss, men det finns nackdelar med att inte göra den också. Tysken får mindre tryck från slumphändelser på västfronten och får tillbaka en tung artillerienhet sent i spelet. Jag väljer ändå att göra Brusilov-offensiven.

Med tanke på utfallet var det nog ett misstag. Österrike trycks tillbaka på flera ställen men tar inga större förluster. Anfallen på tyska fronten är också en besvikelse även om man slår upp ett par hål. Tyskarna är verkligen tunna på marken.
Du kan inte se bilagor på denna tavla.
#4
avatar_pelle
Events / SV: LinCon 2024 • Onsdag 8 maj...
Senaste inlägg av pelle - Idag kl. 14:22:52
Playoteket, tror jag? Förra året hade de högar med krigsspel de höll på att inventera och sätta priser på i butiken. Han i kassan berättade att de precis före Lincon hade köpt en samling krigsspel från ett dödsbo. Det var säkert en anledning till det hyfsade utbudet där även i år. Tyckte jag kände igen en del av de spelen.

Köpte tre spel där förra året. Tyckte priserna var rimliga. Men nu var det inget som lockade. Hade kunnat köpa fler förra året, men de spelen verkade vara sålda nu (eller följde inte med till Lincon?).
#5
D
Events / SV: LinCon 2024 • Onsdag 8 maj...
Senaste inlägg av David Sunnergren - Idag kl. 12:26:38
Ja det fanns. Där köpte jag två spel som var rimligt prissatta (ungefär som att köpa via detta forum). De hade väl ett 50-tal krigsspel på plats åtminstone.
#6
avatar_Rydfalk
Events / SV: LinCon 2024 • Onsdag 8 maj...
Senaste inlägg av Rydfalk - Idag kl. 11:26:28
Citat från: David Sunnergren skrivet 16 maj 2024 kl. 13:39:02Jag var förbi och kollade i hyllorna på fredagen. Då fann jag inga krigsspel som drog till sig min uppmärksamhet, så antingen saknades de fullständigt eller också var det sådant jag var fullständigt ointresserad av.

Jag gissar på det första.

Det fanns hyfsat mycket begagnat i... eh... vilken butik det nu är. Priserna hyfsat höga och lite av intresse.
#7
avatar_Strv102r
Andra världskriget / SV: Replay av Avalon Hills Squ...
Senaste inlägg av Strv102r - Idag kl. 09:07:51


I flervåningshuset anfaller tyskarna upp på övervåningen in i närstrid där de får ett klart övertag, men utan att striden slutförs. Ryssar som återsamlats utanför huset går in på undervåningen igen. BT-5:an slår ut Pz IIIH medden fenomenale skytten, men besättningen klarar sig. BT-5:an slås snabbt ut av en annan Pz IIIH som tagit sig till en flankerande ställning. Det ryska motanfallet rör sig in mot karta 3, och tyskarna där börjar gruppera för att möta det. Pz IVF1 nedkämpar BT-7:an men ansätts av en grupp surpuppor som lyckas ta sig fram trots eld, men utan att påverka den tyska stridsvagnen.

#8
avatar_Strv102r
Andra världskriget / SV: Replay av GMTs Roads to Le...
Senaste inlägg av Strv102r - Idag kl. 09:00:57


3 SS "T" hejdas i söder, och i norra delen av området läggs tid på att öppna vägen mot nordost så divisionen kommer inte längre österut. 3 motoriserade kör in i 257 försvar då tempot sjunker även där. 126 infdiv, som faktiskt bara haft två av sina tre regementen, fortsätter pressa 1 mek bakåt. Och det tredje regementets tre bataljoner anländer från norr. 262 skyttediv slår ut en ovanligt lyckat anfall mot täten på 290 indiv som slår två reducerade bataljoner och som slutligen knäcker 290 som förband. I ett spel på annan skala hade 290 bricka blivit D-elim senast nu. 30 avbryter sina anfall mot 259 och förstärker 290 front. 259 går till anfall mot 30 svaga östra flank och hejdas bara med nöd och näppe.



#9
avatar_Björne
Shopping / Säljes. Igen. Uppdaterat och l...
Senaste inlägg av Björne - 16 maj 2024 kl. 20:41:29
Så var det dags igen. Några återkommande spel. Annons finns även på krigsspel/facebook men jag tänker först till kvarn. Köparen hämtar i Segeltorp, Huddinge eller står för frakt. Som vanligt.

  • Roads to Gettysburg (MMP, GCACW). Sällsynt kopia. Bra skick men boxen har fått sig en törn. Punchat. 500 kr
  • Tigers in the Mist (GMT). Ok skick. Anteckningar på charts. Punchat. Spelat fler gånger. 250 kr
  • Stalingrad Besieged (Worthington). Punchat. Spelat en gång men föll mig inte riktigt på läppen. Mycket bra skick. 500 kr
  • Tornio ´44. (Miku Games). Onpunchat och i nyskick. 200 kr
  • Rifles in the Peninsula. (Gottardo Zuncini). Punchat men aldrig spelat. Innehåller lite kopierade play aid och logs. 200 kr
  • Blood on the Alma. (Line of Fire #13). Opunchat och i nyskick. 200 kr
  • The fate of Reiters (Hexasim). Opunchat och i nyskick. 300 kr
#10
D
Events / SV: LinCon 2024 • Onsdag 8 maj...
Senaste inlägg av David Sunnergren - 16 maj 2024 kl. 13:39:02
Jag var förbi och kollade i hyllorna på fredagen. Då fann jag inga krigsspel som drog till sig min uppmärksamhet, så antingen saknades de fullständigt eller också var det sådant jag var fullständigt ointresserad av.

Jag gissar på det första.