Forumnyheter:

SMF - Just uppdaterat!

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Meddelanden - lampros

#1
Boxen /
5 december 2011 kl. 11:12:54
Jag startade den här tråden i december 2009. Det var för att dela med mig av en fil kallad "Camouflage".

http://www.update.uu.se/~jolkkonen/pdf/ ... uflage.pdf

Det är en roman. Nu har jag reviderat den så smått. Bland annat har en röd tråd lagts in i form av en märklig typ som dyker upp av och till, en viss Doriel som blir Camouflage' vägledare genom krigets psykologiska landskap.

Det är en roman alltså. Jag gör mig inga illusioner om hur många som laddar ner den. Jag menar: okänd författare lägger upp pdf-roman... Det finns så mycket annat som konkurrerar. Med det sagt så är det ett kärt projekt jag nu rott i land. Det hela är liksom "östfrontsaktigt". Det handlar inte, säger INTE om Sovjet-Nazityskland, upplägget Gondavien-Mirotanien borgar för det, men i övrigt är det vidder, pansarkrig, parabellumpistol och kamouflagekolt som kan erinra om Gösta Borg, Willi Heinrici och Theodor Pliever. Alla dessa herrar får dock här sin överman; med mitt annorlunda upplägg, men med bevarad essens (krig på 40-talsnivå), undviker jag alla klichéer.

- - -

Synopisis: ett krig rasar, kriget Gondavien-Mirotanien. En viss Camouflage krigar på den gondaviska sidan. När vi möter honom är han strandsatt i en stad, Mafalda, en öde stad mellan fronterna. Kriget har gått i stå. Det är vinterstiltje.

Vad det lider intas staden av de egna. Camouflage fängslas. Man misstänker att han är en förrädare, en fiende som lönnligt hävdar att han tillhör gondaviska armén. Men efter en tid i fängelse återförs Camouflage i leden. Kriget mot Mirotanien fortsätter. Kriget har vid det laget pågått i nästan ett år. Det började med att Gondavien anföll sitt södra grannland. Målet var att ta hamnar, att komma ner till varma vatten för att kunna segla till omöjliga länder.

http://www.update.uu.se/~jolkkonen/pdf/ ... uflage.pdf

Filen är gratis. Om läsning på skärm kan mycket sägas, om läsplattor etc. Men snart tror jag vi får en revolution här, med de där hoprullbara ryska läsplattorna som visades tidigare i höst. De är väldigt basic: ingen surffunktion, bara ett läsinstrument för e-böcker. Sedan blir alla böcker gratis: att till exempel ta betalt för lån av e-böcker anser jag gammaldags. Nåväl, jag avser inte att ta brödet ur munnen på Anders Fager och hans kolleger. Pappersboken och köp av e-böcker kommer att fortsätta existera, men i så fall parallellt med "gratisböcker" vars författare får belönas på annat sätt än honorar; kan man ha gratis webbtidingar och papperstidningar borde gratis böcker också gå. Det handlar inte om att arbeta gratis utan om nya finansieringsformer.

Fildelning av böcker, anyone...? Fildela Camouflage om ni vill.
#2
Boxen /
11 juli 2011 kl. 14:18:34
Citat från: "lampros"
Citat från: "BigPapaBear"Varför är det "religiösa" snedstreck "det kristna"?

Kan man inte ha religiösa/islamska?

Därför att Akademin sysslar med traditionell svensk kultur. Dit hör kristendomen, ej islam.

Ni kanske tror att jag är emot islam som tradition? Onej. Man kanske rentav kunde tänka sig Mohamed Omar i Akademin. Det skulle, ärligt talat, pigga opp. Kanske kunde det driva församlingen i traditionalistisk riktning.
#3
Boxen /
11 juni 2011 kl. 14:14:43
Gällande trådämnet, nu har jag en bra kandidat för att inta Trotzigs lediga stol: Erik Andersson.

Han är bildad, har gett ut finurliga prosaböcker (Ättlingen från Mecklenburg, Gyllene Gåsen, Den larmande hopens dal) och har översatt Fina Saker (Ringtrilogin, Joyce mm).

Så att, utan ironi måste jag nog säga att Andersson är perfekt för Akademin. Man måste ha viss bildning, kunna bidra till det arbete Akademin ändå uträttar.
#4
Boxen /
10 juni 2011 kl. 12:49:57
Citat från: "BigPapaBear"Varför är det "religiösa" snedstreck "det kristna"?

Kan man inte ha religiösa/islamska?

Därför att Akademin sysslar med traditionell svensk kultur. Dit hör kristendomen, ej islam.
#5
Boxen /
31 maj 2011 kl. 15:13:24
Vem blir näste akademiledamot? - Jag har funderat lite och tänkt så här:

Akademin ska ju vara en sammansättning av folk från lite olika kompetensområden. Ett av dessa är DET RELIGIÖSA/KRISTNA. Den biten täcks idag upp av Gunnel Wallquist, som är rätt gammal. Också den avlidna Birgitta Trotzig var visst religiös.

Så för att få in en kristen person, gärna kvinna, kanske man tar Maria Küchen (poet). Eller Ylva Eggehorn (dito, något äldre).

My two cents.
#6
Boxen /
17 maj 2011 kl. 11:07:28
Greider? Kanske.

Men det är ju så att Akademin är inget middagssälsskap, inte bara. Man utför ju visst arbete, redigerar skrifter etc. Och man hade nyss en poet invald i form av Lotta Lotass född på 60-talet. Nu blir det antagligen en mer gedigen akademiker. Språkmän har man redan. Kanske en indolog, hebraist, latin eller grekiskkunnig person; det kinesiska täcks ju av Göran Malmqvist.

Kanske någon konstperson. Ulf Linde börjar bli gammal; kanske Ernst Billgren.
#7
Boxen /
7 maj 2011 kl. 09:40:45
Vvornth, Elias: visst är amerikaner bekymrade över sin valuta/hotande inflation/statsskuld. Jag bara överdrev lite.

Det hela är invecklat! Folk har varnat för dollarkollaps och hyperinflation i USA sedan åtminstone 2008. Ändå händer inget remarkabelt. På papperet är det upplagt för det (amerikanen konsumerar mycket, producerar lite, 40 miljoner amerikaner lever på socialbidrag, Fed trycker pengar (Quantitative Easing 1, 2 osv)) men ändå är allt skenbart stabilt. USA får fortfarande låna pengar, dollarn är förhållandevis stabil.

Men den förlorar i värde. Den är värd nu ungefär vad den var värd på 70-talet, 6-7 spänn. Nåja, det går upp och det går ner. Men dollar accepteras idag inte världen över. Förr kunde USA-turister vara trygga i att dollar togs emot överallt. Så är det inte längre. Man har även skyltar med "Euros accepted" i affärer i New York, vad det betyder kan man spekulera om. Man accepterade iaf inte europeisk valuta i USA för 20 år sedan.

Så varför kollapsar inte dollarn, en pappersvaluta utan guldbackning? Det kan vara det där med "kärnvapenmyntfot", välvilligt tolkat som att "USA är den enda supermakten, dess valuta är därför OK och stabil". Perceived value om man så får säga.

Hur USA på sikt ska klara sig ur sitsen med fallande dollar (och stigande ädelmetallspriser) vete håken. Det är sådant som ekonomer världen över får sitt levebröd på att spekulera om. Ett bra tips var dock den som sa att USA kan komma att tvångsinlösa ädelmetaller/konfiskera dem à la 1933, men nu till löjligt lågt pris (200 dollar per ounce) och terroriststämpla allt fortsatt privat ädelmetallsinnehav. Sedan skulle en ny, guldmyntfotad dollar peggas till ett guldvärde på 10 000 dollar per ounce. Detta skulle ske när guldet når 2000 dollar per ounce. Nu står det i 1450.

Invecklade saker detta. Lite mer om ädelmetaller:

http://lennart-svensson.blogspot.com/20 ... -guld.html

Disclaimer finns i detta investeringstips ("do your own due diligence", en investering är alltid en risk). Men utöver det kan nämnas att inlägget skrevs även innan jag hörde detta om konfiskationsplanen, vilket torde göra envar ädelmetallsspekulant än mer försiktig:

http://theintelhub.com/2011/02/18/insid ... ches-2000/

Det är mycket på G i världen idag, ekonomisk turbulens, politisk, kulturell. "These are interesting times"."
#8
Boxen /
7 maj 2011 kl. 09:18:22
Den första januari detta år skrev jag denna dikt om CAMOUFLAGE:

CiteraCamouflage drar en linje i sanden
och säger: "Den som är rädd för att dö
kan fara åt helvete. Ni andra, följ mig."

Ska du dra i fält med Camouflage?
Kan du uthärda hans blick? – Skriv
ditt testamente, spotta i nävarna

och greppa geväret. Avdelning framåt,
marsch i natten. "Mål: fiendens fältarméer.
Rikting: evigheten." Död eller liv,

seger eller förlust, allt är likgiltigt
när du drar i fält med Camouflage.
Du lever här och nu, du är herre

över ögonblicket. Så framåt
i natten, fronten nästa, liv eller
död, Hals- und Beinbruch.

Varför jag skrev den just då kan man undra. Jag hade just varit i Övik och tagit farväl av min mamma på hennes dödsbädd. En vecka senare dog hon. Nåväl, jag skrev även dikter re hennes död  och annat och alla finns nu samlade i en fil betitlad "Tempel och trädgårdar".

http://www.update.uu.se/~jolkkonen/pdf/ ... agment.pdf

Läs om staden Solarium, läs om ansiktet på Mars, läs om hotande tsunamis och bläcksvarta nätter. Läs om Kristusplaneten och Tempelberget, Mina systrar och Min privata Operation Barossa, om solbrandsfärgade tallar och "Svensson kompani", marscherande bygden fram med I 21:s fana i täten.

Detta är min andra diktsamling. Den första hette "Grönt ljus" och gavs även den ut som PDF. Den recenserades här:

http://lennart-svensson.blogspot.com/search/label/ljus
#9
Boxen /
6 maj 2011 kl. 18:02:30
Citat från: "Vvornth"Och när det fortfarande handlar om ekonomi... jag kategoriserar det på nivån folie-hatt att Obama skulle hålla the war on terror i liv till lobbyisters önskan på oförändrad nivå samtidigt som amerikanska staten brottas med ett underskott på tusentals miljarder dollar.

Vad bryr sig USA om underskott? De bara trycker mer pengar; det kallas "Quantitative Easing". De har ju "kärnvapenmyntfot"; andra länder är så goda att acceptera dessa "monopolspelspengar" (och låna landet pengar), annars blir de invaderade.
#10
Boxen /
5 maj 2011 kl. 18:45:53
Citat från: "Elias Nordling"Nej, det har nog mest inrikes betydelse för USA och Obama.

Jag håller med. Kriget mot terrorn (eller bara KRIGET, kalla det vad ni vill) kommer att fortsätta oavsett. Dels för att göda USA:s försvarsindustri, dels för att motivera existensen hos alla de regeringsorgan som tillkom efter 9/11 (FEMA, Department of National Security och femtielva andra).

Visst, man kan nu möjligen tänka sig en reträtt från Affeland eller något annat som ger Obama lite inrikespolitisk goodwill. Men slut på krig och fanskap är det nog inte, tvärtom (om jag får vara pessimist).
#11
Boxen /
23 februari 2011 kl. 10:33:07
Citat från: "lampros"Boken skildrar ett interstellärt krig på 2500-talet. Människan har råkat i krig med en fientlig art, saurierna, och för detta måste man rusta upp och ta tillbaks vad fienden erövrat.

Detta skrev jag i denna tråd 5 januari förra året. Det gällde PDF-versionen av "Stridsmiljö 2500" som fanns att ladda ner. Nu har jag konverterat filen till e-boksformat och även den lägger jag upp gratis:

http://hirtenfeuer.se/upl/Stridsmiljo25 ... nsson.epub

Läs om kristallmagneter, vinkelbildning, infrarymd, saurier, svepelektronvapen, krebabomber och mycket annat. Det är en fet saga på 200 sidor, en - om jag får säga det själv - rejäl roman som är värd sitt salt. Jag har gett ut en del böcker förr (pappersböcker) liksom publicerat artiklar lite här och var. Jag säger det inte som skryt utan som "kvalitetsgaranti", en liten indikation på att det inte är bortkastad tid att ladda ner den aktuella filen. Funkar på alla läsplattor och med alla operativsystem vågar jag påstå.
#12
Boxen /
13 februari 2011 kl. 17:32:16
Citat från: "Tordan"Funkar fint på Android i alla fall. Surfade hit och klickade på länken vilket laddar ner till, i mitt fall, Aldiko.

Kul att höra! I vår blir antagligen några fler av mina verk tillgängliga som e-böcker på detta vis. Det fungerar som sagt så det är i princip bara att köra. Durchaus!
#13
Boxen /
9 februari 2011 kl. 07:45:22
Citat från: "lampros"... romanen "Agajan äventyraren", en flödande fantasy på 115 sidor. En viss Agajan får i uppdrag att utföra tolv stordåd åt kung Bigelon; det blir herkuliska dåd med modern fantasyprägel, men framför allt är det EN SVENSSONROMAN med allt vad det innebär: en mix av flotta middagar, esoterisk filosofi, romantik, krig och blixtrande dialoger.
Jag har som synes tidigare talat om "Agajan äventyraren" här på forumet. Då har det gällt PDF-filen. Boken finns nu också som e-bok, läsbar på läsplatta, ipad, iphone och liknande. Skillnaden mellan PDF och e-bok är som alla vet att den förra har rigid sidbrytning medan e-bokens rader kan ändras av läsaren, vilket är ett måste för läsning på små skärmar. E-boken laddar du ner gratis här:

http://hirtenfeuer.se/upl/Agajan-LennartSvensson.epub

Den som redan har läsplatta (motsv) torde redan ha ett program för e-boksläning. Den som inte har det kan testa Calibre (http://calibre-ebook.com/) eller Adobe Digital Editions (http://www.adobe.com/products/digitaleditions/).

Detta torde fungera geschwint, jag har ju själv laddat ner filen och öppnat den med hjälp av Calibre, men eftersom detta är ett pilotprojekt vore det bra med lite bekräftelse. Skulle någon alltså ladda ner boken och lyckas läsa den, få det att funka i sin läsplatta osv, får denne gärna höra av sig (posta här eller PM:a mig).
#14
Boxen /
2 februari 2011 kl. 15:36:22
Att länka sina roman-pdf:er på forum som dessa kan vara givande.

Jag tänker på "Camouflage" som jag även länkat här. I början av denna berättelse är det en scen där Camouflage är strandsatt i en öde vinterstad. Vattnet är avstängt men det finns lite vatten kvar i ledningarna och nu är Camouflage sysselsatt med att gå runt i kök osv och fjutta fram det för att spara i en flaska.

Men, frågade en läsare på forumet Soldf där jag även länkat verket:

CiteraHar börjat läsa så smått och jag kan inte låta bli att undra. Det finns snö på gatorna och en å i staden, ändå går han runt och letar efter droppar i kranarna i stan. Istället för rinnande eller smält vatten så tar han stillastående vatten. Hur blev det så?

Jag svarade honom först lite undvikande på detta. Men nu, ett år senare, har jag tagit skeden i vacker hand och ändrat i wordfilen. Så här låter det nu:

CiteraHan är i ett badrum och gör det han ska: han kopplar loss sin vattenflaska från bältet, öppnar korken och håller mynningen under kranen som han vrider på. Det väser i röret och ur det kommer så några droppar, dyra droppar som finns kvar i ledningarna sedan vattnet stängts av.

Det är få droppar men flaskan börjar bli full, han har nämligen gjort samma ärende i hela huset bland dess övriga lägenheter. Han stänger kranen och skruvar åt korken på sin flaska, en aluminiumsak med ylleklädsel. Han häktar fast den i bältet och lämnar badrummet, går ut i lägenheten. På tröskeln till ett större rum blir han stående; man ser en gardin som fladdrar, fönstret är öppet och snö yr in, den samlas i hörnen och längs golvlisten. Det är frost på väggarnas randiga tapeter. Elementen har fritt tillträde i detta vindarnas tempel, larerna har flytt. All trivsel är borta, all trevnad: det är ett ödehus i ödemarken trots att det är i en stad, inbegreppet för kultur och mänsklig odling.

Snön yr in i det övergivna rummet. [Här kommer det nyinsatta:] Och då, frågar sig kanske vän av ordning, varför smälter inte Camouflage snö och dricker då? Varför fjutta fram unket ledningsvatten? Men snön kan ha smådjur i sig, man blir sjuk av den, så resonerar Camouflage. Och koka snövatten för att döda djuren har han inte råd med, bränslet räcker inte. Sedan finns det i och för sig en å i staden, dess vatten kunde han väl dricka? Men den har stenskodda brinkar, det svårt att nå ner. Möjligen om han kunde gå lite utanför staden och hämta åvatten vid en strand – men det har inte blivit av, Camouflage hålls magiskt kvar i staden, han känner sig trygg i dess rum. Den är hans anima, hans sinnebild för det kvinnliga.

Snön yr in i rummet, det är kallt: vilken bild av misär (...)

Sedan fortsätter det som i PDF-filen, iaf ett tag. För jag har reviderat andra saker i "Camouflage" än detta, fler saker än jag kan nämna här. Men allt detta sker i mitt privata worddokument. PDF-filen är ännu oförändrad, den saknar ännu resonemang kring varför han inte dricker smält snö osv. Men den roade kan ju ladda ner filen och hitta fler fel, det är väl något av en nationalsport numera. Filen finns lätt åtkomlig här, inga koder eller verifieringar behövs, free for all:

http://www.fandom.se/svensson/Camo.pdf[/i]
#15
Science-Fiction & Fantasy /
30 januari 2011 kl. 17:27:47
Jag spelar inga krigs- eller sf-spel just nu och har inte samma järnkoll som vissa. Men visst fattar jag vad grotesk är: nitty-gritty, inkrökt, mörkt och slabbigt. Och i övrig estetik är jag den främste motståndaren mot dylikt så om vi kan motarbeta groteskerierna får vi helt klart en bättre värld.